Vreți să vă întâlniți cu "Niște...năroji" și să luați o porție de "Testosteron"?

264
Vreți să vă întâlniți cu

Articole de la același autor

"Niște...năroji" și "Testosteron" sunt piesele pe care actorii Teatrului de Stat din Constanța le vor pune în scenă în acest week-end pentru public. "Testosteron" se va juca, sâmbătă, 28 aprilie, de la ora 19.00. Spectacolul de Andrzej Saramonowicz a cărui premieră a avut loc, de curând, în orașul de la malul mării, se bucură, la ora actuală, de un mare succes în rândul publicului constănțean. Ca un avertisment, spectatorii trebuie să știe că, pe alocuri, limbajul este licențios, astfel încât reprezentația nu este recomandată minorilor sau celor sensibili la exprimări mai dure.


Până acum, comedia - cult "Testosteron" a fost primită cu mare entuziasm, atât în Polonia, cât și în străinătate, fiind jucată pe scene din Marea Britanie, Turcia, Cehia, Bulgaria, iar cel mai mare succes l-a avut ecranizarea, care a atras circa 1,4 milioane de spectatori polonezi. 


În varianta TSC, cei șapte actori care susțin partiturile participanților la o nuntă ratată sunt Marian Adochiței, Bogdan Caragea, Remus Archip, Andrei Cantaragiu, Andu Axente, Alexandru Medveghi, Adrian Dumitrescu, iar adaptarea textului și regia îi aparțin tânărului regizor timișorean Traian Șoimu. 


Scenografia este semnată de Zsolt Fehérvári și asistent scenograf este Lăcrămioara Dumitrașcu, cea care a realizat și grafica afișului. Muzica îi aparține compozitorului constănțean Adrian Mihai, aflat la a cincea colaborare cu TSC. Traducerea textului a fost realizată de Ioana Diaconu Mureșan, coordonator de programe în cadrul Centrului de Limbă și Cultură Poloneză al Universității "Babeș-Bolyai", Cluj-Napoca.


O duminică cu "Niște…năroji" 


Duminică, 29 aprilie, tot la ora 19.00, spectatorii sunt invitați într-un fel de Las Fierbinți oltenesc, textul spectacolului "Niște...năroji" fiind adaptat de Iulian Enache, așa cum și-a dorit. 


Dramatizare după poemele din ciclul "La lilieci", spectacolul este o reconstituire anecdotică a satului oltenesc, îmbinând comicul cu momentele lirice, totul într-o cheie ironică. "Fericirea, Învierea, timpul, moartea, sinuciderea, ceilalți, credința, dragostea, speranța, teme mari ale reflecției filozofice, devin prin modalitatea de alipire și mixare a lui Sorescu, nu subiecte de reflecție concentrată, ci realități palpabile mai mult sau mai puțin inteligibile. Cred că singura lui libertate în fața acestei ordini de lucruri este umorul. La Sorescu totul plutește, el pune semne la fiecare pas, să știi unde să te oprești, în caz de ceva. Să nu tot mergi înainte. Să nu te rătăcești", a declarat Iulian Enache. 


Tot el este cel care semnează și regia, punând accent pe momentele cheie ale satului, nunta și înmormântarea, și încercând să evidențieze simbolic semnificațiile profunde, fără a pierde din vedere umorul intrinsec al textului sorescian. Din distribuție fac parte: Mirela Pană, Dana Trifan Enache, Marian Adochiței, Lana Moscaliuc, Luiza Martinescu Toma, Liliana Bărăscu, Turchian Nasurla, Paula Prodan, Georgiana Rusu, Alina Manțu, Remus Archip, Dan Cojocaru, Andrei Cantaragiu, Robert Danci și Cosmin Mihale. Muzica a fost compusă de Adrian Mihai, iar scenografia poartă semnătura Sandei Mitache.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6432 secunde