Ultimii doi ani de grădiniță și clasele a XI-a și a XII-a de liceu, obligatorii

537
3
Ultimii doi ani de grădiniță și clasele a XI-a și a XII-a de liceu, obligatorii - fotofondgradinitanoua1-1520526396.jpg

Articole de la același autor

Copiii ar putea face 15 ani obligatorii de grădiniță și școală. Adică, pe lângă cei cinci ani obligatorii de ciclu primar, patru ani de gimnaziu și doi de liceu, ei vor merge obligatoriu doi ani la grădiniță și nu vor putea părăsi sistemul de învățământ înainte de finalizarea clasei a XII-a.

Aceasta este propunerea pe care o face fostul ministru al Educației, Liviu Pop, și care urmează să fie aprobată de Camera Deputaților.

"Este în vigoare articolul care spune foarte clar că până în anul 2020 Ministerul Educației Naționale asigură extinderea învățământului obligatoriu la elevii de clasa a XII-a", explică Liviu Pop. Însă, pe lângă clasele finale de liceu, ar urma să devină obligatorii și grupa mijlocie și grupa mare de la grădiniță. Potrivit inițiatorilor, sărăcia, șomajul, scăderea natalității și cazurile de abandon familial sunt doar câteva dintre motivele care au dus la scăderea numărului de preșcolari. În 2016, doar 500.000 de copii cu vârste între trei și șase ani au fost înscriși la grădiniță, adică doar puțin peste jumătate din totalul lor. Mai mult decât atât, statisticile arată că și numărul grădinițelor a scăzut dramatic în ultimele două decenii: de la peste 10.000 în 1990, s-a ajuns la peste 1.000 în 2016.

"Din punct de vedere al grădiniței, dacă ar deveni obligatorie, automat, conform Legii Educației și costurile, mai ales cu masa, ar trebui suportate de Ministerul Educației. Ar fi o măsură binevenită, mai ales în mediul rural", este de părere Eugen Ilea, unul din inițiatori.

Se pare că și în licee situația este la fel de gravă. În anul 2016 – 2017, din 120.000 de elevi, aproape un sfert nu s-au prezentat la examenul de Bacalaureat.

Părinții consideră propunerile binevenite, mai ales că un sistem de educație complet le oferă mai multe șanse tinerilor de a fi incluși pe piața muncii și de a-și găsi un job bun.

"Școala obligatoriu la a XI-a și a XII-a i-ar aduna pe tinerii ăștia fără niciun căpătâi de pe stradă. Pentru că nu se pune problema la copiii buni că nu vor să se ducă la liceu, ci tot aceia certați cu cartea și cu munca fug de școală. Apoi ajung șomeri sau bișnițari ori răufăcători. Sigur că sunt și cei care vor doar să învețe o meserie, dar și pentru ei sunt soluții, la școlile de arte și meserii", spune un tătic din Constanța.

La grădiniță fac activități educative, acasă se uită la televizor

În ce privește copiii de grădiniță, faptul că vor fi incluși mai devreme în colectivitate este, în opinia multor părinți, o măsură bună.

"Decât să-i lași cu o bunică acasă, care este preocupată de treburile casnice și le permite să stea toată ziua la televizor, nu se joacă cu ei, nu le citește, nu îi învață ceva util, este mult mai bine să îi duci la grădiniță unde au activități educative, își formează un program și o disciplină. Și în străinătate copiii merg de la trei, patru ani la grădiniță", susține o mămică.

Comentează știrea

11111
9 martie 2018
obligatitivitate

oricum fug de la scoala,mai ales la liceu,chiar daca momentan e obligatoriu 10 clase si la generala sunt unele scoli in constanta unde unii chiar nu stau la scoala si cand sunt chemati parintii sunt uimiti ca copilul n-a venit la scoala,unii sunt derbedei de mici,asa ca nu mai spuneti ca in mediul rural nu se face carte

Elev
9 martie 2018
Obligatorii ?

Titlu aiurea, ca de obicei... Apoi, prin clasa a XI a , elevii devin majori. Cum poti sa ii obligi ? Seamana putin a comunism ...

unul
9 martie 2018
intrebare

Si unde vor face copilasii gradinita obligatorie? In miile de gradinite desfiintate? Daca am posibilitatea de a sta acasa cu copilul si sa ii ofer eu educatie de calitate (nu tv, tableta etc.) DE CE TREBUIE SA FIU OBLIGAT sa duc copilul la gradinita? In conditiile in care ministerul prostiei inchide scoli, acum vine cu gogoasa infiintarii de gradinite si a invatamantului obligatoriu de la 4 ani !!! Hai, sictir!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4392 secunde