UNIVERSITATEA MARITIMĂ DIN CONSTANȚA. 6 februarie 1990 - 6 februarie 2015

540
5

Articole recomandate

La 6 februarie 1990, după eforturi extraordinare, mitinguri, petiții, mese rotunde, greva foamei, 1.200 de studenți și 54 de profesori fondau - cu entuziasmul oricărui început - "INSTITUTUL DE MARINĂ CIVILĂ" cu două facultăți: Navigație și transport naval și Electromecanică navală. Celor trei specializări - Navigație, Electromecanică, Electrotehnică - li s-au adăugat, în 1993, două specializări la forma scurtă de învățământ, colegiu, 3 ani, precum și studii aprofundate sau de studii de masterat. Încă de la înființare structura instituției a cunoscut o serie de schimbări prin care s-a realizat o adaptare la cerințele de instruire ale tinerilor, precum și la oferta și necesitățile identificate pe piața muncii, prin armonizarea cu standardele naționale și internaționale ale învățământului superior de marină.


Poziție de vârf în ierarhia universităților de marină din lume

După această perioada de acumulări, începând cu anul 2004 eforturile au fost dirijate către diversificarea specializărilor, creșterea numărului de studenți, consti-tuirea unei baze materiale competitive și performante și ocuparea unei poziții de vârf în ierarhia universităților de marină din lume. Drept urmare, s-au înființat specializări maritime în regim de frecvență redusă, răspunzând astfel unei cerințe a pieței care resimțea lipsa unei forme de pregătire de acest gen. Pe baza explorării pieței forței de muncă s-au înființat specializări complementare celor maritime: Tehnologii și Sisteme de Telecomunicații, Ingineria și Protecția Mediului în Industrie și Inginerie Economică în Domeniul Transporturilor.


Globalizarea activității de transport maritim, internaționalizarea și standardizarea limbajului de comunicare la bordul navelor în condițiile echipajelor multinaționale a condus la nevoia de organizare a specializărilor Navigație și Transport Maritim și Fluvial și Electromecanică Navală în limba engleză. Această acreditare a permis în fapt consolidarea dimensiunii internaționale a universității și diseminarea experienței acumulate în furnizarea de educație în domeniul maritim. Concretizarea a venit prin deschiderea filialei din Aktau, Kazakhstan în anul 2012, dar și atragerea unui mare număr de studenți străini care studiază în universitate - în prezent 388, din care 318 pe cont propriu valutar.


Dezvoltarea pe orizontală este com-pletată de extinderea pe verticală, universitatea fiind certificată ca fiind furnizor de educație pentru toate cele trei cicluri de studii universitare: licență, masterat, doc-torat; în anul universitar curent fiind înmatriculați la studii peste 5.200 de studenți.


Astfel, în prezent universitatea oferă 13 programe de studii de licență cu o capacitate de școlarizare (pentru anul I de studii) de 1.350 locuri, 12 programe de masterat cu capacitate de 600 locuri și un program de studii doctorat cu frecvență, cu bursă cu 20 locuri anual. Studiile universitare de masterat sunt masterate profesionale și au, în marea lor majoritate, caracter interdisciplinar. Cele două noi programe organizate în limba engleză se adresează celor care doresc să dobândească com-petențe în proiectarea, construcția, montarea, exploatarea, întreținerea și repararea structurilor marine offshore, a uti-lajelor, instalațiilor, sistemelor și echipamentelor specifice industriei offshore de petrol și gaze, știut fiind faptul că indusria offshore este cea mai dinamică compo-nentă a industriei de shipping. Universitatea Maritimă din Constanța este instituție organizatoare de doctorat din anul 2001 în domeniul Inginerie Mecanică. Până la această dată a fost confirmat un număr de 33 absolvenți ai studiilor uni-versitare de doctorat.


Un complex de simulatoare

Pornind de la premisa că fără o bază materială solidă nu se poate asigura nici pregătirea și instruirea studenților și nici cercetare la nivel superior, de-a lungul timpului au fost depuse eforturi remarcabile pentru modernizarea acesteia, în conformitate cu cerințele învățământu-lui superior specific acestui tip de pregătire maritimă. Universitatea Maritimă din Constanța se mândrește cu laboratoare dotate cu echipamente de ultimă generație utile în activitatea didactică și de cercetare, precum și cu un complex de simulatoare pentru dezvoltarea competențelor practice ale studenților. Complexul include Simulatorul de navigație și manevra navei, Simulatorul compartiment mașină, Simulatorul radiocomunicații și avertizare în caz de pericole (GMDSS), Simulatorul pentru manipularea mărfurilor lichide în vrac, Simulatorul de poziționare dinamică (DP), Simulatorul pentru situații de urgență PISCES II Potential Incident, Simulatorul ECDIS. Toate simulatoarele achiziționate de la firme de renume din domeniu (Kongsberg Maritime Ship Systems, Transas Group) și certificate Det Norske Veritas și Telenor Group Norway asigură instruirea studenților la standarde internaționale în condiții care simulează perfect situațiile reale întâlnite la bordul navelor și oferă instrumente moderne de real ajutor pentru dezvoltarea competențelor studenților. 


Instruirea practică a studenților se continuă la Centrul de Pregătire Practică și Sport, amplasat pe malul lacului Siutghiol, cu o suprafață de 12.500 mp. Centrul include un poligon de instruire pentru stingerea incendiilor, ambarcațiuni cu vele, ambarcațiuni de căutare și salvare, rampă de salvare pentru ambarca-țiuni, laborator de hidrobiologie, biodiver-sitate și ecotoxicologie, laborator de radiocomunicații. Tot aici se află și un laborator multifuncțional ale cărui standuri reproduc instalațiile din sala mașini a navei. În 2011 a fost inaugurat Căminul studențesc al Facultății de Navigație și Transport Naval cu 80 de locuri de cazare și un cabinet medical în vederea asigurării asistenței medicale pentru întreaga co-munitate academică. 


Universitatea este o prezență activă în viața comunității locale pe plan economic, social și cultural, fiind percepută ca sursă de forță de muncă superior calificată pentru domeniul portuar și maritim. Pentru asigurarea practicii ambarcate a studenților și sprijinirea angajabilității absolvenților universitatea a încheiat parteneriate cu 27 de firme de crewing. În baza acestor acorduri cadeții își pot desfășura stagiul obligatoriu de practică la bordul navei necesar obținerii breve-tului de ofițer.

Rol activ în comunitatea maritimă internațională

Universitatea Maritimă din Constanța și-a asumat un rol activ în comunitatea maritimă internațională, încheind o serie de protocoale bilaterale cu universități de profil, atât pentru asigurarea schimbului de studenți și cadre didactice, cât și pentru înlesnirea schimbului de experiență în domeniul maritim. UMC este membru activ al Asociației Internaționale a Universităților de Marină (IAMU), care reunește 57 de instituții din toată lumea. IAMU este vocea cea mai autorizată în promovarea unui învățământ de calitate și standardizarea curriculumului și a modalității de cer-tificare a absolvenților la nivel mondial. În perioada 2012-2013 Universitatea Maritimă din Constanța a asigurat președinția acestei prestigioase asociații prin domnul Prof. univ. dr. ing. Cornel Panait. În octombrie 2013 UMC a găzduit cea de-a 14-a Adunare Generală Anuală a IAMU, a cărei temă a fost "Noi alternative tehnologice pentru creșterea eficienței economice". Evenimentul s-a bucurat de prezența a peste 100 de participanți din peste 40 de instituții. 


Alături de activitatea didactică, mi-siunea universității este completată de activitatea de cercetare în parteneriat cu mediul economic, serviciile publice, sectorul privat și alte institute de cercetare sau centre universitare. Prin colaborarea cu autoritățile publice locale UMC a contribuit la dezvoltarea eco-nomică regională, dezvoltarea socială și sustenabilitatea mediului. Din 2004 până în prezent UMC a desfășurat 44 de proiecte de cercetare în calitate de be-neficiar sau partener. Proiectul maritim RoNoMar câștigat de universitate (4,7 milioane euro) a constituit un sprijin pentru înființarea unui Incubator de Afaceri care oferă consultanță în do-meniul maritim, pentru creșterea mobilităților de studii și practică pentru studenți și profesori, precum și pentru achiziționarea de echipamente specifice. Pentru asigurarea practicii ambarcate a studenților Biroul Programe Comunitare din cadrul UMC se ocupă din 2007 de desfășurarea proiectelor cu finanțare europeană de tip Lifelong Learning și ERASMUS. Până în prezent un număr mediu de 140 de studenți au efectuat anual stagiu de pregătire în plasamente de practică în cadrul programului ERASMUS.

Globalizarea transportului maritim presupune permanenta reconfigurare a furnizorilor de educație, studiul atent al pieței și acoperirea nevoilor create de dezvoltarea tehnologiilor, precum și includerea cerințelor angajatorilor în pregătirea studenților. 


O industrie dinamică cum este cea a shipping-ului trebuie dublată de o universitate vie, capabilă să iasă din tiparul tradițional, aptă să se autoperfecționeze pentru a furniza personal calificat superior - și acestea sunt obiectivele și strategiile de dezvoltare ale Universității Maritime din Constanța.



Comentează știrea

cat abur
6 februarie 2015
absolventul carcotas

acest articol e gluma, universitatea este una in care nu se invata nimic, are profesori slabi si corupti, are studenti care nu stiu sa scrie. fara o analiza corecta a realitatii conducerea UMC traieste intr-o lume paralele cu realitatea. daca aracis ar face o analiza corecta a situatiei reale acesta universitate ar fi inchisa, insa spaga si masoneria au salvat mereu universitatea.

fost student
6 februarie 2015
nu e continuare

Frumos articol, frumos lobby. Nenorocirea e ca de o buna bucata de vreme absolventii nu mai reusesc sa plece pe mare, si ajung sa friga copane la KFC sau sa impacheteze shaworma la City sau in Bucuresti la Dristor

actual student
6 februarie 2015
confuzie

din pacate conducerea actuala considera ca o universitate traieste prin dotarea ei. total fals!!!! dotarea e importanta, insa mult mai importanta este seriozitatea cu care se fac cursuri, competenta si integritatea cadrelor didactice. din pacate la aceste capitole UMC este repetenta

Laviniu
6 februarie 2015
Operator online. Part time

Daca lucrezi, esti somer, pensionar, student, vrei si ai nevoie sa iti schimbi situatia financiara, vrei un job serios unde sa muncesti dar sa si castigi, ai gasit locul potrivit.O sansa deosebita pentru cei care vor sa lucreze ca operatori online, part-time (3 ore pe zi) si la domiciliu. Castiguri de 300 de dolari lunar! Sunt necesare doar cunostinte minime de utilizare a calculatorului si conexiune la Internet. Cereti mai multe detalii la email [email protected]

EscorteDinRomania.ro
24 martie 2015
EscorteDinRomania.ro - Escorte Constanta, Escorte Cluj, Escorte Bucuresti, Escorte Iasi...

EscorteDinRomania.ro - Escorte Constanta, Escorte Cluj, Escorte Bucuresti, Escorte Iasi... www.EscorteDinRomania.ro -Escorte Constanta, Escorte Bucuresti, Escorte Brasov, Escorte Cluj, Escorte Iasi, Escorte Timisoara, Escorte Arad, Escorte Craiova, Escorte Targu Mures, Escorte Mures, Escorte Oradea, Escorte Satu Mare, Escorte Tulcea, Escorte Buzau, Escorte Pitesti... Lista detaliata pe judete pentru servicile de escorte din Romania si saloane de masaje erotice din Romania pe: www.EscorteDinRomania.ro escorte unice...

Articole pe aceeași temă

Joi, 05 Februarie 2015
Stire din Cultură-Educație : Aniversare la UMC
Pagina a fost generata in 0.8932 secunde