UNDE A DISPĂRUT AURUL DOBROGEI? Comori pierdute din inima Constanței

3802
4

Articole de la același autor

A stârnit de-a lungul vremii pasiuni, lăcomie și războaie. Vorbim despre aur, care există din belșug în subsolul României, iar căutătorii de comori s-au dovedit a fi neobosiți. Nici Dobrogea nu a fost ocolită de fenomen, galbenii și arginții luând drumul străinătății, grație intermediarilor.

Încă din secolul al XVIII-lea, un călător străin cumpăra monede de la Tomis și Mangalia. Fenomenul a continuat până în zilele noastre, sfidându-se toate legile. Vânătorii de comori au intrat în siturile arheologice și au lăsat în urmă dezastru. Din cauza politicii șovăielnice practicate după 1989 și neclarității legii patrimoniului național, întreg teritoriul s-a transformat într-un adevărat "teatru de război". Jefuitorii, dotați cu aparatură performantă, au scotocit siturile pontice în căutarea aurului. Mii de obiecte de valoare au ajuns în diverse colțuri ale lumii și nu s-au mai întors niciodată. Piese importante de la Dunăre până la mare au fost sustrase.

Elveția, în topul piețelor de desfacere a aurului românesc

Câteva zeci de casete cu monede de aur din perioada 1850-1916, unele dintre ele rare, au plecat cu acte în regulă la Moscova. Este vorba despre Tezaurul României, refugiat la Sankt Petersburg, în perioada 1916-1917.

Piesele dobrogene se găsesc în colecții din Iași, Călărași, București și din toată lumea.

Bogăția Dobrogei este mare - amintim doar tezaurul de la Mangalia, descoperit în anul 1960, cu 10.000 de piese din bronz și argint, tezaurul de la Tomis, cu circa 7.000 de piese din bronz, descoperit în 2003, și tezaurul de la Cernavodă, 1976, cu 2.400 de piese de argint. Specialiștii sunt alarmați că tot mai multe descoperiri sunt exportate ilegal. Așa s-a întâmplat și cu tezaurul de la Cumpăna, compus din sute de piese de aur.

În acest moment, SUA și Elveția sunt în topul piețelor de desfacere a aurului românesc.

Cele mai mari descoperiri, pierdute

Directorul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, Gabriel Custurea, spune că cele mai mari descoperiri în materie de aur din Dobrogea au ajuns prin alte părți.

"România modernă a fost construită după modelul franțuzesc. Pe vremuri, totul era centralizat la București, iar restul orașelor se supuneau marelui centru. Din acest motiv, în provincii nu s-a dezvoltat o viață politică, culturală, socială etc. Astăzi, la mai bine de 25 de ani de la Revoluție, se continuă aceeași politică păguboasă de centralizare", a declarat Custurea.

Datorită cercetării care s-a făcut până în anii ’50 pe banii Academiei Române, piesele din Dobrogea ajungeau la Muzeul Național de Antichități, azi Institutul de Arheologie "Vasile Pârvan" din București.

v v v

Anul viitor, expoziția "Aurul și argintul antic al României", la care participă peste 30 de muzee din țară, va ajunge și la Constanța. Este vorba despre o expoziție care reunește peste 1.000 de artefacte, cum ar fi brățările dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia. Vor fi și piese din Dobrogea, care se întorc acasă doar pentru o scurtă perioadă.

Expoziția "Aurul și argintul antic al României" se va plimba în toată țara până în anul 2016, multe dintre aceste descoperiri remarcabile ajungând și în cadrul unei expoziții în China. 

Comentează știrea

militaru gheorghe
12 iunie 2015
part time

Oferta serioasa si care merita! Nu esti de parere ca trebuie sa incepi la timp, daca vrei sa castigi? Acum, dupa ce au vazut filmul care demonstreaza ca totul este foarte serios, oamenii au inceput sa lucreze si sa castige cu noi. Te asteptam si pe tine! Incepi rapid si simti satisfactia ca ai gasit ceva ultra-serios! Filmul video te va convinge! Cere-mi urgent mai multe detalii la adresa mea de email: [email protected]

un constantean
12 iunie 2015
...in SUA?

....piata SUA este inundata de obiecte de patrimoniu?....sa/i controlati pe militariiamericani cand pleaca acasa....acumdoiani se plimbau cu detectoarele, nevinovati, prin cetatea de la Harsova.....

ionut
12 iunie 2015
Job

Cautam colaboratori pentru publicare anunturi. Se lucreaza comod de acasa maxim 3 ore pe zi ,in functie de abilitati. Cerinte: – calculator − conexiune internet − cunostinte minime PC − seriozitate − atentie la detalii − rabdare − perseverenta − nu este necesara experienta Instruire gratuita oferita prin lectii transmise prin mail. Veti trece mai intai prin instruire,apoi daca doriti o sa incepeti sa lucrati. Program part-time ,prin care se castiga 300 dolari pe luna Acest proiect vizeaza piata americana a cartilor electronice. Se incheie contract legal de munca. Pentru informatii trimiteti textul"INFO" la adresa de mail [email protected] Oferim si solicitam seriozitate

alt constantean
12 iunie 2015
?

asa ne trebuie daca primim in tara toti nemernicii - ce mi-e rusii, ce-mi sunt si hotii astia de americani - toti la fel, pusi pe furat, iar noi nu mai stim cum sa ne milogim in fata lor - rau am ajuns, sa ne facem pres in fata tuturor degeneratilor...

Răspuns la: ...in SUA?
Adăugat de : un constantean, 12 iunie 2015
....piata SUA este inundata de obiecte de patrimoniu?....sa/i controlati pe militariiamericani cand pleaca acasa....acumdoiani se plimbau cu...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4864 secunde