Vin bursele pentru elevi. Nu vă bucurați: n-ajung nici de-un abonament redus

3074
14
Vin bursele pentru elevi. Nu vă bucurați: n-ajung nici de-un abonament redus - fond-1444755921.jpg

Articole de la același autor

Ieri, în cadrul ședinței de Consiliu Local Municipal, a fost aprobat atât numărul, cât și cuantumul burselor aferente semestrului I

al anului școlar 2015-2016 pentru elevii constănțeni din învățământul preuniversitar de stat, așa încât, chiar de luna aceasta, banii vor ajunge în buzunarele lor.

Conform statisticilor Inspectoratului Școlar Județean Constanța, 9.623 de elevi constănțeni vor beneficia de burse în acest an școlar, respectiv 115 burse de performanță - în valoare de 100 lei, 8.281 burse de merit - în valoare de 25 lei, 451 burse de studiu - în valoare de 25 lei și 776 burse de ajutor social - în valoare de 75 lei.

Cele mai multe burse de performanță vor ajunge la elevii Liceului cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru" (39), urmat la egalitate, cu 11 elevi, de Colegiul Național "Mircea" și Școala nr. 30 "Gheorghe Țițeica". Numărul burselor de merit certifică, dacă mai era nevoie, și topul unităților de învățământ constănțene. La nivel liceal, cele mai multe burse vor primi elevii de la Colegiul "Mircea" (877), Liceul "Ovidius" (841) și Liceul "Traian" (771). Iar la nivel gimnazial, Școala nr. 24 "Ion Jalea" (290), Școala nr. 39 "Nicolae Tonitza" (280), Școala nr. 30 "Gheorghe Țițeica" (213). Cele mai multe burse de ajutor social ajung la elevii Școlii nr. 5 "Nicolae Iorga" (120).

La finalul ședinței de Consiliu Local, primarul interimar Decebal Făgădău a declarat: "Conform previziunii noastre, va trebui să suplimentăm bugetul anului viitor cu o sumă de aproximativ 1,3 milioane de lei, întrucât din semestrul al doilea vor beneficia de bursă, conform ordinului ministrului Educației, și elevii din clasele I, a V-a și a IX-a, care nu au termen de referință anterior, astfel încât să se încadreze pe semestrul I. Mi-aș dori să găsim resurse bugetare astfel încât să mărim plafonul, dar cred că trebuie coroborată și cu un principiu calitativ. În interiorul acestor criterii nu putem umbla noi, autoritățile locale, foarte mult, dar mi-aș dori ca, pe viitor, Ministerul Educației să elaboreze un set de norme prin care să nască competiția între elevi", a mai adăugat același edil.

Ce criterii trebuie îndeplinite

Cele două milioane de lei aprobate de Consiliul Local Municipal sunt alocate pentru acordarea de burse pe lunile octombrie - noiembrie - decembrie.

Așadar, vor beneficia de burse de performanță, elevii din municipiul Constanța care au obținut premii la olimpiadele naționale și internaționale. Cei cu medii generale de peste 8,50, cu nota la purtare 10, dar și cei care au luat premii la fazele județene ale olimpiadelor școlare vor primi burse de merit, iar cei cu media peste 7 și care au venitul mediu pe membru de familie cel mult egal cu salariul minim pe economie vor primi burse de studiu. Burse de ajutor social vor obține cei care provin dintr-o familie defavorizată.

Asociația Elevilor a găsit și soluții de suplimentare

În opinia lui Alexandru Manda, liderul Asociației Elevilor constănțeni, suma aferentă cuantumului burselor ar trebui să fie stabilită în funcție de valoarea salariului minim pe econo-mie.

"De aceea, propunem ca valoarea bursei de merit să reprezinte 10% din salariul minim pe economie, bursa de studiu și cea de performanță 15%, iar bursa de ajutor social, 20%. În prezent, sumele în valoare absolută ar fi: 105,00 lei - bursa de merit, 157,50 lei - bursa de performanță, 157,50 lei - bursa de studiu și 210,00 lei - bursa de ajutor social. Cuantumurile propuse ar necesita un efort bugetar de aproximativ 1,1 milioane de lei/lună. Pentru acordarea burselor în cuantumurile propuse de AEC este nevoie de aproximativ 3,3 milioane lei, fiind necesari încă 1,3 milioane lei. Această sumă există în buget, la capitolul «Învățământ» existând suma de 1,4 milioane lei neexecutată, aceasta fiind destinată inițial proiectului pentru elevi și studenți «Și eu pot», care nu a mai avut loc", a mai spus același lider.

Acesta a mai adăugat că, din nefericire, cuantumul burselor de merit și de studiu este extrem de mic, elevii neputând să își asigure nici costul unui abonament redus la transportul local în comun, pe o linie, care este 27,5 lei.

v v v

Pe de altă parte, ar trebui regândită această grilă, dacă totuși se dorește un element calitativ, așa încât bursele de performanță și cele de merit să fie mai mari decât cele de studiu. Nu mai vorbim de cele de ajutor social, pe care oricum le primesc și părinții elevilor. Spre exemplu, la Cluj, primele două sunt de 90 lei, următoarea este de 70 lei, iar ultima ajunge la 60 lei. 

Comentează știrea

14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Alexandru Bajdechi
13 octombrie 2015
Burse

Bursele de ajutor social nu sunt burse sociale. Sunt burse destinate elevilor cu HIV/SIDA, handicapat locomotor si astfel de cazuri. Bursele de studiu sunt cele care sunt conditionate si de o anumita situatie financiara a familiei.

SI SCOALA CU CEL MAI TARE DIRECTOR...DIN LUME
14 octombrie 2015
PE CE POZITIE SE AFLA?

cel mai bun manager din judet, doamna MS, nu a reusit sa-si aduca scoala in top? Nici macar nu se afla in clasament! Pacat, ca munceste toata ziua!

Cititorul vesel
14 octombrie 2015
Frumusete te halesc

Cum De nu avem pe sefa bucovala in poza cu fruntea ei disteapta ,pe cine mai urasti stimata doamna ...vei ramane sa te urasti singura..in Isj.cu prietenele .Dar mai ales asteptam sa vedem faza dura cand vei ajunge sa te sapi singura...mai ai putin ....Ai terminat cu majoritatea...in final ramai Tu _Prea Sfanta Adulata la bratzeta cu Nenea Petru ot Ivrinezii

un rautacios
14 octombrie 2015
cu dosarul de gradatie cum sta???

A reusit tanti stan sa-si adune 'dovezi' conforme cu originalul ptr dosarul de gradatie de merit? Are macar vreo 200 de diplome? Ca munceste toata ziua, ca o furnicutza, mai precis muncesc prostii aia din scoala, ea doar culege roadele, o sa-si ia gradatia pe spinarea lor! Un 'huoooo' din tot sufletul!!!!! Ii dorim sa fie ultima...gradatie.

Răspuns la: PE CE POZITIE SE AFLA?
Adăugat de : SI SCOALA CU CEL MAI TARE DIRECTOR...DIN LUME, 14 octombrie 2015
cel mai bun manager din judet, doamna MS, nu a reusit sa-si aduca scoala in top? Nici macar nu se afla in clasament! Pacat, ca munceste toata ziua!
Ca sa fie treaba clara,
14 octombrie 2015
Jos Bucovala, Stan, Popa si Seucea!

Ce sa-i faci? Victime colaterale! Si mai sunt cateva....

Răspuns la: cu dosarul de gradatie cum sta???
Adăugat de : un rautacios, 14 octombrie 2015
A reusit tanti stan sa-si adune 'dovezi' conforme cu originalul ptr dosarul de gradatie de merit? Are macar vreo 200 de diplome? Ca munceste toata...
sab
14 octombrie 2015
Lamuriri

Din acest articol nu inteleg nimic. Sa inteleg ca in celelalte scoli / colegii nu sunt medii de peste 8,50? Copii cu medii de 9,90 de exemplu se incadreaza, daca nu sunt elevi ale institutiilor scolare nominalizate? Nu este vorba de suma infima, este vorba de principiu! Poate sa ma lamureasca cineva? clasa a V -a 9,92 , clasa aVI a 9,90

Lucica
14 octombrie 2015
Cu mot ???

Ca sa vezi ! Doar scolile enumerate mai sus au copii cu medii peste 8;50 ? Aceeasi medie a copiilor din alte scoli,nu se pune ??? Atunci,care sunt criteriile care au stabilit ce elevi sunt mai cu mot,desi au aceeasi medie ??? Ca de fiecare data,intervin...pilele si discriminarea ??? Bleahhhhh!

Alexandru Bajdechi
14 octombrie 2015
sa va traga pe toate-n teapa

profesoare penale ce sunteti, nu va mai saturati de barfa si scandal.

mai machedonule!
14 octombrie 2015
despre ce vorbesti tu?

Nu vrei tu s-o traga mai bine in teapa pe mamicutza ta??? Cam mult te bagi in seama, ca le stii tu pe toate, cu legile, cu astea! Ce, vrei sa-ti faci rost de clientzi? Am inteles ca esti avocat!?? Stai in banca ta, nu-ti baga nasul unde nu-ti fierbe oala, mai ciutanule! Mai pune mana pe carte, 2 neuroni ce esti! Doi neuroni, dintre kare unu e nefunctional!!! Stiu femeile astea despre ce vorbesc, tu habar n-ai.

Răspuns la: sa va traga pe toate-n teapa
Adăugat de : Alexandru Bajdechi, 14 octombrie 2015
profesoare penale ce sunteti, nu va mai saturati de barfa si scandal.
ptr bajdechi
14 octombrie 2015
Beleste ochii si invata!

Citeste cu atentie ce scriu 'profesoarele penale' aici si baga la cap! Invata sa te exprimi, macar acum, cand deja e ....tardiv! Auzi: "bursele de studiu care sunt conditionate si de o anumita situatie financiara a familiei" !!! Frateeee, citeste legea si dup-aia vino sa mananci c....t prin comentarii!

Răspuns la: sa va traga pe toate-n teapa
Adăugat de : Alexandru Bajdechi, 14 octombrie 2015
profesoare penale ce sunteti, nu va mai saturati de barfa si scandal.
14 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5892 secunde