Vrei să înveţi o meserie? Învăţământ dual la fabrica de ciment Medgidia şi Centrala Nucleară Cernavodă

1427
Vrei să înveţi o meserie? Învăţământ dual la fabrica de ciment Medgidia şi Centrala Nucleară Cernavodă - fondvreisainveti-1615992399.jpg

Articole de la același autor

Elevii care termină clasa a VIII-a anul acesta au de ales între a merge la un liceu teoretic, unde trebuie să înveţe şi să promoveze bacalaureatul pentru a putea apoi să îşi construiască un viitor, şi a merge în învăţământul profesional, unde pot învăţa o meserie şi se pot angaja chiar de pe băncile şcolii. Tot mai mulţi agenţi economici vor să susţină clase de învăţământ dual, pentru a-şi forma viitorii angajaţi, cu burse lunare, masă şi transport gratuite.

Prefectul județului Constanța, Silviu Iulian Coşa, s-a întâlnit, în cursul zilei de marţi, 17 martie, la Medgidia, cu autorităţi locale şi cu reprezentanţi a unora dintre cele mai mari companii din regiune, tocmai pentru implementarea sistemului dual în unitățile de învățământ profesionale. Printre agenţii economici care şi-au arătat disponibilitatea de a se implica în învăţământul dual sunt şi fabrica de materiale de construcţii CRH Medgidia, parte a grupului Cement Roadstone Holdings din Irlanda, şi Centrala Nuclearoelectrică de la Cernavodă. În paralel, Inspectoratul Școlar Județean Constanța a demarat discuții cu școli și licee din județ, de unde se pot selecta tineri pentru sistemul dual și unități care pot sprijini programul.

În anul școlar 2020 - 2021, există şase clase în care este implementat sistemul dual. La Colegiul Comercial „Carol I” Constanța este o clasă cu calificarea profesională comerciant - vânzător, la Liceul Tehnologic „Gh. Miron Costin” Constanța sunt trei clase cu calificările profesionale bucătar, brutar - patiser - preparator produse făinoase, respectiv ospătar, la Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari este o clasă cu calificare profesională lucrător hotelier, iar, la Liceul Tehnologic de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța este o clasă cu calificarea profesională electrician exploatare joasă tensiune.

Tot mai multe clase, de la an la an

Pentru anul școlar 2021 - 2022, propunerea agreată este de includere a unor noi unități de învățământ. Este vorba despre Liceul Energetic Constanța, cu o clasă pentru calificare profesională electrician exploatare centrale, stații și rețele electrice, Liceul Tehnologic „Gh. Miron Costin“ Constanța, cu clase pentru calificările profesionale bucătar, brutar - patiser - preparator produse făinoase, respectiv ospătar, Liceul Tehnologic „Lazăr Edeleanu” Năvodari, cu o clasă pentru calificarea profesională lucrător hotelier, Liceul Tehnologic „I.N. Roman” Constanța, cu o clasă pentru calificarea profesională mecanic utilaje și instalații în industrie, Colegiul Economic Mangalia, cu clase pentru calificări profesionale bucătar, respectiv ospătar şi Liceul Tehnologic „Gheorghe Duca” Constanța, cu o clasă pentru calificare profesională electromecanic material rulant.

Pe lângă beneficiile practice ale învățământului profesional dual, tinerii vor beneficia și de burse de studiu lunare, în valoare de 200 de lei, iar la final, după absolvire, fiecare elev primește un certificat de calificare profesională, valabil atât în România, cât și în celelalte state din Uniunea Europeană.

„Toţi tinerii au dreptul la un viitor plin de realizări! Iar, pentru mulţi dintre ei, viitorul este sistemul de învăţământ dual, care îi poate ajuta să-şi găsească un drum potrivit în carieră. Intenţia noastră este să creştem acest sector, pentru că învăţământul în sistem dual este un model de succes, apreciat atât de elevi, cât şi de angajatori. Pe piaţa muncii este nevoie mare de oameni specializați, iar, după închiderea şcolilor profesionale, aşa cum le ştiam cu toţii, s-a simţit o lipsă de specialişti. Dorim ca elevii, pe lângă pregătirea teoretică şi practică, absolut necesare, să fie formaţi ca oameni, ca profesionişti. Ei vor fi preluaţi într-un mediu bine organizat, vor fi responsabilizaţi, iar aceste aspecte vor cântări mult în dezvoltarea lor viitoare. Apreciez implicarea agenţilor economici din judeţ, care au arătat, în ultima perioadă, că vor să integreze tineri, să-i instruiască şi să-i fidelizeze. Este foarte important ca acest model al învăţământului dual să crească, pentru că vom rezolva o parte a deficitului personalului specializat”, a declarat prefectul Silviu Iulian Coşa.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7165 secunde