Candidați puțini, posturi multe în învățământ

Vai de educația copiilor noștri! Profesori de nota 3, la catedră

1376
Vai de educația copiilor noștri! Profesori de nota 3, la catedră - fotofondtitularizare-1563914385.jpg

Articole de la același autor

302 candidați din județul Constanța, la concursul de ocupare a posturilor din învățământ, au obținut note peste 7. Alți 200 au avut între 5 și 7 și doar 79 sub 5. În total, la această oră, avem oficial 302 titulari și 200 de suplinitori. Rămâne de văzut cum va reuși Inspectoratul Școlar Județean Constanța, până la 1 septembrie, să ocupe toate cele 2.294 de posturi. 


Profesori slab pregătiți, care de-abia au reușit să ia nota 3 la examenul de titularizare, ar putea ajunge la toamnă, la catedră. Rezultatele la concursul de ocupare a posturilor din învățământ sunt ceva mai bune, în județul Constanța, față de anii anteriori. Dar asta pentru că, din cei 581 de candidați înscriși, 123 nu s-au mai prezentat deloc, iar alți aproape 177 au ieșit din examen, anulându-li-se lucrarea. Așa se face că, pentru cele 2.294 de posturi scoase la concurs, au intrat în cursă doar 581. 
Restul de posturi vor fi ocupate, din păcate, în etapele ulterioare, tot de către cei care au absentat la examen, de către cei care s-au retras sau de către cei care nici măcar nu s-au înscris. 


Concursul pentru ocuparea posturilor în învățământ, care ar trebui să asigure trimiterea la catedră a celor mai bine pregătiți educatori, învățători și profesori, pare mai degrabă o procedură inutilă de testare a candidaților. În realitate, unii dintre ei sunt deja cadre didactice și trist este că mulți nici măcar nu au reușit să promoveze examenul de săptămâna trecută. Grav este și că proaspeții absolvenți de studii superioare care au avut rezultate foarte bune la examen sunt descurajați să meargă la catedră din cauză că nu găsesc posturi complete care să le asigure angajarea pe perioadă nedeterminată. 


Inspectoratul Școlar Județean Constanța a centralizat rezultatele probei scrise din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice, catedrelor vacante sau rezervate. 302 candidați, adică 51,97%, au obținut note peste 7, 200, adică 34,42%, au avut note între 5 și 7, iar 79 de candidați, adică 13,69% nu au reușit să ia cel puțin nota 5. 


Profesori de 1,50 la Educație fizică și 3,75 la Chimie 
Au fost câteva note mari, chiar și o notă de 9,90, la Matematică, obținută de un profesor care este deja angajat pe perioadă determinată, însă în județul Constanța nu s-a înregistrat nicio notă maximă. 
Din păcate, unii candidați au avut rezultate rușinoase. La Educație Fizică, aproape jumătate din candidați au avut note sub 5. Au fost chiar și note de 1,50, 3,15 și 3,35. Situația este asemănătoare și la Chimie, unde, din trei candidați, unul a reușit să ia nota 7,10, unul a luat 4,85, iar cel de-al treilea 3,75. La Fizică, un candidat a putut doar de nota 2,55, iar la Geografie, un alt candidat a luat doar 1,30. 
La Limba română, notele au fost ceva mai mari, chiar și 9,80, 9,75. Din păcate, nu este disponibil niciun post titularizabil, ci doar 16 posturi pe perioadă determinată și 27 incomplete. Candidații care au obținut note peste 7 vor trebui să se mulțumească și cu un post de suplinitor. 


Se mai primesc contestații 
Contestațiile mai pot fi depuse și astăzi, până la ora 15. Rezultatele finale se afișează la sediile inspectoratelor școlare județene și pe site-ul Ministerul Educației Naționale. Pentru angajarea pe perioadă nedeterminată, adică pentru titularizare, candidații trebuie să obțină minimum nota 7 atât la proba scrisă, cât și la proba practică/inspecția specială la clasă în profilul postului. 
Repartizarea candidaților pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată se realizează în ședință publică, pe 31 iulie. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.2284 secunde