Universitatea Maritimă a întâmpinat noul an cu grătare sfârâind

996
5
Reluând o tradiție mai veche, ce marca într-un mod cu totul special deschiderea anului universitar, noua conducere a Universității Maritime din Constanța a decis ca festivitățile de anul acesta să se petreacă, din nou, la Baza nautică de pe malul Ghiolului.

Așa încât ieri, sute de studenți și studente au luat cu asalt platoul Bazei nautice, nu atât în aștep-tarea discursurilor festive, cât a… grătarelor.

Întrebate cum se simt să fie "boboacele" unei universități mai speciale, câteva fete de la specializarea navigație ne-au declarat că au ales acest drum nu atât pentru a pleca pe mare, cât pentru a găsi un loc de muncă acasă, dar legat de ape.

Cătălin, din Fetești, Ialomița, student anul I tot la Navigație, spunea că a fost foarte speriat de concurența care a existat pentru locurile fără taxă și că, din păcate, nu a reușit să intre acolo.

De altfel, prorectorul Cornel Panait a declarat că anul acesta au existat opt studenți pe un loc la fără taxă. "Ca urmare a schimbării condițiilor de susținere a examenului de Bacalaureat, anul trecut am avut o serie de studenți foarte buni, iar cei de anul acesta sperăm să fie și mai buni!".

Atât prof. Panait, cât și prof. univ. Violeta Ciucur, rector, au vorbit, cu mândria de a fi pus-o pe picioare, despre filiala UMC din Kazahstan, unde au început cursurile de săptămâna trecută. "Avem înscriși 49 de studenți, iar cele două semestre au fost gândite fiecare în câte trei module de o lună. La sfârșitul fiecărui modul, studenții vor susține examenele. Peste patru ani vom avea prima promoție, iar studenții vor veni să-și susțină examenele de brevet la Constanța".

Revenind la UMC, au intrat în noul an universitar aproape 6.000 de studenți, din care 1.140 sunt anul I de licență, 200 la masterat și 90 la studii doctorale.

Pentru UMC, anul acesta are o însemnătate deosebită, deoarece va găzdui adunarea generală a universităților maritime. De altfel, universitatea constănțeană are încheiate acorduri bilaterale cu universități de marină importante în vederea mobilității studenților și cadrelor didactice, precum Maine Maritime Academy, USA, Maritime Faculty of Istanbul Technical University, Turcia, Arab Academy for Science&Technology, Alexandria, Egypt, Academia Navală Nicola Vaptsarov, Varna, Bulgaria, Academia Maritimă de Stat din Odesa, Ucraina.

v v v

Tot ieri a avut loc și deschiderea anului universitar la Academia Navală "Mircea cel Bătrân".

Anul acesta, cursurile Academiei Navale vor fi frecventate de aproximativ 2.000 de studenți, în cadrul celor zece programe de studii de licență și trei programe de masterat acreditate de către Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior. Din aceștia, 500 sunt studenți anul I.

Și pentru această instituție anul universitar 2012-2013 are o însemnătate deosebită, întrucât pe 17 noiembrie se sărbătoresc 140 de ani de învățământ de marină în România.

Comentează știrea

xxl
2 octombrie 2012
Doar laude

Panait e comandantul suprem al UMC, un laudros si mincinos, dar bun de facut gratare si afumat audienta. De ce nu spune nimic de sutele de absolventi fara locuri de munca, de cei care pica la testele de la agentiile de crewing, de cei trimisi acasa dupa o luna de voiaj? Stiu cei din Kazahstan ce profesori vor preda acolo? Cei care cer spaga la romani, sa-i vedem cum or sa-i treaca pe cei de acolo, tot ca pe cei de aici? La Academia Navala e mai multa liniste ca acolo lucreaza ... serviciile si cine misca-n front, nu mai misca! Oricum si acolo au probleme cu studentii slabi, cu spaga, dar e mai ascunsa decat la UMC. Vai de Marina Romana!

El
2 octombrie 2012
umc

E Panait vinovat ca nu vine lumea la cursuri si laboratoare ? e Panait vinovat ca nu invata stundentii ?? Ce facultate din tara isi ofera un loc de munca ?? O facultate isi ofera sansa sa inveti , mai departe te descurci .

observator
2 octombrie 2012
umc a ajuns mai rau decat universitatile particulare

Da Panait e vinovat de tot. El este cel care promoveaza un sistem clientelar. El angajeaza doar pile incompetente, el sugereaza profesorilor sa treaca toti studentii, indiferent daca stiu sau nu. Fara doar si poate e demolatorul invatamantului de marina din Romania.

Adi
2 octombrie 2012
1140 studenti in anul I

Unde isi vor gasi locuri de munca??? Marea majoritate sunt la punte, vor sa devina cmdanti sau cred ca viata-i m usoara la punte. . . Stiu asta pt ca si eu sunt puntist, acum as da orice sa fiu sef si nu cmdt. Sefu e mult m relaxat si ia cu 200$ m putin decat mine. Cadeti mecanici se cauta p piata , dar punte NU! Mecanicii au sansa de a munci in off-shore, dar puntisti sunt limitati in as gasi un loc de munca la mal sau in industrie in general. Ar trebui sa informati m bine candidatii. Ziarul dvs ar putea face asta, in caz ca sunteti interesati. . .

student
2 octombrie 2012
cainii latra, panait isi vede de treaba

tot mai multa lume are curaj sa vorbeasca in afara in umc. doar in umc se mai pastreaza starea de frica. pana cand liderii studentilor vor accepta faptul ca se fac seminarii cu 70 de persoane in sali de 26, cursuri cu 200 de studenti in sali de 80? toate astea inseamna economii pentru umc, cu care apoi conducerea se lauda. calitatea e pe ultimul loc pentru ei. noi suntem doar cei care cotizam si legal si prin spagi.

Răspuns la: umc a ajuns mai rau decat universitatile particulare
Adăugat de : observator, 2 octombrie 2012
Da Panait e vinovat de tot. El este cel care promoveaza un sistem clientelar. El angajeaza doar pile incompetente, el sugereaza profesorilor sa...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5179 secunde