Umiliți, profesorii ies în stradă! "Salarii de mizerie, este strigător la cer!"

Marţi, 12 Aprilie 2016
2857
Săptămâna viitoare, când în calendarul anului școlar 2015-2016 este programată "Școala Altfel", sindicaliștii au decis să iasă în stradă, ca urmare a inechităților din noua grilă de salarizare.

Președintele Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, Simion Hăncescu, a declarat, ieri, că se constată, pentru anumite categorii de cadre didactice și pentru personalul didactic auxiliar, că salariile propuse sunt mai mici decât cele actuale cu: 7% pentru educatoarele și învățătorii debutanți, categorii care vor fi salarizate la nivelul salariului minim brut pe economie; până la 29% pentru învățătorii și educatoarele cu studii medii; 6% pentru profesorii debutanți; 6% pentru informatician IA; 6% pentru administrator financiar gradul I.

De asemenea, salariile umilitoare propuse pentru debutanți sunt "un îndemn" pentru tinerii performanți să fugă de învățământ.

"Dacă un salariu de 1.100 lei net, al unui profesor debutant, este mult prea mare și Guvernul Cioloș a înțeles că trebuie să îl reducă cu 6%, iar un învățător debutant trebuie să primească salariul minim pe economie, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cere ca actualul guvern să-și dea demisia de onoare!", a declarat liderul național.

Prima acțiune se va desfășura luni, 18 aprilie, respectiv marți, 19 aprilie, în intervalul orar 15-17, când sindicaliștii vor picheta sediul Guvernului.

"Când și-au votat ei salariile nu a fost criză?"

Întrebat ce se va întâmpla la Constanța, liderul SLSIP, prof. Mitică Iosif, a afirmat că se va deplasa o delegație la București. Cât despre noile salarii…

"Practic nu mai există nicio diferență între un muncitor necalificat și un muncitor cu înaltă calificare, cu studii superioare. Este strigător la cer și apoi avem pretenții că școala este viitorul țării, dar ce oameni vor veni la catedră? Corpul profesoral din România este îmbătrânit. Probabil că, în următorii 10 ani, pe cale naturală sau în alte situații vor dispărea foarte mulți și se așteaptă tineri de calitate. Cine să vină la 1.200 lei? Ori cei care nu au de gând să facă o carieră și prin urmare nici calitatea muncii nu va fi cea pe care o dorim și o să începem să plângem ca în sistemul sanitar, că nu avem cu ce să umplem goluri. Domnul președinte și-a luat țara înapoi cu acest Guvern, tot dânsul a lansat un mare proiect, România educată, dar cu ce să-l faci? E chiar un atentat la siguranța națională. Vorbim de sectoare vitale pentru societatea românească, lovim în educație și în sănătate. Doamna ministru Costea mai și afirmă: «Or fi sindicatele nemulțumite, dar nu știu că țara e în criză?». Dar cum se face că la noi începe întotdeauna și se termină criză, dar când e vorba pentru pensiile și salariile parlamentarilor, a fost foarte ușor, și economia mergea suficient cât să-i satisfacă. Ce poate fi mai cinic și mai sfidător de atât? Chiar nu au voie să uite de cei care i-au ales și pentru care teoretic ar trebui să mai și muncească", a afirmat prof. Mitică Iosif. 

Pagina a fost generata in 0.4126 secunde