Mai multe ştiri online:
Directorii de școli, prinși în vârtejul birocrației absurde

"Vine poliția și vrea gratii și uși încuiate, apoi vine ISU și vrea uși deschise, fără gratii!"

Ştire online publicată Luni, 23 Octombrie 2017. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Ministerul Educației se laudă, zilele acestea, că a finalizat, în numai câteva luni, construirea sau reabilitarea a 13 grădinițe și cinci școli. Printre unitățile modernizate se numără și Școala nr. 3 „Ciprian Porumbescu” din Constanța. Clădirea arată acum foarte bine, însă îi lipsește un lucru foarte important: autorizația de securitate împotriva incendiilor. Și nu este singura care nu este avizată de pompieri, directorii de școli fiind lăsați să se lupte singuri cu birocrația și absurditățile unui sistem gândit prost de la cap la coadă. În timp ce pompierii îi obligă să scoată gratiile, să nu încuie ușile, să lase accesul cât mai liber, polițiștii le impun conducerii școlilor să monteze gratii și să pună cât mai multe lacăte.


Peste 100 de unități de învățământ din județ, clădiri nou construite sau recent reabilitate, figurează, în continuare, fără această autorizație. „Termenul de grație pentru ca școlile, fără autorizație de securitate la incendiu, să intre în legalitate a fost de doi ani de zile. Însă solicitările sunt infime. Din 107 unități, doar 29 au prezentat documentația pentru a primi autorizația, deși directorii au avut la dispoziție doi ani de zile. Este un mit că ne cere ISU nu știu câte documente. Nu se percepe nicio taxă și nu este necesar decât proiectul tehnic al clădirii”, explică maiorul Mihai Georgescu, reprezentantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Constanța.


Potrivit acestuia, 51 de grădinițe, 40 de școli gimnaziale și 16 licee nu au, în prezent, autorizație de securitate la incendiu. Acest lucru se întâmplă, deși numai în ultimele două săptămâni au avut loc două incidente grave, în două școli mari din Constanța - Școala nr. 38 „Dimitrie Cantemir” și Școala nr. 39 „Nicolae Tonitza”. Ca urmare a acestor situații, un incendiu în toată regula la Școala nr. 38, și un scurt circuit la Școala nr. 39, reprezentantul ISU le recomandă tuturor directorilor de unități de învățământ să solicite verificarea instalației electrice înainte de a monta aparatură nouă sau aparatele de aer condiționat în clase și de a suprasolicita rețeaua. 


„Știm că părinții doresc ca ai lor copii să aibă tot confortul, să aibă în clasă și videoproiector, și laptop, și imprimantă, și xerox, și aer condiționat, dar astfel crește consumul și instalația poate să cedeze dacă nu a fost proiectată să suporte toți acești consumatori”, atenționează maiorul Mihai Georgescu.


Legi care se bat cap în cap


La rândul lor, directorii de școli spun, însă, că unele documente solicitate de ISU sunt imposibil de procurat și, în consecință, le este refuzată autorizarea. 


„Am fost să depun dosarul și mi s-a refuzat pentru că nu am două exemplare originale ale proiectului. Însă există un singur original și acela este la Primăria Constanța și nu o să mi-l dea mie vreodată. Școala noastră este renovată complet și avem toate lucrurile pe care ni le cere ISU, hidrante, și tot ce trebuie, dar ne lipsesc aceste hârtii care nici nu vor putea fi la noi vreodată. În consecință, mi-a fost respins dosarul, pe motiv că este incomplet”, povestește directorul Școlii nr. 3 „Ciprian Porumbescu” din Constanța, prof. Cristian Agafiței.


Acesta spune că, până la sfârșitul anului, speră să rezolve această autorizație, însă, deocamdată, trebuie să refacă dosarul și să ia fiecare hârtie, din cele 3.000 ale proiectului, și să scrie pe ea conform cu originalul, să semneze și o ștampileze. În rest, toate condițiile pentru primirea avizului de la pompieri sunt îndeplinite.


Nici școlile vechi nu stau prea bine


Problemele sunt însă mult mai complexe și valabile și la școlile mai vechi, care sunt deja autorizate de ISU. 
„Vine poliția și vrea gratii, lacăte, uși încuiate, siguranțe, apoi vine ISU și vrea uși deschise larg, fără gratii, nu vrea nimic încuiat. Și noi ce-ar trebui să facem? Părerea mea este că ar trebui să se armonizeze legislația pe toate instituțiile și cu legislația specifică educației și cu ce stă la îndemâna noastră”, este de părere și directorul Liceului Teoretic „Ovidius”, prof. Cristina Anghel.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 0.764 secunde