Un eveniment umoristic internațional, dedicat litoralului

224
Expoziția Internațională de Caricatură, găzduită de Pavilionul Expozițional Mamaia, este fără îndoială evenimentul cultural cel mai important de pe litoralul românesc, din aceste zile. Pentru județul Constanța este o premieră, fiind prima manifestare de gen la care participă caricaturiști din afara României.

Miercuri, 3 iulie 2013, cu prilejul deschiderii expoziției, caricatu-ristul Leonte Năstase a acordat un scurt interviu ziarului "Cuget Liber".

- Dragă Leonte Năstase, câte expoziții ai la activ, în Con-stanța?

- M-ai prins. Nu mai știu; le-am pierdut numărul. Constanța este orașul meu și mă simt dator să fiu prezent cu astfel de manifestări expoziționale ori de câte ori mi se ivește un prilej. De această dată, forul Filialei Constanța a Uniunii Artiștilor Plastici mi-a reparti-zat luna lui Cuptor, să realizez ceva în armonie cu eveni-mentul turistic de pe litoral. M-am gândit că o expoziție umoristică și chiar cu caracter internațional va fi un eveni-ment care îi va interesa pe constănțeni și turiști.

- În ce constă specificul internațional al expoziției?

- Noi am realizat o înțelegere cu Consiliul Județean Brăila, care a subvenționat timp de șapte ani un salon interna-țional de caricatură la Brăila. Acesta ne-a oferit o sinteză a celor șapte saloane, ca un gest de prietenie și colaborare.

- Ce autori expun alături de tine?

- Sunt prezente capetele de afiș ale caricaturii naționale - Ștefan Popa Popas, Nicolae Ioniță, Cristian Tofan, Pavel Constantin, Constantin Ciosu -, dar și multe nume de pe mapamond. Cei ce sunt pasionați de acest gen de artă sunt invitați la Pavilionul Expozițional Mamaia, la sala "Ion Nicodim", să le vadă caricaturile. Invitatul special, curator al expoziției, ca și mine, este Costel Pătrășcan, un nume familiar cititorilor publicației "Academia Cațavencu". El este cel ce realizează desenul editorial și desenează aproape întreaga revistă.

- Observ că ești prezent în expoziție cu o întreagă galerie de portrete ale marilor per-sonalități ale literaturii ro-mâne.

- Este una dintre preocupările mele de câțiva ani să realizez portretele acestor înaintași iluștri. Sigur, nu mă îndepărtez foarte mult de fotografiile clasice sau de gravurile care i-au înfățișat, dar încerc să dau o interpretare care poartă amprenta unui grafician umorist. De fapt le subliniez partea spirituală. Privitorul va sesiza un Eminescu mai optimist, un Caragiale mai șugubăț decât transmite opera lui și așa mai departe.

Îi invit pe cititorii ziarului dvs. să viziteze expoziția, care va fi deschisă până pe 15 iulie. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Marţi, 07 Februarie 2012
Stire din Cultură-Educație : Expoziție semnată Leonte Năstase
Pagina a fost generata in 3.7182 secunde