€ 4.7205
£ 5.2885
$ 4.1484

Mai multe ştiri online:

Viață de școlar fără teme. O utopie sau un viitor pentru elevii români?

Ştire online publicată Joi, 09 Noiembrie 2017. Autor: Andreea PERHAIȚĂ
„Am făcut trei ore teme“, „Am de rezolvat 30 de exerciții la matematică pentru mâine“, „Am renunțat la sport pentru că nu ne descurcam și cu temele pentru la școală și cu antrenamentele zilnice“. Astfel de fraze auzim în fiecare zi în jurul nostru. Temele au ajuns sperietoarea școlarilor, dar și a părinților, mai ales la clasele primare  și gimnaziale. 


Copiii au din ce în ce mai multe teme, se plâng părinții, și, din această cauză, nu pot face și alte activități, pe timpul zilei, cu atât mai puțin, sport.


Pornind de la aceasta, Ministerul Educației Naționale și Institutul de Științe ale Educației organizează, până pe 20 noiembrie 2017, o consultare națională privind regimul temelor pentru acasă. Demersul se adresează actorilor educaționali din învățământul primar, gimnazial și liceal și presupune completarea unor chestionare online, elaborate în funcție de specificul a trei categorii de public: cadre didactice, elevi și părinți.


„Cercetarea are ca obiective identificarea unei noi abordări în ceea ce privește rolul acestor activități de învățare, respectiv corectarea unor disfuncționalități semnalate. Astfel, datele ce urmează a fi colectate vor permite identificarea stării de fapt în privința temelor pentru acasă și vor contura variante de ameliorare a eventualelor derapaje prin adoptarea unor instrumente de reglementare”, explică ministrul Educației, Liviu Pop.


Experimente și concluzii


Cei mai vehemenți sunt părinții, care consideră că nu este normal ca un copil să muncească cinci, șase ore la școală și apoi să mai facă încă trei ore de teme acasă. 


„Copiii din ziua de azi ajung să muncească mai mult decât părinții. Temele le ocupă foarte mult din zi și nu le mai rămâne timp liber pentru a face sport sau alte activități care le fac plăcere, hobby-uri, sau chiar să se joace. Sunt totuși copii. La un moment dat, ajung la epuizare”, ne-a povestit Irina Iancu, din Constanța.


Alții spun că nu sistemul este vinovat, ci chiar învățătorii și profesorii. „Cred că aici primii care ar trebui să înțeleagă că nu este normal ca elevii să aibă 30 de exerciții la matematică, de pe o zi pe alta, sunt chiar profesorii. S-a ajuns prea departe. Toți vor să vadă rezultate, vor concursuri, vor să se afirme, dar asta pe munca elevilor. Bieții copii, li se ridică ștacheta permanent. Însă nu sunt toți matematicieni și nici studenți la Litere”, ni s-a mai plâns o mămică.


Reamintim că, anul trecut, tot pe vremea asta, conducerea Școlii nr. 39 „Nicolae Tonitza” din Constanța lansa un experiment inedit: „Școala fără teme”. Două săptămâni în care elevii nu au primit teme pentru acasă. Însă, la final, deși profesorii recunosc că au avut multe de învățat din această experiență, s-a revenit la sistemul cu teme. 


„Vom continua, dar nu fără teme, în schimb, ne-am învățat lecția și, personal, simt că m-am schimbat. E clar că trebuie schimbat ceva la ora mea de română și la ceea ce face copilul acasă!”, a declarat atunci prof. Nicoleta Bercaru, directorul Școlii nr. 39.


Părinți care susțin temele


Au fost, însă, și opinii negative, care au susținut că temele au un rol foarte important și dacă se va renunța la lucrul acasă tot copiii vor avea de pierdut. 


„Nu cred că este o idee bună, având în vedere cât de răzvrătită este generația copilului meu și cât dezinteres manifestă părinții pentru educația exemplară pe care ar trebui să le-o ofere celor mici. Prin sarcinile date de un cadru didactic, adică acele teme, există o șansă de completare a bagajului intelectual al unui copil. Lipsa temelor, însă, după părerea mea, îi va responsabiliza mai mult pe elevi. Important este ca și acestea să fie dozate corespunzător”, consideră o altă mămică.


Nu ezitați să vă spuneți părerea despre teme. Nu se solicită date personale, iar răspunsurile centralizate sunt confidențiale și vor fi utilizate exclusiv în scopul consultării. Chestionarele sunt disponibile la adresele următoare. 


Cadrele didactice pot răspunde la întrebări pe adresa https://www.surveymonkey.com/r/teme_cadre_didactice, elevii, la adresa https://www.surveymonkey.com/r/teme_elevi, iar părinții la adresa https://www.surveymonkey.com/r/teme_parinti.


Distribuie :

Articole de la acelaşi autor

Top ştiri din ultimele 7 zile

ziare & stiri Revista presei
Pagina a fost generata in 1.0025 secunde