Tunul Skoda și faptele de vitejie ale marinarilor români

Vineri, 26 Iunie 2020
209
În fața Muzeului Marinei Române, se află un superb tun Skoda de 47 mm, care, pe vremuri, a făcut parte din arsenalul vedetelor de siguranță tip "Căpitan Mihail Romano", nave care au intrat în dotarea Marinei Militare încă din anul 1907.

Potrivit directorului instituției, comandorul Marius Rohart, tunul a funcționat cu succes și la bordul monitoarelor tip "I. C. Brătianu" și în dotarea monitoarelor "Basarabia", primite după 1921 de la fostul Imperiu Austro-Ungar.

"Vedetele de siguranță au făcut parte din Divizia de Dunăre în timpul celor două războaie mondiale și s-au dovedit foarte bine adaptate pentru situațiile tactice de la începutul secolului al XX-lea. Deși corpurile navelor au fost construite la Londra, tunurile de 47 mm au fost livrate de Casa Skoda din Pilsen și montate în România", a explicat comandorul Rohart.

v v v

La ora actuală, muzeul expune într-una din săli o dioramă ce se constituie într-un omagiu adus evenimentelor tragice petrecute în timpul luptelor de pe cursul Dunării, la care au participat vedetele fluviale dotate cu tunuri Skoda de 47 mm.

Aceste piese de artilerie și-au dovedit eficiența cu ocazia mai multor acțiuni de luptă pe Dunăre, în perioada 1916-1917 și nu numai. De asemenea, la bordul monitoarelor, tunul de 47 mm a fost implicat în evenimente caracterizate de eroism și spirit de sacrificiu. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2048 secunde