De aici ni se trage

Viața romanilor din Adamclisi, similară cu cea a românilor de astăzi

667
3
Viața romanilor din Adamclisi, similară cu cea a românilor de astăzi - adamclisicetatea-1326901665.jpg

În fiecare vară, la cetatea Adamclisi au loc săpături arheologice în care sunt implicate mai multe instituții și universități din Constanța, printre care și Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța, care răspunde totodată și administrativ de edificiile din zonă.
În urma fiecărei campanii de săpături ies la iveală mai multe vestigii arheologice, însă nu sunt expuse decât cele care aduc ceva nou.
Surprinzător, după cum ne povestește arheologul Gabriel Talmațchi, deși au trecut mii de ani, viața cetății Adamclisi de atunci pare trasă la indigo cu realitățile României de astăzi.
"Cei care trec pragul cetății pun diferite întrebări, dar majoritatea sunt interesați dacă există o legendă specifică a acestor meleaguri. Însă în situația de față, descoperirile arheologice și toată documentația făcută pe această temă ne-au etalat o realitate foarte clară, care nu lasă loc de nicio interpretare. Știm exact ce s-a petrecut din punct de vedere istoric, știm cine a locuit acolo, deci nu mai rămâne loc de speculații.
Nu există nicio legendă, orașul este făcut ca o încununare a bătăliei de la Adamclisi, dintre daci și romani.
Cel care a fondat orașul a fost Traian, iar locuitorii de la acea dată au fost în primul rând cetățeni romani, dar și geți, care pe parcursul trecerii timpului, au trecut la regimul roman.
Situația populației care a trăit la acea vreme în cetate seamănă foarte mult cu ceea ce se întâmplă astăzi, în zilele noastre. Au mai existat și alte zeități, care au fost acceptate de romani însă doar pentru a atrage și restul populației de partea lor.
Din documentația făcută putem spune cu precizie că populația cetății s-a «americanizat», situația de atunci fiind una similară cu cea a țării noastre: corupție, ideea de a fura, ideea de a fi pe primul loc, ideea de a manipula. Metodele de atunci sunt exact ca metodele de acum, numai timpul este diferit!" a specificat, pentru "Cuget Liber", expertul arheolog Gabriel Talmațchi, cel care conduce sectorul din Constanța al săpăturilor arheologice de la Adamclisi.

Vestigii de mare importanță
Adamclisi "deține" trei vestigii de mare importanță. Înainte de intrarea în sat există o șosea spre dreapta, care duce spre monumentul triumfal ridicat de Traian la sfârșitul războaielor cu dacii.
Spre est, la o mică distanță de monument, se află turnul funerar, iar spre vest vom găsi altarul ridicat pentru soldații romani care au pierit în luptele desfășurate pe aceste meleaguri.
Când au fost construite, aceste trei monumente au fost concepute ca un întreg, ele alcătuind un triunghi isoscel, în al cărui vârf se află altarul funerar.
Al doilea obiectiv istoric este cetatea de la Adamclisi, Tropaeum Traiani, care relatează povestea unui oraș roman, văzută din ruinele parțial dezvelite. Cetatea se află pe o prelungire joasă a dealului pe care a fost construit monumentul, de care se leagă printr-o limbă de pământ îngustă. Platoul este înconjurat pe toate celelalte laturi de pante mai mult sau mai puțin abrupte, care constituie o protecție naturală. Acest avantaj al terenului a fost folosit la construirea incintei, în forma în care ea se desfășoară azi pe teren, mărginind o suprafață de cca. 10 ha. Această incintă a fost construită în secolul al IV-lea, după cum indică inscripția pusă în vremea lui Licinius și Constantin cel Mare.
Cetatea este nu numai o re-zervație arheologică, ci și una ecologică. Flora și fauna de pe cetate nu au fost bulversate în ultimul secol.



Comentează știrea

Teofil
19 ianuarie 2012
Bre !

Singura universitate care are acces la Adamclisi , este Universitatea ''Ovidius''...

knock off oakleys
30 mai 2014
knock off oakleys

Stiri Cultură-Educație : Viața romanilor din Adamclisi, similară cu cea a românilor de astăzi | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online knock off oakleys http://www.albert-anker.ch/temp.asp?id=knock-off-oakleys

knock off oakleys
30 mai 2014
knock off oakleys

Stiri Cultură-Educație : Viața romanilor din Adamclisi, similară cu cea a românilor de astăzi | Ziarul Cuget Liber de Constanta Online knock off oakleys http://www.albert-anker.ch/temp.asp?id=knock-off-oakleys

Articole pe aceeași temă

Vineri, 06 Ianuarie 2012
Stire din Social : Unde se duc banii românilor
Pagina a fost generata in 0.6882 secunde