Un nou an școlar cu măști - ba textile, ba sanitare, cu scenarii și excepții, cu vaccinări versus testări

230
Spre deosebire de anul școlar anterior, de data aceasta cei doi miniștri – ai Sănătății și Educației – au anunțat inițierea a două scenarii de funcționare a sistemului românesc de învățământ. Până la atingerea ratei de infectare de șase la mia de locuitori în localitate, toate creșele, grădinițele și școlile vor funcționa cu prezență fizică.

După depășirea ratei de infectare de șase la mie, rămân deschise creșele și grădinițele, toți elevii intră în online, fiind suspendate inclusiv orele remediale, cu o singură excepție: învățământul special. De altfel, pentru învățământul special, activitățile de terapie, activități prin care elevii cu cerințe educaționale speciale învață practic să supraviețuiască, vor fi permise și după depășirea ratei de infectare de șase la mie.

De asemenea, stagiile de pregătire practică pentru elevii din învățământul liceal tehnologic, postliceal, profesional și profesional dual se desfășoară cu prezența fizică a elevilor, cu respectarea procedurilor privind măsurile de protecție instituite de către entitățile organizatoare de stagii de pregătire practică și prevederile prezentului ordin, indiferent de scenariul epidemiologic. În sarcina Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ revine stabilirea scenariului și propunerea organizării şi desfăşurării cursurilor în unitatea de învăţământ, care va fi transmis IȘJ urmând a fi analizat pe baza criteriului epidemiologic privind rata incidenţei cumulate la nivelul localităţii, respectiv numărul total de cazuri noi din ultimele 14 zile raportat la 1.000 de locuitori.

Iată în continuare câteva extrase din draftul de ordin comun al celor două ministere, pus la dispoziție de biroul de presă al Ministerului Educației, cu precizarea că încă nu a fost aprobat.

Orele de sport pot fi înlocuite cu Educație pentru sănătate

Dacă în privința desfășurării cursurilor nu s-au produs modificări esențiale față de anul trecut, cu excepția faptului că nu ne-am lămurit care mască e acceptată sau care-i faza cu vaccinările – obligatorii versus voluntare, ne-am oprit asupra regulilor aplicate orelor de sport.

Este permisă desfășurarea orelor de educație fizică în săli de sport/spații interioare, fără obligativitatea purtării măștii de protecție, în condițiile în care rata de incidență cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică de 2/1000. La o rată de incidență mai mare de 2/1000, orele de educație fizică se pot desfășura doar în spații deschise, fără obligativitatea purtării măștii de protecție. Prin excepție, preșcolarii nu au obligația purtării măștii de protecție în timpul orelor de educație fizică, indiferent de rata de infectare.


De asemenea, în cazul în care condițiile meteo nu permit desfășurarea în aer liber, ministrul Sorin Cîmpeanu a sugerat înlocuirea lor cu orele de Educație pentru sănătate.

Cine poate sta acasă și să urmeze școala online

Conform draftului de ordin comun, preşcolarii sau elevii cu vârstă mai mică de 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv cei diagnosticaţi cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilităţi, tratament imunosupresiv sau alte afecţiuni cronice, cu avizul şi recomandările specifice ale medicului curant şi cu acordul scris al părinţilor, pot fi scutiţi de prezenţa fizică în şcoală.

De asemenea, elevii cu vârsta de peste 12 ani, care fac parte dintr-o grupă de risc, respectiv sunt diagnosticați cu afecțiuni asociate cu imunodepresie moderată sau severă (transplant, afecțiuni oncologice în tratament imunosupresor, imunodeficiențe primare sau dobândite, alte tipuri de tratamente imunosupresoare) cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților pot fi scutiți de prezența fizică în școală, chiar dacă sunt vaccinați cu schema completă.

Cazurile speciale în care se suspendă cursurile

La art. 6 al aceluiași ordin comun sunt prevăzute cazurile speciale în care se suspendă cursurile cu prezență fizică în unitățile de învățământ preuniversitar/conexe „se dispune pentru o perioadă de 14 zile de la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învățământ antepreșcolar/preșcolar sau clasă de învățământ primar, gimnazial, liceal, profesional şi postliceal.

(2) În situaţia în care în aceeaşi sală cursurile sunt organizate în schimburi, se vor suspenda doar cursurile cu prezență fizică pentru clasa în care a fost confirmat cazul de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2.

(3)Elevii din schimbul următor continuă cursurile cu prezență fizică după o dezinfectare prealabilă a sălii de clasă.

(4)Cursurile pentru grupa/clasa suspendată se pot relua cu prezență fizică începand cu a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv, pentru elevii care se testează și rezultatul este negativ.

(5) Testarea elevilor se realizează în a 8-a zi de la data confirmării cazului pozitiv de către cadrul medical din unitatea de învățământ sau, acolo unde nu este posibil, de către o echipă mobilă din cadrul DSPJ/DSPMB. Până la efectuarea testului, elevii continuă activitatea didactică în regim online. Elevii care nu se prezintă la testare reiau cursurile cu prezență fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.


(6) Prin excepție de la prevederile alin (1), elevii claselor VII- XII/XIII, vaccinati împotriva virusului SARS-CoV-2, pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare precum și elevii care au fost confirmati pozitiv pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 în ultimele 180 de zile dar pentru care au trecut mai mult de 14 zile de la data testului pozitiv, pot continua cursurile cu prezența fizică”.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.8769 secunde