"Turismul albastru". Nu vrem sau nu știm cum să-l transformăm în aur?

788
1

Articole de la același autor

Siturile istorice terestre și subacvatice sunt insuficient promovate în județul Constanța. Lect. univ. dr. Răzvan Pantelimon, de la Facultatea de Istorie din cadrul Universității "Ovidius", a declarat că, dacă s-ar îmbina turismul arheologic cu cel religios sau gastronomic, Constanța ar deveni mult mai atractivă. 


Răzvan Pantelimon este de părere că nu profităm deloc de faptul că în zona peninsulară, pe o suprafață relativ restrânsă, avem reprezentate atâtea confesiuni - ortodoxă, greacă, musulmană etc.: "Putem promova satele românești din acest colț de țară, obiectivele arheologice subacvatice, turismul religios. Nu avem nevoie decât de concursul administrației publice locale, hotelierilor, direc-torilor de muzee, agențiilor de turism, ca, împreună, să punem la punct o ofertă prin care Constanța să fie promovată în lume". 


Universitarul a povestit că a predat doi ani în Chile, unde turiștii aveau posibilitatea să se cazeze în satele tradiționale, dar făceau și excursii subacvatice în orașe scufundate. "Turismul albastru" ar putea să fie promovat și la noi. Anticul port Mangalia, construit în secolul VI î. Ch, scufundat în mare la adâncimi cuprinse între 2 și 10 metri, ar putea deveni un obiectiv turistic de interes. 


Istoricii au gândit un proiect privind "Înființarea Parcului Arheologic Subacvatic la Mangalia", ce are ca scop punerea în valoare a monumentelor arheologice subacvatice din zona Mangaliei, unde, în Antichitate, existau portul cetății Callatis și zidul de nord al cetății, ale cărui urme se văd și astăzi sub apa Mării Negre. 


Scufundări cu turiștii 
Prof. Traian Lupu, dr. Petru Strugariu, dr. Sorin Marcel Colesniuc, șef al Muzeului Callatis, sunt inițiatorii acestui proiect și susțin că potențialul turistic al acestor situri arheologice scufundate este de neimaginat. 


"Cercetarea arheologică sistematică ar scoate de sub apă valori culturale de o valoare inestimabilă, ce pot contribui în mare măsură la dezvoltarea turismului în zona Mangaliei", a declarat Sorin Colesniuc. 


Potențialul turistic poate fi dezvoltat prin cercetarea și valorificarea ulterioară a sitului, prin organizarea de scufundări pentru turiștii interesați, așa cum se întâmplă în țări precum Grecia sau Statele Unite ale Americii. Mai mult, Colesniuc a afirmat că există minisub-marine de două persoane care ar putea să-i ducă pe turiști la zidul de apărare al cetății. În străinătate, noțiunea de "turism albastru" e veche, existând galerii de artă sub apă. 


Vizitarea unui oraș scufundat, și cu atât mai mult vestita cetate Callatis, poate deveni un punct de atracție atât pentru turiști, dar mai ales pentru specialiștii în domeniu.


Colesniuc spune că proiectul se adresează acelor turiști care caută altceva la Mangalia, senzații noi, de imponderabilitate, de descoperire a ruinelor antice acoperite de Marea Neagră, epave antice, dar și flora și fauna subacvatică de pe litoralul românesc. 


Comentează știrea

ben
31 iulie 2015
Oportunitate ce nu treb...

Oportunitate ce nu trebuie ocolita. " Oportunitatea este pierduta de majoritatea oamenilor pentru ca este imbracata in salopeta si arata ca munca. " Thomas Alva Edison. Daca iti place munca, esti somer, pensionar, vrei sa-ti completezi veniturile esti asteptat in echipa noastra. Cautam de urgenta persoane serioase din orice colt al tarii, care sa colaboreze cu noi intr-o activitate simpla, in timpul liber sau full-time, "Lumea este plina de oameni disponibili: unii sunt dispusi sa munceasca, altii sa-i lase pe ceilalti." Robert Frost. Oferim si cerem seriozitate absoluta! Daca va caracterizează deviza: "Nu voi fi un om obisnuit, pentru ca am dreptul sa fiu extraordinar." Peter O Toole, pentru mai multe detalii, contactati imediat unul dintre membrii echipei noastre, la una dintre adresele noastre de email: [email protected]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5852 secunde