Victoria Gavrilescu, reamintită în Dicţionarul de personalităţi dobrogene

206
Victoria Gavrilescu, reamintită în Dicţionarul de personalităţi dobrogene - istoric-1612807215.jpg

Articole de la același autor

Victoria Gavrilescu a trăit între anii 1903 - 1995 şi a fost o renumită scenaristă, istoric literar şi profesor. Pentru ca populaţia să îşi aducă aminte de ea, specialiştii de la Biblioteca Judeţeană „Ioan N. Roman” i-au alocat un spaţiu special în volumul cu numărul IV al Dicţionarului de personalităţi dobrogene.

Aici scrie că s-a născut la Tulcea, unde a şi urmat liceul. Mai târziu, a urmat Facultatea de Filologie şi Litere din Bucureşti (1924 - 1928). Profesoară de limbă şi literatura română la Tulcea, Constanţa, Turnu-Măgurele, Predeal, Breaza, Rădăuţi, Bacău (1929-1961), ea a fost, apoi, directoarea Liceului „Mihai Eminescu” din Constanţa (1948-1953).

De-a lungul timpului, a dramatizat numeroase lucrări pentru copii. „Piesele ei au fost preluate de emisiunile radiofonice şi de televiziune, au fost reprezentate pe scenele româneşti şi de peste hotare. În plus, a obţinut premii la festivalurile internaţionale ale teatrelor de păpuşi din Iugoslavia, Ungaria, Italia, Franţa, Turcia, Rusia. Din anul 1995, ea a fost membră a Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea”, au declarat bibliotecarii.

De asemenea, mai trebuie menţionat că ea a publicat o serie de volume. Dintre acestea, amintim: „Gramatica limbii române”, „Lirica erotică românească”, „Din faptele eroice ale neamului - Antologie de poezie patriotică”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5636 secunde