Vizitatorii, în pericol! Cad fragmente de tencuială și țigle din acoperișul Muzeului de Istorie

359
Vizitatorii, în pericol! Cad fragmente de tencuială și țigle din acoperișul Muzeului de Istorie - muzeu3-1594557117.jpg

Articole de la același autor

Dacă ați trecut, în ultima vreme, prin piața "Ovidiu", ați observat, cu siguranță, că Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța se degradează pe zi ce trece. Practic, în orice moment, oamenii care trec prin zonă riscă să se trezească cu vreo bucată de tencuială sau țiglă în cap!

Este adevărat, zonele cu risc sunt foarte bine delimitate de către instituția de cultură, dar riscurile există, nu pot fi ignorate. Zilele trecute, când am trecut prin această zonă, am văzut cum un grup de oameni se uitau în sus, să vadă de ce există acolo plăcuțe pe care scrie că există posibilitatea să le cadă tencuiala în cap.

"Am vrut să mergem spre Edificiul Roman cu Mozaic și, ca să scurtăm drumul până acolo, am ales să trecem fix pe lângă muzeu. Am văzut ce scria pe o tăbliță și m-am temut ca nu cumva tocmai în acel moment să cadă ceva de pe clădire", ne-a declarat George V.

Din păcate, chiar dacă riscurile sunt enorme, având în vedere și vechimea clădirii, lucrările de reabilitare și restaurare a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) tot au fost amânate. Așa că, între timp, vizitatorii, iubitorii de istorie trebuie să se ferească așa cum pot, dacă nu vor să pățească ceva rău, în cazul în care s-ar desprinde vreo bucată de tencuială.



100 de ani de la inaugurarea clădirii


Reamintim că muzeul din vechea cetate a Tomisului funcționează într-o clădire monument istoric, a cărei construire a demarat în anul 1912 și s-a încheiat în anul 1921. Așadar, anul viitor, se vor împlini fix 100 de ani de la inaugurarea sa, dar o reabilitare completă nu s-a realizat până acum.

"În prezent, plouă la ultimul etaj, iar atunci când ploaia și vântul sunt foarte puternice, se desprind fragmente de tencuială și țigle din acoperiș. În plus, ferestrele sunt învechite și deteriorate și au nevoie să fie restaurate, subsolul a fost inundat de mai multe ori, pereții din birouri sunt deteriorați, iar vitrinele din expoziția muzeului sunt aceleași din anul 1977, când clădirea a fost inaugurată ca muzeu.

Prin urmare, întreaga clădire are nevoie de reparații, iar noi așteptăm demararea cât mai grabnică a proiectului intitulat «Reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța», proiect cu finanțare europeană inițiat de Consiliul Județean Constanța", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul muzeului, cerc. șt. dr. Sorin Colesniuc.

Soluții pentru protejarea pieselor din muzeu

Muzeografii spun că, înainte de restaurare, este nevoie însă și ca piesele din muzeu să fie protejate și bine conservate. Precizăm că, la ora actuală, patrimoniul mobil al muzeului însumează circa 400.000 de bunuri culturale. Ce se va întâmpla mai departe cu exponatele, atunci când vor fi demarate lucrările de reabilitare?

"Toate exponatele din clădire pot intra într-o jumătate a depozitului care se află la subsol. Eu am și propus să se înceapă reabilitarea clădirii cu subsolul, pentru că avem acolo două depozite și într-unul dintre ele poate intra tot patrimoniul expus din muzeu. Deci, dacă ei încep și refac unul dintre depozite, îl lăsăm șase luni să se usuce, pentru că așa prevăd normele, iar după aceea ducem patrimoniul acolo. De asemenea, există și varianta să scoatem patrimoniul, să îl ducem în altă clădire, dar asta presupune multe costuri suplimentare și nu este rentabil, nici pentru instituția noastră, nici pentru coordonatorul nostru de credite, respectiv Consiliul Județean Constanța.

Între timp, pe perioada în care clădirea intră în reabilitare, putem organiza expoziții la Histria și Adamclisi, unde avem spații generoase, ce ne permit acest lucru", a completat Sorin Colesniuc. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4516 secunde