Un tablou al lui Nicolae Tonitza a înregistrat un record pe piața de artă românească. Cu ce sumă a fost cumpărat

632
Un tablou al lui Nicolae Tonitza a înregistrat un record pe piața de artă românească. Cu ce sumă a fost cumpărat - nicolaetonitzainiatac1155025c92-1323959091.jpg
Tabloul "În iatac", de Nicolae Tonitza, a devenit miercuri seară, la Licitația de Iarnă a casei Artmark, cea mai scumpă lucrare tranzacționată pe piața de artă românească.

Tabloul a fost achiziționat pentru suma de 290.000 de euro.

"În iatac" reprezintă, potrivit specialiștilor, cel mai valoros nud realizat de Nicolae Tonitza și scos vreodată la vânzare. Tabloul - care fusese evaluat la 150.000 - 250.000 de euro - este clasat în categoria "Tezaur" a Patrimoniului Național Cultural Mobil și provine din renumita colecție a doctorului Iosif Dona.

Precedentul record de autor pentru Nicolae Tonitza a fost stabilit în iulie, tot la o licitație a casei Artmark, prin vânzarea lucrării "Afize", pentru 160.000 de euro.

Până miercuri seară, cea mai scumpă lucrare vândută pe piața de artă autohtonă a fost "Fata cu mărgele roșii", de Nicolae Grigorescu, adjudecată în aprilie la licitație pentru suma de 270.000 de euro. Tabloul nu avea un titlu dat de Grigorescu, casa de licitații care l-a tranzacționat numindu-l "Țărăncuță odihnindu-se", însă proprietarul a preferat titlul "Fata cu mărgele roșii". În prezent, acest tablou este expus public la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, după ce proprietarul său a decis să îl cedeze în custodia instituției.

Licitația de Iarnă organizată de Artmark miercuri seară, la Ateneul Român din Capitală, a avut un rol aniversar, casa dorind să marcheze prin acest eveniment trei ani de la înființare.

Licitația de miercuri seară a avut încasări totale de 1.605.350 de euro, fiind adjudecate 99% din cele 142 de loturi scoase la vânzare.

Printre lucrările vândute la prețuri mari miercuri seară s-au mai numărat "Care cu boi la Orății", de Nicolae Grigorescu - 165.000 de euro și "Țărăncuță cu turmă de oi, pe Valea Muscelului", de Nicolae Grigorescu - 90.000 de euro.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Joi, 15 Decembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : "Cum vă place", la Teatrul de Stat
Pagina a fost generata in 1.6278 secunde