VIDEO / Viața romanilor în 3D, la Edificiul cu Mozaic

1754
VIDEO / Viața romanilor în 3D, la Edificiul cu Mozaic - 9d4527fca2ee1717352c7dfd339a86a8.jpg
În câțiva ani, Edificiul Roman cu Mozaic va fi transformat într-un complex cultural de anvergură, destinat satisfacerii nevoilor culturale, dar care va aborda și o zonă
de divertisment menită a atrage cât mai mulți turiști.
Centrul se va numi "Labyrinthum" și va avea ca efect pe termen lung regenerarea zonei peninsulare a Constanței.
Este un proiect extrem de ambițios, pus la punct de compania Groove Hour, care estimează costurile acestui demers la trei milioane de euro. La bază există un parteneriat public-privat aprobat de Consiliul Județean, în subordinea căruia se află Muzeul de Istorie Națională și Arheologie.






Sursa video: GrooveHour.com



Proiectul de restaurare a Edificiului Roman cu Mozaic a fost întocmit, pe parcursul unui an, de restauratorul bucureștean Romeo Gheorghiță și abia după șase luni el a primit avizul din partea Comisiei pentru Monumente din cadrul Ministerului Culturii.
Dan Frigioiu, directorul Groove Hour, ne-a vorbit despre proiect și despre cele mai dificile etape pe care acesta le-a avut de parcurs până acum. Cea care apare cu obstinație este lipsa de promptitudine în reacții a Ministerului Culturii: "Cele mai mari dificultăți le-am întâmpinat la Ministerul Culturii. Pe plan local, a fost foarte bine primită treaba".
Depunerea sărurilor și a ciupercilor, în urma inundațiilor, precum și riscul de prăbușire în cazul unui cutremur mare aruncă într-o situație dezastruoasă unul dintre cele mai vaste ansambluri arhitectonice din epoca romană cunoscute în Dobrogea.

O cafea în compania istoriei
Groove Hour a gândit proiectul în așa fel încât numeroase paliere de interes din zona divertismentului cultural să fie acoperite. Astfel, Ministerul Culturii a aprobat o variantă care presupune acoperirea teraselor și crearea de spații cu alte funcționalități, cum ar fi: o cafenea, spații experimentale arheologice, spații pentru happening-uri, ateliere unde să se facă sandale romane, pâine romană, bijuterii romane, armuri, concerte experimentale cu instrumente vechi romane, dar și un teatru antic cu o capacitate de 500 de locuri.
În ceea ce privește partea dinspre Casa cu Lei, unde zidul roman s-a surpat, Groove Hour a propus crearea unei încăperi destinate animațiilor 3D și proiecțiilor de film, care vor evoca viața la gura portului în urmă cu 2.000 de ani. De pe acoperișul acestei clădiri, vizitatorii ar putea privi zona portuară și termele romane.
"Vrem să avem un spațiu unde să putem crea evenimente mixte, să putem aduce patiseri din Siria, să aducem teatru de umbre din Turcia, să putem face evenimente din care să înțeleagă omul de unde ne tragem. Sperăm ca, în cinci ani, să devină un spațiu polivalent cultural", completează Dan Frigioiu.
La componenta artistică vor contribui artiștii plastici constănțeni Anamaria Avram și Gabriel Brojboiu, arhitectul complexului fiind Marian Bell.
Traseul pe care turistul îl va parcurge vizitând complexul "Labyrinthum" va fi următorul: va intra în sala mare de proiecții, va merge în spațiile experimentale, pentru ca apoi să meargă în ateliere, să vadă cum se lucrează și să-și cumpere suveniruri. În cazul în care va primi aprobare, echipa Groove Hour va amenaja și zona din jurul edificiului. "Suplimentar, proiectul de dezvoltare a Edificiului roman va contribui asupra Muzeului de Istorie, precum și la sporirea popularității acestei destinații", se arată în textul proiectului.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0696 secunde