Tunul Skoda și faptele de vitejie ale marinarilor români

Vineri, 26 Iunie 2020, 18:40
214
În fața Muzeului Marinei Române, se află un superb tun Skoda de 47 mm, care, pe vremuri, a făcut parte din arsenalul vedetelor de siguranță tip "Căpitan Mihail Romano", nave care au intrat în dotarea Marinei Militare încă din anul 1907.

Potrivit directorului instituției, comandorul Marius Rohart, tunul a funcționat cu succes și la bordul monitoarelor tip "I. C. Brătianu" și în dotarea monitoarelor "Basarabia", primite după 1921 de la fostul Imperiu Austro-Ungar.

"Vedetele de siguranță au făcut parte din Divizia de Dunăre în timpul celor două războaie mondiale și s-au dovedit foarte bine adaptate pentru situațiile tactice de la începutul secolului al XX-lea. Deși corpurile navelor au fost construite la Londra, tunurile de 47 mm au fost livrate de Casa Skoda din Pilsen și montate în România", a explicat comandorul Rohart.

v v v

La ora actuală, muzeul expune într-una din săli o dioramă ce se constituie într-un omagiu adus evenimentelor tragice petrecute în timpul luptelor de pe cursul Dunării, la care au participat vedetele fluviale dotate cu tunuri Skoda de 47 mm.

Aceste piese de artilerie și-au dovedit eficiența cu ocazia mai multor acțiuni de luptă pe Dunăre, în perioada 1916-1917 și nu numai. De asemenea, la bordul monitoarelor, tunul de 47 mm a fost implicat în evenimente caracterizate de eroism și spirit de sacrificiu. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2602 secunde