Universitatea „Ovidius” a acoperit doar 68% din locurile nebugetate

719
Universitatea „Ovidius” a acoperit doar 68% din locurile nebugetate - universitateaovidius-1600447872.jpg

Articole de la același autor

Universitatea „Ovidius” din Constanţa se apropie de final cu cea de-a doua sesiune de admitere şi va avea, în câteva zile, o situaţie clară în privinţa numărului de locuri rămase neocupate după ambele sesiuni, cea din vară şi cea din cursul lunii septembrie.

La acest moment, concursul de admitere nu s-a finalizat, întrucât la Facultatea de Arte şi la cele patru noi programe de masterat didactic, examenele se află încă în desfăşurare. De asemenea, admiterea studenţilor străini şi a românilor de pretutindeni va fi finalizată după eliberarea scrisorilor de accept de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării.

Potrivit rectorului instituţiei de învăţământ, conf. univ. dr. Dan Iliescu, în prezent, cele 1.350 de locuri subvenţionate scoase la concurs la programe de studii de licenţă vor fi ocupate integral, iar din cele 3.572 de locuri disponibile în regim cu taxă vor fi ocupate peste 2.434, adică un procent de peste 68%.

„Comparativ cu anul trecut, când gradul de ocupare al locurilor cu taxă a fost de aproape 61%, la nivelul întregii universităţi avem 3.784 studenţi în anul I, cu circa 7% mai mulţi decât în anul precedent. La studii universitare de masterat anticipăm că toate cele 650 de locuri subvenţionate vor fi ocupate. Referitor la locurile în regim cu taxă, vor fi ocupate peste 728 de locuri, ceea ce reprezintă o creştere de circa 2% faţă de anul precedent. Programele de studii doctorale au cunoscut o creştere la numărul de studenţi cu taxă şi o uşoară scădere la cei subvenţionaţi, pe ansamblu înregistrându-se 111 noi studenţi. Toate aceste rezultate determină o creştere a numărului total de studenţi ai universităţii, care rămâne cea mai mare din regiune, estimarea fiind de aproape 15.000”, a declarat rectorul, pentru „Cuget Liber”.

O scurtă analiză pe facultăţi arată că la cele medicale (Medicină şi Medicină Dentară) este epuizată capacitatea de şcolarizare, care însumează locurile fără taxă şi cele cu taxă. Aproape de ocuparea întregii capacităţi de şcolarizare sunt Facultăţile de Drept şi Ştiinţe Administrative, Educaţie Fizică şi Sport, Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, şi Ştiinţe Economice, ultima cunoscând o creştere semnificativă de aproape 40% la locurile cu taxă.

Unele facultăţi încep cursurile numai on-line

La facultăţile de Inginerie (Facultatea de Construcţii, Facultatea de Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă, şi Facultatea de Ştiinţe Aplicate şi Inginerie) se constată de asemenea, o creştere a gradului de ocupare a locurilor cu taxă, cu procente de peste 30%. Procente asemănătoare de creştere sunt înregistrate de Facultatea de Litere şi Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice. De asemenea, la Facultatea de Matematică-Informatică înmatriculările au fost bune, uşor superioare celor din anii precedenţi.

Pentru că până la deschiderea noului an universitar nu a mai rămas prea mult timp, Consiliul de Administraţie al UOC a avut în vedere atât desfăşurarea în cele mai bune condiţii posibile a activităţilor didactice şi de cercetare, cât şi respectarea normelor de siguranţă sanitară în vigoare în starea de alertă cauzată de pandemie. Ca urmare, începând cu luna octombrie, vor desfăşura activităţi didactice on-line programele de studii de la Facultatea de Ştiinţe Economice, Facultatea de Drept şi Ştiinţe Administrative, Facultatea de Istorie, Facultatea de Litere, Facultatea de Psihologie şi Ştiinţele Educaţiei, Facultatea de Teologie şi Facultatea de Matematică-Informatică.

„În regim hibrid, faţă-în-faţă şi on-line, vor desfăşura activităţi Facultăţile de Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, Ştiinţe Aplicate şi Inginerie, Inginerie Mecanică, Industrială şi Maritimă, Construcţii, Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole, Educaţie Fizică şi Sport şi Arte. În cazul acestora, planurile de învăţământ impun prezenţa la lucrările practice în spaţiile universităţii”, a adăugat rectorul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 16 Septembrie 2020
Stire din Cultură-Educație : Noi specializări pentru studenţii tomitani
Pagina a fost generata in 1.5215 secunde