"Visul" lui Shakespeare, transformat în coșmar de regizorul Țop

Duminică, 29 Martie 2015
2077
Premiera piesei "Visul unei nopți de vară", în regia lui Marcel Țop i-a stricat somnul de veci dramaturgului William Shakespeare. Viziunea regizorului, contemporană ce-i drept, a adus, vineri seara, pe scena Teatrului de Stat Constanța, vulgarul. 


Dacă regizorul promitea constănțenilor un spectacol cu multă iubire, într-o lume măcinată de războaie și neînțelegeri, și o piesă care să se joace în spații neconvenționale, pe litoral, piesa sub directa îndrumare a lui Țop a dezamăgit. Trupa de actori de la Constanța nu are nicio șansă să iasă din anonimat cu asemenea regie. O comedie ușoară, cu un text jenant pe alocuri. Un public plictisit, dezamăgit, care i-a aplaudat pe actori din când în când. Oare să fi aplaudat din politețe?! Din păcate, acea emoție, acea trăire, răspunsul la întrebarea "De ce ne-a scos din case domnul regizor Marcel Țop" nu am aflat. Entuziasmul cu care pleci de la o comedie a lipsit de această dată. De ce și-a dorit domnul regizor Țop să regizeze piesa "Visul unei nopți de vară"? Emoția autentică a lipsit total din piesă. Se poate interpreta că este și o lipsă de respect față de spectatori, care deși doresc alternativă la programele tv, deși sunt iubitori de teatru nu prea au ce vedea. Publicul nu este idiot să înghită orice, publicul este și educat și pretențios. Deși s-a dorit ca mesajul piesei să fie iubirea, mesajul a fost unul ieftin. Un spectacol de teatru ar trebui să fie o experiență pentru public, să plece relaxat, mulțumit, încântat mai ales dacă vorbim de o comedie.


S-a aruncat în ocean!
Seara de vineri a început cu citirea mesajului de Ziua Mondială a Teatrului, după care constănțenii au urmărit piesa "Visul unei nopți de vară" de W. Shake-speare. Coregrafia a fost asigurată de Iurie Bariș, maestru emerit al sportului, iar sce-nografia de Anca Maria Cernea. Costuma-țiile nu au impresionat, au uimit, unele dintre ele părând că sunt achiziționate direct de la bazar, iar decorurile ușor prăfuite, erau în aceeași notă cu întreg teatrul. Actorii care au jucat pe scena Teatrului de Stat și-au dat concursul, au încercat să se ridice la înălțime, cu mici scăpări, bâlbâieli, uneori. E posibil ca nici actorilor să nu le fi plăcut viziunea lui Țop, care declara despre Shakespeare că e primul dramaturg ....hippie. Regizorul dezvăluia, în cadrul unei conferințe de presă, că atunci când pui în scenă Shakespeare e ca și cum te-ai arunca în ocean. Dacă te arunci în ocean, spunea Țop, trebuie să știi să înoți bine. După vizionarea piesei am crede că domnul Țop nu prea știe să înoate. Povestea clasică cu o viziune contemporană, pe o ilustrație muzicală de John Lennon, Scott McKenzie, ne plasează în Athena. "Visul unei nopți de vară" prezintă aventurile a patru iubiți din capitala Greciei: Demetruis interpretat de Andu Axente, Hermia, Georgiana Baran, Remus Archip în rolul lui Lysander și Luiza Martinescu în rolul Helenei. De departe, Axente și Baran au realizat o interpretare peste ai lor colegi. 


Povestea comediei romantice
Theseu (ducele Atenei) anunță că peste patru zile va avea loc căsătoria sa cu Hippolyta, regina amazoanelor. El află de plângerea lui Egeu la adresa fiicei sale, Hermia, care refuză să se mărite cu pretendentul ales, Demetrius, fiindcă e îndrăgostită de Lysander pe care Egeu 


nu-l suferă. Theseu declară că Hermia trebuie să se mărite cu Demetrius sau să aleagă între a muri sau a se călugări. Lysander o îndeamnă pe Hermia să fugă în pădure cu el, ca apoi să ajungă la casa mătușii sale și să se căsătorească. Prietena Hermiei, Helena, află despre aceasta și se hotărăște să-l înștiințeze pe Demetrius pe care-l place și cu care s-a iubit.Cu toate acestea, Demetrius o iubește pe Hermia. La rândul ei, Helena speră să se întâlnească cu toții în pădure. Între timp, Gutuie, Poponeț, Fluieraș, Slăbănogu’ și Botișor pun la cale o reprezentație pe care să o prezinte la nunta lui Theseu. Acțiunea se desfășoară într-o pădure luminată feeric de lună.Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2889 secunde