Un alt supraviețuitor al Holocaustului de origine română a decedat

162
1
Un alt supraviețuitor al Holocaustului de origine română a decedat - scriitor-1515066795.jpg

Articole de la același autor

Scriitorul israelian de origine română Aharon Appelfeld, una dintre vocile cele mai importante ale literaturii israeliene, supraviețuitor al Holocaustului, a decedat în timpul nopții la vârsta de 85 de ani, au anunțat joi apropiații, relatează AFP.

Opera sa, consacrată în cea mai mare parte vieții evreilor din Europa înainte și în timpul Holocaustului, a fost tradusă în numeroase limbi.


Născut în 1932 într-un sat aproape de Cernăuți, oraș românesc astăzi pe teritoriul Ucrainei, într-o familie de evrei, mama sa a fost asasinată de naziști, iar el a fost deportat împreună cu tatăl său într-un lagăr de concentrare din care a evadat singur în 1942 și a supraviețuit în păduri ''adoptat de o bandă de infractori ucrainieni''.


Prins de ruși, muncește ca bucătar timp de nouă luni în Armata Roșie de unde pleacă în 1945. Emigrează un an mai târziu în Palestina.

''Nimeni nu dorea orfani în Europa. Singurul loc unde puteam merge era Palestina'', a povestit scriitorul într-un interviu pentru AFP în 2010.

În 1957 în Israel, Aharon Appelfeld își reîntâlnește tatăl, supraviețuitor și el al lagărului de concentrare.

Prima sa carte, publicată în 1962, va fi urmată de peste 40 de opere, romane și volume de versuri. În autobiografia ''Histoire d'une vie'' (1999) povestește cum a supraviețuit Holocaustului.

Răsplătit cu numeroase premii în lumea întreagă, scriitorul a primit Premiul de stat din partea Israelului în 1983 și Premiul Médicis pentru literatură străină în 2004 pentru autobiografie.

Aharon Appelfeld nu dorea să fie catalogat ca scriitor al Holocaustului chiar dacă literatura sa a oferit o voce celor care nu au reușit să supraviețuiască.


''Nu vrei să fii un scriitor al morții. Scrisul presupune să fii în viață'', s-a confesat autorul pentru AFP.

Profesor de literatură la Universitatea Ben Gourion din Beer Sheva, în sudul Israelului, din 1979 până la pensionare, Appelfeld publicase ultimul său roman acum câteva luni.

Appelfeld a fost prietenul scriitorului american Philip Roth care l-a avut ca sursă de inspirație pentru unul dintre personajele romanului său ''Operațiunea Shylock''.

Ministrul Culturii israelian Miri Regev și-a exprimat regretul la aflarea veștii dispariției romancierului ''care ne-a lăsat povești de viață care vor rămâne în amintirea colectivă și personală".

În limba română au apărut până acum volumele: ''Badenheim 1939'', ''Pentru toate păcatele'', ''Caterina'', ''Povestea unei vieți'' și ''Pe neașteptate, dragoste''.

Sursa: Agerpres



Comentează știrea

Mitica
4 ianuarie 2018
Viata bate fictiunea

''adoptat de o bandă de infractori ucrainieni''. Wow! Misto viata! RIP! Dar putea sa spuna cuvinte mai misto despre tara sa, Israel. Ca cica sa dus acolo doar pentru ce era orfan... De ce a ramas? De ce nu s-a intors in Romania, Polonia sau Rusia?

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.2093 secunde