Vă invităm la "O călătorie bibliografică în Dobrogea"

304
Vă invităm la

Articole de la același autor

Una dintre ultimele lucrări care au văzut tiparul sub egida Bibliotecii Județene "Ioan N. Roman" din Constanța este volumul "Stan Greavu-Dunăre. O călătorie bibliografică în Dobrogea", de Corina- Mihaela Apostoleanu, Luminița Stelian și Angela-Anca Dobre. Lucrarea prezintă viața și opera primului bibliograf al Dobrogei, Stan Greavu-Dunăre. Potrivit Angelei Dobre, bibliograf, primul capitol este dedicat vieții și operei lui Stan Greavu-Dunăre, fiu al Dobrogei, născut la Seimeni, care a lăsat în urma sa o operă complexă, diversă și foarte importantă pentru cei care sunt interesați de Dobrogea, sub toate aspectele ei.

"În scurta sa viață (1905-1929), el a reușit să se afirme ca publicist, scriitor și mai ales ca bibliograf al Dobrogei, într-o epocă în care lucrările bibliografice se aflau abia la începuturi. Consider că cea mai importantă parte a operei sale este «Bibliografia Dobrogei». Ea a fost publicată în timpul vieții sale, în anul în care Dobrogea serba semicentenarul Unirii cu România. Era o lucrare de sinteză în care referințele erau grupate pe tematici generale. Deși afirma că însumează lucrări apărute începând cu anul 425 î. Chr., majoritatea celor consemnate sunt din secolele XIX-XX. Lucrarea reprezintă un material de bază pentru cercetători, dar și pentru marele public, o sursă de informare valoroasă despre Dobrogea, din Antichitate și până la momentul 1928. De mai mică întindere, poate și pentru că nu a reușit să o ducă la bun sfârșit, dar și pentru că a apărut, ca idee, ca plan de realizare în timp ce scria «Bibliografia Dobrogei», este «Bibliografia Dunării», lucrare păstrată în manuscris în cadrul Colecțiilor Speciale din cadrul bibliotecii noastre, dar și de alte manuscrise legate de Stan Greavu-Dunăre", a declarat pentru "Cuget Liber", specialistul.

Bibliotecarul a precizat că, prin cele două bibliografii, dar și prin opera sa literară și publicistică, Stan Greavu-Dunăre se înscrie în pleiada oamenilor de cultură care au promovat Dobrogea, au susținut interesele sale politice, economice și cultural, într-o epocă în care, România Mare se afla în plin proces de modernizare și afirmare internațională.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5151 secunde