Vai de profesorii care nu ascultă de elevi! Se naște dictatura micilor tirani?

Marţi, 23 August 2016, 18:47
14620
Chiar dacă marea majoritate a profesorilor se bucură de ultima săptămână de vacanță, știut fiind faptul că unitățile de învățământ își încep activitatea la 1 septembrie, unul dintre cele mai disputate subiecte rămâne recent publicatul Statut al elevului, cu câteva dintre prevederile sale mai… năstrușnice.

În calitate de reprezentant al cadrelor didactice constănțene, prof. Mitică Iosif, liderul sindicatului învățământ, este de părere că "din nou ministerul s-a grăbit și și-a dat cu stângul în dreptul, din dorința de a face inovație, pentru că nu a vrut să țină cont de punctele noastre de vedere. Mie mi se pare mai mult decât inoportun să primești un fel de feedback din partea elevilor și la o singură nemulțumire să pui sub semnul întrebării prezența la clasă a unui cadru didactic. În mod normal, la finalul anului școlar ar fi trebuit aplicate chestionare atât elevilor, cât și părinților, din care să rezulte nivelul de satisfacție al prezenței la oră a unui cadru didactic. Sunt unități care fac acest lucru. Repet, mă tem că s-a procedat din nou cu mare grabă, fără să se țină cont de părerea partenerilor de dialog și ne vom trezi în situația că anumite prevederi nu sunt aplicabile, iar unele creează probleme atât de mari încât vor trebui să fie remediate cu alte prevederi", a mai adăugat același lider sindical constănțean.

"Trebuie însoțite de proceduri clare!"

Considerat până nu demult o portavoce a învățământului constănțean, prin modul elocvent de exprimare a punctelor de vedere, pe prof. Alexandru Bujeniță, catedra de filozofie a Liceului Teoretic "Ioan Cotovu" din Hârșova, nu l-au surprins prea tare noile drepturi ale elevilor. "Dreptul de contestare a notelor era prevăzut de Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului, care are cel puțin 10 ani, deci nu este o chestiune nouă. Dreptul de a protes-ta fără să se cunoască numele elevului mi se pare că încurajează delațiunea. Dreptul de a folosi telefonul în uz didactic era și până acum, dar cu acceptul profesorului. Chestiunea poate fi și interpretată și să ne trezim că el zice că ar căuta ceva pe net, dar de fapt să aibă altă preocupare.

Consider că atunci când ai niște drepturi conferite, trebuie să-ți asumi și niște răspunderi… Ele trebuie însoțite de proceduri clare, privind situațiile în care aceste drepturi pot fi exercitate, pentru a evita să se transforme în niște abuzuri din partea lor. De genul «cu acceptul profesorului sau la recomandarea profesorului, în scopuri didactice». Nu am înțeles de ce e specificat telefonul, atâta timp cât există laptopuri sau tablete...

Probabil că va fi înlocuită și prevederea din ROFUIP legată de mustrarea individuală și observația în fața clasei ca fiind cea mai blândă sancțiune.

Nu știu la ce categorii de vârstă se aplică diferitele prevederi, pentru că la clasele mai mari te mai înțelegi cu ei, dar prin a IX-a sau a X-a, mi se pare mie că sunt problemele mai mari. Cum n-am știut niciodată ce face acel Consiliu al Elevilor în paralel cu Asociația Elevilor", și-a mărturisit nelămurirea prof. Bujeniță.

Cum vor fi sancționați cei de la catedră

Evident că printre primele întrebări pe care și le-au pus, în special cadrele didactice, a fost dacă acest Statut al elevilor va "bate" ca valoare de impunere Regulamentul de organizare și funcționare a unităților de învățământ (ROFUIP), mai ales că unele prevederi se găsesc în acest moment în contradicție, cum de altfel a exemplificat și prof. Bujeniță.

Pentru a ne lămuri, am stat de vorbă cu Mirabela Amarandei, consilier al ministrului Educației. "Atât Statutul elevului, cât și ROFUIP se aprobă prin ordin de ministru și deci sunt pe picior de egalitate, ca să zic așa, în ceea ce privește tăria ca și act administrativ. ROFUIP este în procesul de elaborare și el va fi aprobat înainte de începerea anului școlar. Cele două vor fi corelate, așa încât să existe interconectivitatea documentelor", a declarat consilierul. Întrebată dacă noul ROFUIP va prevedea și sancțiuni pentru profesorii care nu respectă drepturile elevilor ce incumbă din noul statut, același reprezentantul MENC a răspuns: "Vom vedea ce va reieși ca urmare a discuțiilor pe care le purtăm, pentru că zilele acestea am discutat cu reprezentanții părinților, ai profesorilor și ai elevilor, exact pe ROFUIP și cu siguranță că înainte de începerea anului școlar vom emite ordinul de ministru pe acest document. E o chestiune de zile", a conchis același interlocutor.

Așadar, rămâne să vedem ce noi prevederi vor exista și în noul regulament.

Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2412 secunde