Mai multe ştiri online:

Vreți să mergeți la operă? „Traviata“ și „Turandot“ revin pe scenă

Ştire online publicată Sâmbătă, 08 Iunie 2019. Autor: Mirabela ȘERBĂNESCU
Vă place opera? Atunci, este clar, trebuie să vedeți, neapărat, „Traviata” și „Turandot”, ambele jucându-se, în acest sfârșit de săptămână, pe scena Teatrului Național de Operă „Oleg Danovski”. „Traviata” este o operă în trei acte compusă de Giuseppe Verdi, care va putea fi vizionată sâmbătă, 8 iunie, începând cu ora 19.00. Premiera operei a avut loc la Teatro La Fenice din Veneția, în data de 6 martie 1853. 
Prima reprezentație a fost un eșec, datorat în primul rând mediocrității interpretării. Abia la reprezentația din 6 mai 1854 pe mica scenă a teatrului San Benedetto, tot de la Veneția, opera a avut un real succes. De atunci, piesa se joacă în teatrele din întreaga lume, fiind extrem de iubită și apreciată. 


La Constanța, conducerea muzicală va fi asigurată de Maria Mayraki din Grecia. Ea a studiat pian și compoziție la Academia de Muzică din Atena și a obținut, deja o diplomă în dirijarea orchestrală cu cea mai înaltă distincție la Universitatea de Arte din Berlin. În 1996, a câștigat primul premiu la cea de-a V-a ediție a Concursului Internațional de Dirijare din Republica Cehă și premiul special la concursul de la München, condus de C. M. von Weber, stabilind o lungă colaborare cu Orchestra Simfonică Radio din München. De atunci, ea a devenit și savant al Consiliului German de Muzică (Deutscher Musikrat). De-a lungul timpului, Maria Makraki a condus și a înregistrat cu numeroase orchestre europene importante în Cehia, Anglia, Germania, Grecia, Polonia, România, Elveția, Turcia, Ucraina și SUA.


Soliști care vor încânta publicul sunt: Laura Basarabeanu, Doru Iftene, Krum Galabov, Stela Sârbu, Mădălin Băldău, Bogdan Ocheșel, Adrian Pârlea, Constantin Acsinte, Ionela Duma și Adrian Bădilă. 


„Turandot” se va juca duminică, 9 iunie, tot de la ora 19.00. Aceasta   este o operă în trei acte compusă de Giacomo Puccini, pe un libret de Giuseppe Adami și Renato Simoni, după o piesă de Friedrich Schiller, bazată pe un basm persan inclus în colecția lui Carlo Gozzi „1001 de zile” (secolul al XVIII-lea). Partitura, pe care Puccini a lăsat-o neterminată, a fost finalizată de Franco Alfano.
Premiera mondială a avut loc la data de 25 aprilie 1926 la Teatro alla Scala din Milano, sub bagheta lui Arturo Toscanini. 
Conducerea muzicală îi aparține lui Koichi Inoue din Japonia.
Soliștii care vor urca pe scenă sunt următorii: Elena Rotari, Răzvan Săraru, Nicoleta Ardelean, Constantin Acsinte, Doru Iftene, Marius Eftimie, Anton Zidaru, Florin Diaconescu, Cristian Caragea, Bogdan Ocheșel.  


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.7288 secunde