Vor avea sau nu elevii liber pe 5 octombrie? ISJ Constanța lămurește situația

Miercuri, 30 Septembrie 2015
6874
Zilele acestea, pe majoritatea canalelor media, dar mai ales pe cel mai accesat site de socializare a circulat zvonul că luni, 5 octombrie, nu se vor face cursuri și că toți angajații din educație, bașca elevii, își iau un week-end prelungit, cu prilejul Zilei Internaționale a Educației.

Mai mult, s-a vorbit chiar de cuprinderea acestei zile în structura anului școlar 2015-2016 ca zi nelucrătoare, în care personalul didactic nu va fi plătit, așa încât decizia ar rămâne la latitudinea fiecărei unități de învă-țământ.

Pentru a clarifica situația, am solicitat Inspectoratului Școlar Județean Constanța o clarificare a situației. "Noi le-am transmis unită-ților de învățământ adresa primită de la Ministerul Educației, în care se precizează că se vor organiza activități specifice, la decizia fiecărei instituții, conform orarului propriu stabilit. În niciun caz nu este vorba despre o zi liberă, așa cum am văzut că circulă știrea pe Facebook. Structura anului școlar 2015-2016 nu prevede data de 5 octombrie ca zi liberă", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. Zoia Gabriela Bucovală, inspector general.

De la cabinetul secretarului de stat Vasile Șălaru a fost transmis următorul anunț: "Unitățile de învățământ și inspectoratele școlare vor marca prin manifestări specifice, organizate în timpul programului de lucru, ziua de 5 octombrie - Ziua internațională a educației și ziua de 5 iunie - Ziua învățătorului, conform planificărilor existente la nivelul fiecărei unități de învățământ preuniversitar". Așadar, nici vorbă de zi liberă sau… week-end prelungit.

De unde a venit ideea acestei sărbători?

În 1994, UNESCO a inaugurat prima Zi Mondială a Educatorilor, pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO și Organizația Internațională a Muncii privind condițiile de muncă ale personalului didactic. Această zi se sărbătorește în data de 5 octombrie în peste 200 de țări, denumirea ei fiind "World Teachers’ Day" în engleză sau "Journée Mondiale des Enseignants" în franceză.

În mai multe țări, Zilele profesorilor sunt destinate a fi zile speciale de apreciere a cadrelor didactice. Unele dintre ele sunt sărbătorite la sfârșitul săptămânii, în timp ce altele sunt celebrate în timpul zilelor lucrătoare. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.1845 secunde