Academicianul Petre Frangopol, absolvent de seamă al Colegiului "Mircea":

"Universitatea românească a devenit învățământ superior… de masă!"

1592
18

Articole de la același autor

La invitația directorului Colegiului Național "Mircea cel Bătrân", prof. Vasile Nicoară, ieri, în cancelaria acestei prestigioase instituții constănțene, academicianul Petre Frangopol a susținut o prelegere despre "Mediocritate și excelență". 


Academicianul Petre Frangopol este un fost elev al Colegiului "Mitrcea", absolvent al promoției 1951, alături de un alt important dascăl, Dumitru Țifrea, a cărui carieră și-a dedicat-o acestui liceu. 


"Sub direcțiunea dânsului, în 1996, Liceul «Mircea cel Bătrân» a căpătat denumirea de Colegiu Național. În acel an se împlineau 100 de ani de la înființarea instituției. În chip fericit, anul acesta sărbătorim 100 de ani de la prima promoție de absolvenți", a ținut să precizeze prof. Vasile Nicoară, conferindu-i invitatului său medalia come-morativă a Colegiului "Mircea", realizată la Monetăria Statului. 


"În România, au devenit personalități toți cei cu bani!" 
Din numărul 4 al Revistei de literatură "Tomisul cultural", fondat de scriitorul Iulian Talianu, am mai aflat despre prof. dr. ing. Frangopol că este doctor în fizică și chimie nucleară, eminentă personalitate a științei românești care a influențat destinul Univer-sității "Al.I. Cuza" din Iași. 


Revenind la vizita sa în Constanța, academicianul și-a amintit cu nostalgie despre admiterea pe care a susținut-o în curtea unei școli din Basarabi. 


"Eram refugiați la Viișoara și am venit cu căruța la Basarabi, unde am dat examen în curte, afară. După care am primit o carte poștală, prin care ne anunțau că am reușit. Sunt absolvent al acestui liceu și un fanatic constănțean și patriot local, iar vizita mea de astăzi se leagă și de manifestările de la București, îndreptate împotriva mediocrilor de la putere, care nu au o educație ele-mentară, din școală. Pentru ei, important este banul, iar noțiunea de stat nu există. În toată lumea, un stat este constituit pe baza excelenței. La noi, nu: pe baza politicii și a pilelor. Mesajul pe care vreau să-l transmit elevilor este acela că singura cale legală care îți deschide ușile în toată lumea aceasta este învățătura. Trebuie să învețe, să fie folositori și să dea ceva înapoi societății care i-a creat și pentru părinții lor. Să-i respecte pe părinți, pe profesori, dar și pe colegii lor. Distanța dintre mediocritate și excelență este dată de lipsa de lectură. Internetul nu este un loc de cultură. Eu cultura mi-am format-o la Biblioteca Ju-dețeană Constanța, împreună cu prietenul meu Paul Diaconescu, ca să nu rămânem niște idioți", mai povestește același interlocutor. 


Un exercițiu de imaginație 
L-am rugat să facă un exercițiu de imaginație și să spună ce ar face dacă ar fi minis-trul Educației, că tot a demisionat Guvernul.  "O întrebare dură. Eu am făcut parte din comisia prezidențială a lui Băsescu și cu Funeriu am fost coleg. Toate guvernele care s-au perindat au fost mână în mână, deoarece, poate nu credeți, conduce încă sistemul vechi dinainte. Nu dați bani de salarii medicilor ca să li se dea șpagă și să se ridice populația contra lor. Ceea ce continuă și astăzi. Nu dați bani profesorilor ca să ia șpagă și să se dezvolte generațiile de proști, de needucați, care să nu se trezească cerând mai mulți bani de la stat. La noi, astăzi sunt considerați personalități toți cei care au bani. Greșit total!", a afirmat academicianul, profund marcat de manifes-tațiile de la București. 


"De-abia acum și-au dat seama că mediocritatea a adus România în situația aceasta. Lipsa de educație elementară", a rostit printre lacrimi invitatul. "Primul lucru care îi întrebam pe studenții mei era ce liceu au făcut și îmi dădeam seama dacă sunt buni sau răi. Problema este să aveți o cultură, o educație, un fundament care să vă ajute. Să vă respectați profesorii, buni sau răi, suntem cu toții oameni. Liceul este baza culturii dvs.", a rostit academicianul. 


"În universități, există criterii internaționale pe care România nu poate să le atingă, pentru că nu are condiții. Universitatea românească a devenit un învățământ superior… de masă. Cu părere de rău spun asta, dar nu neapărat că ar fi peste tot așa. Relaxarea criteriilor de promovare a elevilor și a profesorilor este de neconceput", a conti-nuat să povestească despre experiența personală în învățământul internațional. 


Comentează știrea

18 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
bogdan
5 noiembrie 2015
proiect

Cautam colaboratori pentru publicare anunturi Se lucreaza comod de acasa maximum 3 ore pe zi, in functie de abilitati Cerinte: - necesar calculator - conexiune internet - rabdare - cunostinte minime PC - seriozitate - perseverenta - atentie la detalii Nu este necesara experienta. Instruire gratuita oferita sub forma unor lectii prin mail. Veti trece mai intai prin instruire apoi daca doriti, o sa incepeti sa lucrati. Program part-time. Important ! Lasati mesajul cu textul " INFO " doar pe e-mail ! Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice. Oferim si solicitam seriozitate! In caz ca nu primiti o lectie din probleme tehnice va rog sa ma anuntati! Raspunsul la informatiile solicitate o sa-l primiti in maxim 24 ore. Pentru informatii trimiteti textul ,,info’’ la adresa:[email protected]

Hai cu demisia!!!
5 noiembrie 2015
Jos labele de pe scoala 28!!!

Va asteptam cu flori la poarta!!! desfacem si sampania!! Sa ne transmita si noua cineva ora la care doamnele director de la Dan Barbilian isi anunta demisia, sa venim sa interpretam oda ptr. michi, perla invatamantului constantean! Vrem schimbare, vrem o scoala normala, o viata normala!

dedicatie speciala
5 noiembrie 2015
pentru doamnele cu față de prim plan

Usurel, usurel, nu va repeziti! / Usa este tot acolo / Va rugam poftiti! / Scrie PUSH ca sa intrati, PULL ca sa iesiti, / Folositi-o pe a doua, / Dac- o nimeriti! / Asta-i viata, mai si pierdem..../ Nu va asteptati....? / Rugamintea este simpla, / Sa.... ne cam lasati!!!

Vitamine, vitamine...
5 noiembrie 2015
pentru greață!

Ala bala portocala, daca mai citesti, kilogramul de lamaie la noi il gasesti! Stam cu vitamina-n geanta , greata cand ne e...si cu propolis sub limba pentru IMUNITATE! Trebuia sa va ganditi cand faceati prostii, ca vine si vremea voastra, hai, valea de-aci! Ponta isi dadu demisia, dragnea nu v-ajuta....are treaba cu partidul, pana cand se muta...! ISJ- ul nu mai poate OSUL sa vi-l dea, ca e greu acum, mai Miha, cu MANIPULAREA!!!

Hei, stan!
5 noiembrie 2015
Sa te-ajutam cu mobilieru'?

Avem si noi o curiozitate si in acelasi timp o oferta! Are cine sa-ti care mobilierul din living - cabinet- fumoar? Daca firma de mutari nu se descurca, ne oferim suportul....absolut gratuit si dezinteresat! Subordonatul la nevoie se cunoaste...Asteptam cu nerabdare ziua Z!!! Hai cu mutarea!!!

Dorel
5 noiembrie 2015
școală pe șpagă

Voi câte diplome de "dottore" ați dat pe șpagă ? A început să pută România de atâția dottore !

ptr ISJ
5 noiembrie 2015
Asteptam colectia toamna -iarna!

Cu concurs, fara concurs, ar fi interesant de vizionat noua colectie de directori din judetul Constanta. Colectia de vara e cam...... demodata, abia asteptam sa primim piese noi, de top, de designer... tehnocrat, daca se poate cu alte culori, mai vesele, mai moderne!! Si....ne-ar placea ca manechinele sa aiba față de prim-plan, sa nu ne faca de ras!!! Casa de moda Channel, Dior, Valentino, ceva frumos, nu ...de 2 lei! Stiti ca avem pretentii, nu ne incurcam asa, cu orisicine! Daca se poate sa aiba si doctoratul, ....la FF!!!

Miha, Miha, nu uita!
5 noiembrie 2015
Scoala nu-i tarlaua ta!!!

Extrapolare de la "Ponta, Ponta nu uita; tara nu-i mosia ta!" Nimeni nu are dreptul sa se creada FIINTA SUPREMA, sa faca ce vrea cu destinele celorlalti! Nimeni!!! Jos Stan! Afaraaaa!

atat sunteti
5 noiembrie 2015
Sarace si frustrate

Miha o sa va ingroape pe toate !

Nu, zau....
5 noiembrie 2015
Unde?

Nu-i raspundeti lui diversionistu' asta! I-a ingropat pe terente, titus si adevar, ba chiar si pe ala bala portocala strivita, si iese la atac! FÂSSSS! Du-te la toaleta, ca e liber!

Răspuns la: Sarace si frustrate
Adăugat de : atat sunteti, 5 noiembrie 2015
Miha o sa va ingroape pe toate !
18 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3115 secunde