Universitatea "Ovidius" își etalează oferta pentru admitere. "Tinerii candidați fug de Inginerie"

1901
Universitatea

Articole de la același autor

Examenul de maturitate s-a încheiat, așa că absolvenții claselor a XII-a, proaspeți posesori de diplomă de bacalaureat, se pot înscrie la facultate. Spre exemplu, cele 16 facultăți din cadrul Universității "Ovidius" din Constanța (UOC) își așteaptă viitorii studenți la sesiunea de vară a admiterii 2019, pentru programele de licență și masterat, în perioada 10 - 27 iulie. În acest interval au fost programate înscrierile, susținerea probelor de concurs și înmatriculare pentru toate domeniile de studii de la toate formele de învățământ (IF, ID și IFR), în funcție de calendarul fiecărei facultăți.

Pentru anul universitar 2019-2020, instituția de învățământ superior scoate la concurs, la studii universitare de licență 1.365 de locuri fără taxă, dintre care 53 pentru absolvenții de licee din mediul rural. La acestea se adaugă alte 68 de locuri pentru românii de pretutindeni și 3.019 de locuri cu taxă pentru forma de învățământ cu frecvență. De asemenea, alte 675 de locuri sunt disponibile pentru persoanele interesate de învățământul la distanță ori cel cu frecvență redusă (ID/IFR). La masterat, în schimb, sunt disponibile 620 de locuri fără taxă și 1.881 de locuri cu taxă.

Înscrierea candidaților se face exclusiv online doar la nouă facultăți. Acestea sunt Facultatea de Arte, Facultatea de Construcții, Facultatea de Istorie și Științe Politice, Facultatea de Litere, Facultatea de Matematică și Informatică, Facultatea de Științe ale Naturii și Științe Agricole, Facultatea de Teologie, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Facultatea de Educație Fizică și Sport. Centrele de înscriere de la cele două sedii ale universității, cel de la campus și cel de pe bulevardul Mamaia vor funcționa zilnic, între orele 9.00 și 17.00, însă numai în zilele lucrătoare, cu posibilitatea adaptării programului în funcție de necesitățile fiecărei facultăți. Totodată, UOC pune la dispoziția românilor de pretutindeni o platformă unde se pot înscrie online: https://admitereonlinerp.univ-ovidius.ro/.

Chimia medicală, specializare nouă

Având în vedere procentul de promovabilitate al Bac-ului de numai 64% ne întrebăm în ce măsură vor fi ocupate toate aceste locuri și dacă nu cumva conducerea universității se teme de concurență. Spunem concurență, pentru că în Constanța mai avem două universități de stat, respectiv Universitatea Maritimă Constanța și Academia Navală "Mircea cel Bătrân", plus alte câteva particulare.

Prorectorul responsabil cu educația, asigurarea calității și marketing‐ul instituțional. prof. univ. dr. Carmen Elena Maftei, a declarat, pentru "Cuget Liber", că nu le este teamă de concurență.

"Universitățile particulare, cel puțin, le avem concurente doar pe anumite domenii de studiu. Noi, de aproape cinci ani de zile, avem cam același număr de studenți înmatriculați în anul I. La noi nu vin doar absolvenți din Constanța, ci și din Tulcea și alte județe ale țării. Desigur, și pentru noi este un punct de reper această admitere, pentru că vom vedea ce vom face cu programele de studii mai departe, dacă vom avea programe de studii la care nu se vor înscrie sau nu candidați. Anul trecut, spre exemplu, am renunțat la Chimie, dar am introdus o nouă specializare, Chimie Medicală. Apoi, deși pe piața muncii se spune că nu sunt ingineri, candidații nu preferă aceste programe de studii ale Ingineriei. Probabil li se pare prea greu, deși lor li se oferă la angajare, imediat după absolvire, un salariu minim de 3.000 de lei, deci sunt motivați să aleagă această profesie. Mai mult decât atât, în momentul în care termină, absolvenții noștri sunt absorbiți pe piața muncii sau pleacă în străinătate", a explicat cadrul didactic.

La rândul său, Melat Bormambet, secretarul comisiei centrale de admitere din acest an, a declarat că, într-adevăr, sunt puțini concurenți, dar aceasta este o situație cu care se confruntă, deja, de câțiva ani.

"Este îmbucurător, totuși, că numărul de absolvenți a mai crescut puțin, dar noi așteptăm la universitate și studenți străini", a precizat aceasta.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0736 secunde