UZPR celebrează Ziua Ziaristului Român

276
UZPR celebrează Ziua Ziaristului Român - uzprcelebreazaziuaziaristuluirom-1624805358.jpg
Luni, 28 iunie 2021, la studioul „Horia Bernea” din cadrul Muzeului Țăranului Român, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România celebrează Ziua Ziaristului Român. În cadrul evenimentului, ajuns la a șaptea ediție, vor fi decernate premiile „Eminescu Ziaristul” și alte distincții unor personalități din spațiul public românesc, care s-au remarcat prin activitatea și performanțele culturale, științifice sau civice.

În comunicatul dat publicității cu acest prilej, UZPR reamintește că data de 28 Iunie 1883 a fost ziua în care Mihai Eminescu a fost scos cu forța din viața publică și băgat în cămașa de forță, a fost ziua în care, practic, presa a fost arestată, Eminescu fiind, la momentul acela, cea mai puternică voce publică. De aceea, UZPR – singura uniune de creație și utilitate publică a breslei jurnaliștilor din România – a ales data de 28 iunie ca fiind emblematică pentru importanța pe care ar trebui să o aibă profesia de jurnalist în România.

Această zi neagră a presei românești se suprapune nefericit cu o altă zi funestă a istoriei noastre: 28 iunie 1940, ziua în care s-a pus în aplicare Tratatul Ribbentrop-Molotov (23 august 1939), iar armata și administrația română au fost nevoite, sub amenințarea războiului, să se retragă dincoace de Prut.

Pentru Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Ziua Ziaristului Român nu reprezintă o zi triumfală a presei și a jurnalismului, ci una canonică, de reculegere și reflecție asupra propriei meniri profesionale și a propriei istorii. Căci – istoria a dovedit-o! – presa poate fi arestată, iar granițele pot fi modificate peste noapte, se arată în comunicatul UZPR.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5216 secunde