"Vrem școli în care să nu ne mai fie frică!". Profesorii cer pază pentru unitățile de învățământ

856

Articole de la același autor

Problema siguranței în școli devine din ce în ce mai acută. În timp ce conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța cere sprijinul poliției și jandarmeriei pentru a asigura paza unităților de învățământ din județ, sindicatele profesorilor cer o lege care să îi protejeze.


Numărul cazurilor de agresiune în școli și licee este în continuă creștere. Recent, un bărbat care a intrat într-o școală a amenințat-o pe directoare că-i va omorî copiii și că va distruge mașinile profesorilor. Cadrele didactice spun că nu se mai simt în siguranță, iar elevii se confruntă cu fenomenul de bullying.


La Constanța, inspectorul școlar general prof. Sorin Mihai a anunțat încă de săptămâna trecută că a solicitat Inspectoratului Județean de Poliție Constanța și Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța alocarea de personal pentru paza unităților de învățământ din județul Constanța. "Asigurarea pazei prin polițiști sau prin jandarmi ar eficientiza activitățile de prevenție și ar spori capacitatea de intervenție. Totodată, ar asigura o mai eficientă comunicare interinstituțională. Factorii de risc sunt cei prezenți în orice situație statistică, nu s-au înregistrat fluctuații majore la nivelul cazurilor. Scopul este, în mod esențial, dat de analiza oportunității asigurării pazei în unități de învățământ prin efective ale poliției județene sau ale jandarmeriei. Dintr-o analiză recent prezentată de IPJ, la nivelul județului sunt 44 de unități de învățământ care nu au asigurată pază, de niciun fel. Vom actualiza, la nivelul ISJ Constanța, datele", a explicat prof. Sorin Mihai.


Școli fără protecție
La rândul lor, sindicatele din învățământ trag un semnal de alarmă și cer introducerea de măsuri urgente pentru combaterea violenței în școli. Prima din aceste măsuri este asigurarea pazei și protecției în unitățile de învățământ. "Faptul că oricine poate să pătrundă în incinta unei unități de învățământ, fără să fie legitimat, este o mare problemă care trebuie rezolvată urgent. Considerăm că pot fi identificate resursele necesare prin care toate școlile din România să beneficieze de pază și protecție. Astfel, elevii, dar și angajații din școli, rămân vulnerabili la orice formă de violență", susține președintele Federației Sindicatelor din Învățământ, Simion Hăncescu.


Acesta susține că este absolut necesară și introducerea Legii de protecție a cadrelor didactice. Aceasta a fost propusă încă din anul 2016, dar mai are voie de votul senatorilor. "După promulgare, legea va oferi protecție cadrelor didactice în situații precum cea petrecută recent la o școală din Iași. Educația nu se poate face într-un spațiu al terorii, al violenței și al fărădelegilor", subliniază liderul de sindicat.


"Elevii și profesorii sunt vulnerabili"
Profesorii mai cer punerea în aplicare de urgență a modificărilor din Legea educației naționale privind combaterea bullying-ului. Normele de aplicare a legii se află acum în dezbatere publică, iar din momentul intrării lor în vigoare, Ministerul Educației și Cercetării va trebui să dispună toate măsurile prin care se poate face prevenție, dar se și elaboreze un plan concret de acțiune și sancțiuni în cazurile de agresiuni de orice tip. Toate aceste modificări în legislație vor ajuta elevii, profesorii și părinții în lupta cu violența din școli.


Sindicaliștii mai solicită urgentarea procedurii privind stabilirea incompatibilității de ordin medical cu funcția didactică, în vederea prevenirii comportamentelor deviante a celor care au ca menire principală educarea copiilor și tinerilor. De asemenea, se impune elaborarea Nomenclatorului bolilor profesionale pentru personalul din învățământ.


"Ce se întâmplă în acest moment în unitățile de învățământ este alarmant. Școlile sunt expuse actelor de agresiune, iar elevii și profesorii sunt vulnerabili, pentru că nu au cum să se apere. O problemă majoră este lipsa pazei în unitățile de învățământ. Avem o lege care nu este aplicată de autorități și nimeni nu este tras la răspundere pentru acest lucru. Componenta financiară nu trebuie să fie cea care stabilește cum sunt protejate școlile. Vrem școli în care să nu ne mai frică!", a mai spus președintele FSLI.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4622 secunde