Un nou director la Liceul "Virgil Madgearu" din Constanța. "Acolo e o zonă de conflict!"

2276

Articole de la același autor

Începând cu 1 septembrie, Liceul "Virgil Madgearu" are o nouă echipă managerială. Numirile, făcute de conducerea Inspectoratului Școlar Județean Constanța, vin după ce foștilor directori le-a încetat mandatul în interesul învățământului. Însă, acestea sunt contestate de un cadru didactic care consideră că este încălcat Regulamentul cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ.

Anul școlar 2020 - 2021 debutează cu directori noi la Liceul "Virgil Madgearu" din Constanța. Prof. Claudia Vlas a primit detașarea în interesul învățământului pentru a prelua funcția de director, în locul prof. Lidia Martinaș, al cărei mandat s-a încheiat la 31 august. De asemenea, prof. Adela Filip a primit detașarea pentru funcția de director adjunct. Numirile au fost făcute în cadrul Consiliului de administrație al Inspectoratului Școlar Județean Constanța.

Totuși, există persoane din cadrul unității de învățământ care acuză faptul că procedura de schimbare a conducerii liceului a fost lipsită de transparență și fără respectarea prevederilor legale.

"În urma ședinței de catedră din data de 1 septembrie 2020, s-a adus la cunoștința membrilor că s-au făcut propuneri pentru alegerea unui nou director, din rândul membrilor catedrei de Științe economice. Având în vedere că ROFUIP-ul (n.r. - Regulamentul de Organizare și Funcționare a Unităților de Învățământ) prevede ca cel puțin unul dintre directori să fie profesor de specialitate, conform profilului liceului, și constatând lipsa de transparență și încălcările repetate ale normelor legale de către vechea echipă managerială, am solicitat conducerii Inspectoratului Școlar Județean Constanța explicații cu privire la decizia de a numi doi directori, profesori de cultură generală, la un liceu economic, precum și criteriile pe baza cărora s-au făcut aceste numiri, cum ar fi experiență, rezultate, vechime, competențe etc.", a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. ec. Camelia Isabela Marcu, cadru didactic în cadrul Liceului "Virgil Madgearu".

Ce criterii se iau în calcul?

Aceasta susține că, potrivit legilor în vigoare, liceele de specialitate trebuie să aibă cel puțin unul dintre directori din profilul respectiv.

"Din păcate, noi avem o profesoară de limba franceză și o profesoară de matematică, lucru care încalcă regulamentul. Mai mult decât atât, dacă prof. Claudia Vlas are experiență și în cadrul liceului și în cadrul echipei manageriale, prof. Adela Filip are doar aproximativ trei ani vechime în liceul nostru. Avem specialiști care sunt de profil, cu experiență, care s-ar fi încadrat pentru o funcție de conducere, care au fost propuși, însă inspectorul școlar general a ales un profesor de cultură generală, fără experiență și care nu cunoaște liceul", a subliniat prof. Camelia Marcu.

Cadrul didactic a solicitat lămuriri și de la șeful ISJ Constanța.

"Am observat că numirile pentru funcțiile de inspectori școlari sunt preponderent din rândul profesorilor de gimnaziu. Astfel, mă întreb, cum poate un inspector, un profesor de gimnaziu, care nu a fost niciodată într-un liceu, să evalueze activitatea unui inginer, unui economist sau unui director de liceu? Ce criterii au fost folosite pentru a face aceste numiri, experiență, pregătire?", a mai spus Isabela Marcu.

"Vom analiza situația!"

Contactat telefonic, inspectorul școlar general, prof. Sorin Mihai, cel care a semnat deciziile de numire a noilor directori ai Liceului "Virgil Madgearu", a declarat, pentru "Cuget Liber", că va analiza situația din cadrul unității de învățământ.

"Voi vedea ce anume este menționat, ne vom lămuri și îi vom oferi un răspuns. În ce privește lipsa de experiență, dacă am numi numai oameni cu experiență, am rămâne fără directori. Propunerile au fost înaintate de către profesori și au fost propuneri pe care le-au agreat majoritatea celor din Consiliul profesoral. Acolo este o situație specială, într-o zonă de conflict, de foarte mult timp, și nu înțeleg de ce nu se încearcă o rezolvare în interior. Dar vom analiza situația și vom formula un răspuns!", a precizat șeful ISJ Constanța. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4698 secunde