Vin vremuri grele pentru Universitatea "Ovidius". Va fi redus numărul de facultăți?

2655
Vin vremuri grele pentru Universitatea

Articole de la același autor

An de an, observăm cum instituțiile de învățământ superior au din ce în ce mai puțini studenți, în pofida numărului mare de oferte pe care le pun la dispoziția proaspeților absolvenți de liceu. Din păcate, situația este valabilă la nivelul întregii țări. La Constanța, cea mai mare instituție de învățământ, Universitatea "Ovidius", vine în întâmpinarea studenților cu o paletă diversificată de facultăți și specializări. Cu toate acestea, anul trecut, ei au avut, deja, cu o sută de studenți mai puțini, comparativ cu anii trecuți. Mai grav este că direcțiunea se așteaptă la vremuri tot mai grele…Acesta este și motivul pentru care am discutat cu rectorul acesteia, prof.univ. dr. Sorin Rugină.

"Anul trecut, am înregistrat o scădere de numai o sută de studenți, dar este posibil ca în anul 2019-2020 să avem un impact mai mare și să trebuiască să gestionăm altfel situația, din interior, acolo unde nu sunt solicitări. Din rapoartele Ministerului Educației reiese că scade foarte mult procentul celor care promovează ciclul gimnazial, iar de aici vom avea un procent îngrijorător de copii competitivi. În aceste condiții, singura șansă care ne rămâne este să încercăm o forțare a internaționalizării. Universitatea "Ovidius" are, la ora actuală, aproximativ 15.000 de studenți, din care 1.300 sunt străini. Drept urmare, dincolo de activitățile curente de educație și cercetare, vom încerca să ne îmbunătățim vizibilitatea și să accelerăm ritmul internaționalizării, prin crearea unor infrastructuri care să promoveze excelența. În acest sens, noi avem, deja, un proiect început încă din toamna anului trecut, care a parcurs, până acum, mai multe etape, una dintre acestea vizând înființarea unui centru de excelență de studii avansate și excelență în cercetare în sud-estul Europei. Acest centru se va numi Centrul Internațional Multicultural Ovidius de Excelență în Dezvoltare Durabilă la Marea Neagră", a explicat rectorul.

Acesta a subliniat importanța uneia dintre componente, conform căreia centrul amintit ar presupune o finanțare separată, cu condiția de a aduce mai mulți studenți străini la Constanța.

Candidați puțini la Construcții. A cui este vina?

O altă doleanță a universității de la malul mării se referă la creșterea numărului de locuri la doctorat pentru că, în prezent, există discrepanță totală față de marile universități ale țării și "Ovidius".

La capitolul probleme, instituția se confruntă cu câteva. Spre exemplu, la Facultatea de Construcții întâlnim o situație incredibilă. Rectorul este de părere că nu este admisibil să se spună la nivel național că avem nevoie de 26.000 de ingineri constructori și ei să se regăsească, până de curând, în situația de a închide o secție, pentru că, în anii anteriori, nici măcar jumătate din locuri nu s-au ocupat. Legat de această situație, el consideră că promovarea trebuie făcută, înainte de toate, la nivel guvernamental, iar tinerilor să li se spună că sunt bine plătiți dacă aleg meseria de ingineri constructori.

"Noi ne facem promovarea pe plan local, dar dacă tinerii nu sunt convinși că este nevoie de ei, nu vin. Noi am avut un proiect, inițial, de a comasa ingineriile într-o singură facultate, dar există foarte multă rezistență. Oamenii trebuie, totuși, să aibă o viziune și să înțeleagă care este mecanismul. Apoi, când vine vorba de restructurare, mulți uită istoria și anume că universitatea a plecat la drum cu ani în urmă cu puține facultăți, care s-au extins pe parcurs. Avem chiar o recomandare ca cele 16 facultăți existente să fie reduse ca număr, așa cum se întâmplă și în străinătate, dar această problemă trebuie gândită și managerial. Deocamdată, ne aflăm în faza în care am tatonat-o, avem toate datele în care să propunem o variantă viabilă. Ne-am gândit și la variante de 8, 12, ba chiar au fost persoane care au spus că ar fi suficiente și cinci facultăți, dar acestea nu sunt implicate în funcționarea actuală a universității. Oricum, este complicat, pentru că toată lumea are această angoasă că, în momentul în care s-ar face comasări, se pierd posturi. De aceea, există un conservatorism absolut", a adăugat Sorin Rugină.

Pe de altă parte, nu este vorba, neapărat, de comasare, cât mai ales de crearea unor domenii atractive care se cer pe piață.

Spații insuficiente pentru Facultatea de Psihologie

Luând în calcul numărul existent de studenți, s-ar impune și extinderea bazei materiale, mai ales în condițiile în care sunt facultăți care își desfășoară activitatea în condiții improprii. Un exemplu în acest sens - situația Facultății de Psihologie și Științe ale Educației, care a avut cea mai mare creștere ca număr de studenți, anul trecut. Cu toate acestea, tinerii sunt nevoiți să meargă la cursuri în trei locații, pe bulevardul Mamaia, în spațiile puse la dispoziție de universitate, în piața Chiliei și la campus, ceea ce nu este deloc pe placul lor sau ușor.

Din nefericire, în situația actuală a universității, care nu are posibilitatea, momentan, unde să se extindă, nu se poate face nimic, așa că studenților nu le rămâne decât să se plimbe, ca și până acum, dintr-un loc într-altul.

"Am reevaluat toate spațiile și am inclus conceptul logic că spațiile sunt ale universității și nu ale facultăților, mai ales că unii puseseră monopol pe spații care stăteau încuiate, la un moment dat. Psihologia a fost înțelegătoare, dar nu există soluții, încă. Ne-am adresat autorităților locale și doar Consiliul Județean ne-a răspuns, oferindu-ne un spațiu la Pavilionul Expozițional, pentru Facultatea de Arte. Desigur, făcând acest lucru ne-am fi putut depresuriza puțin, pentru că scoteam Artele din campus. Spre exemplu, clădirea veche de pe bulevardul Mamaia, care este dezafectată, este într-un proces de reabilitare acum și în acest fel se speră recâștigarea a circa 4.000 mp", a precizat rectorul.

Apoi, căminele vechi în care locuiesc studenții reprezintă o altă problemă și care se află într-o fază în care se investesc foarte mulți bani, dar sunt clădiri foarte vechi, cu nevoi multe. Conducerea universității susține că acestea ar putea căpăta un alt caracter în momentul în care s-ar începe construcția noului cămin pe proiect european, care va funcționa tot la Pescărie și care va avea 250 locuri. "În acest fel, le putem dezafecta și apoi moderniza, dar, deocamdată, banii pe care îi avem sunt suficienți doar pentru întreținere, nu se pot face lucrări de anvergură", a încheiat Rugină.

Mirabela ȘERBĂNESCU

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.418 secunde