Stirile zilei de Luni, 16 Iulie 2018 - Cuget Liber Online


X
Mai multe ştiri online:

Viitorul este al electronicului! Manualele pe hârtie ar putea deveni istorie

Ştire online publicată Vineri, 13 Octombrie 2017. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
Este oficial. Manualele vor fi editate numai de Editura Didactică și Pedagogică. Guvernul a aprobat reorganizarea acesteia în societate pe acțiuni, de interes național, cu capital integral de stat.

Editura va fi în subordinea ministerului și va avea, ca obiect principal de activitate, editarea de manuale școlare pentru învățământul preșcolar, primar, gimnazial, liceal și postliceal, în limba română și în limbile minorităților naționale, și alte lucrări pentru învățământul preșcolar și universitar și manuale pentru școli profesionale și de maiștri; tratate, lucrări de metodică și de pedagogie; lucrări în sprijinul învățământului pentru perfecționarea profesorilor și pentru activități individuale ale elevilor și studenților, originale și traduceri din alte limbi. De asemenea, tot aici vor fi editate materiale grafice în domeniul mijloacelor de învățământ, precum și alte lucrări necesare învățământului.

În urmă cu numai o săptămână, ministrul Educației, Liviu Pop, spunea că încă mai există discuții la nivelul Consiliului Concurenței vizavi de această editură, dar recunoaștea că are planuri mari cu ea.

„Atenție, Editura Didactică și Pedagogică editează, nu tipărește manualele. În perioada următoare, vom lansa concurs de autori de manuale. Deocamdată, ne interesează pentru clasele VI - VIII și tot ce a rămas nelicitat pentru clasele I - V. Între timp, pentru Legea manualului școlar, vă invit să faceți dezbateri serioase, inclusiv cu organizațiile de elevi și studenți”, le-a cerut ministrul inspectorilor școlari, în cadrul videoconferinței de săptămâna trecută.

Toate manualele I - IV vor fi reevaluate

Acesta a subliniat și faptul că dezbaterile ar trebui să se concentreze pe modul cum vor fi realizate manualele, dar și cum vor fi distribuite.

„Avem două teme mari: dacă este bun sau nu manualul unic și dacă manualul va fi comandat de către părinți, elevi și profesori”, a mai spus Liviu Pop.

În premieră, ministrul a accentuat necesitatea introducerii în școli a tuturor celor trei forme ale manualelor.

„Avem forma letrică, asigurată doar dacă se dorește acest lucru de către elev, părinte sau profesor, dar avem și forma virtuală, și cea electronică. Copiii vor avea la dispoziție manualele virtuale și cele electronice, așa că probabil nu va mai fi necesară și forma letrică”, a completat ministrul Educației.

Acesta a mai adăugat că, simultan, trebuie făcută și reevaluarea manualelor pentru clasele primare.

„Este absolut necesară această reevaluare a manualelor pentru clasele I - IV. Părinții și profesorii au semnalat unele nereguli în conținutul anumitor manuale și ele trebuie eliminate cât mai curând”, a subliniat Liviu Pop. 

Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Inchide
Pagina a fost generata in 0.7238 secunde