Vă pregătiți de școală? Reguli noi la înscrierea la clasa pregătitoare

659
Vă pregătiți de școală? Reguli noi la înscrierea la clasa pregătitoare - fotofondvapregatitidescoala-1580851223.jpg

Articole de la același autor

Constănțenii care au copii de șase, șapte ani au demarat deja greua misiune de găsire a școlii perfecte pentru bobocii care vor începe la toamnă cursurile. Criteriile de căutare nu mai țin de mult timp de apropierea de casă, ci mai degrabă de notorietatea unității de învățământ, a învățătorilor și a profesorilor, dar și de colegi.


Ministerul Educației și Cercetării pregătește însă o surpriză părinților care nu vor mai putea să-și aleagă învățătoarea. Conform metodologiei de înscriere a copiilor în învățământul primar pentru anul școlar 2020 – 2021, publicată pe site-ul edu.ro, spre consultare publică, repartizarea pe clase se va face în ordine alfabetică și nu după cum optează părinții.


"Principalele noutăți incluse în proiectul de metodologie vizează constituirea formațiunilor de elevi în clasa pregătitoare, precum și soluționarea situațiilor excepționale ale copiilor care nu se încadrează în tranșele de vârstă prevăzute de metodologie. Astfel, constituirea formațiunilor de elevi se face după finalizarea procesului de înscriere, conform calendarului, în baza unei proceduri elaborate la nivelul unității de învățământ și aprobate de Consiliul de administrație, procedură care să asigure transparență, echitate, nondiscriminare și incluziune. De asemenea, situațiile excepționale ale copiilor care nu se încadrează în tranșele de vârstă prevăzute de metodologie vor fi analizate și soluționate de comisiile județene, în baza unei proceduri proprii", precizează reprezentanții Ministerului Educației.


Practic, noua metodologie dă mână liberă unităților de învățământ cu mare căutare să își stabilească propriile reguli privind repartizarea copiilor în clase, reguli care trebuie să se facă neapărat în baza unor criterii specifice de departajare nondiscriminatorii și care trebuie să țină cont de faptul că toți copiii au drepturi egale de acces la educație, indiferent de condiția socială și materială, de sex, rasă, naționalitate, confesiune. De asemenea, nu vor mai putea fi făcute liste cu preînscrieri, organizate în-afara calendarului înscrierii. Cu alte cuvinte, departajarea aceasta nediscriminatorie se poate face după ordinea alfabetică. 


Cine merge la clasa zero
Părinții ai căror copii împlinesc vârsta de șase ani până la data de 31 august 2020, inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Pentru copiii care împlinesc vârsta de șase ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2020 inclusiv, înscrierea se poate face numai dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare, în urma evaluării făcute de specialiști. Părinții copiilor care împlinesc șase ani până la finele lui 2020 nu optează pentru înscrierea lor în anul școlar 2020 – 2021 sau ai celor pentru care evaluarea dezvoltării psihosomatice arată că dezvoltarea copilului nu poate asigura parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare vor fi consiliați în vederea înscrierii copiilor la grădiniță, în grupa mare.


Conform calendarului propus de Ministerul Educației, pe data de 24 februarie vor fi afișțate circumscripțiile școlare și numărul de clase de pregătitoare alocate fiecărei unități de învățământ. În aceeași zi, va fi făcut public și programul de evaluare a dezvoltării psihosomatice a copiilor care fac șase ani după începerea anului școlar.


Ulterior, între 4 și 23 martie, părinții vor trebui să completeze și să depună la școală cererile tip de înscriere în învățământul primar. Pe 26 martie, va fi făcută repartizarea la școala de circumscripție a copiilor ai căror părinți au solicitat acest lucru în cererea tip de înscriere. Între 27 și 30 martie vor fi procesate cererile prin care se solicită înscrierea la o altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. Admiterea sau respingerea cererilor acestora se va face la nivelul comisiei de înscriere din unitățile de învățământ, prin aplicarea criteriilor generale și specifice de departajare și validarea de către consiliul de administrație al unității de învățământ a listei candidaților admiși în această fază.


Apoi, pe 31 martie, va avea loc o nouă repartizare, la școala de circumscripție, a copiilor care nu au fost admiși, din lipsă de locuri, la altă unitate de învățământ.


Cea de-a doua etapă de înscriere debutează pe 22 aprilie, când vor fi prezentate locurile rămase neocupate. Înscrierile vor putea fi depuse între 23 și 30 aprilie. Pe 7 mai 2020 vor fi afișate, la fiecare unitate de învățământ, listele finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6097 secunde