Tunul „Obuchov”, exponatul lunii la Muzeul Marinei

271
Tunul „Obuchov”, exponatul lunii la Muzeul Marinei - tun-1623085796.jpg

Articole de la același autor

Exponatul lunii iunie, la Muzeul Marinei Române este tunul naval şi antiaerian „Obuchov”, care a fost construit în anul 1892. Potrivit specialiştilor instituţiei de cultură, acesta îşi are originea la sfârşitul secolului al XIX-lea, când Rusia a achiziţionat licenţa de a produce tunuri „Canet”, de diferite calibre, între care şi cel de 75 mm. Tunurile au fost fabricate, cu mici modificări, la uzinele „Obuchov”, pentru uz naval. Tipul standard montat pe puntea navelor avea o elevaţie redusă, dar ulterior s-a proiectat un nou afet îmbunătăţit.

„Acest tip de tun s-a aflat în dotarea navelor de linie, a crucişătoarelor, canonierelor şi puitoarelor de mine imperiale ruseşti. În Marina Română, el s-a aflat la bordul navelor comerciale care efectuau transporturi pentru Aliaţi, în Oceanul Atlantic şi Marea Nordului, între 1916-1918. Există informaţii conform cărora şi nava de pasageri «Dacia» a fost dotată cu patru tunuri de 101 mm şi două de 75 mm. Nava a făcut parte din escadra de crucişătoare auxiliare sub pavilion rus, în Marea Neagră.

Tunul de 75 mm a fost demontat de pe diferite nave şi a fost introdus în serviciul Apărării Fixe Maritime, din 1930, unde a fost folosit şi în timpul celui de- Al Doilea Război Mondial. În 1942, astfel de piese s-au aflat în dotarea bateriei «Vulturul» de pe strada Traian din Constanţa şi la bateria «Brâncoveanu»”, au declarat reprezentanţii instituţiei de cultură. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4855 secunde