Tunelurile secrete ale Constanței

7291
7
Tunelurile secrete ale Constanței - edificiu-1332260074.jpg
Dacă astăzi nu funcționează nimic fără termenul "tehnologie modernă", ei bine, nici în urmă cu 2.000 de ani situația nu se prezenta altfel. În a doua jumătate a secolului al II-lea, romanii au construit, în Dobrogea, o rețea de tuneluri, numite catacombe, menită să asigure aprovizionarea cu apă a cetății Tomis.

Potrivit arheologului Gheorghe

Papuc, catacombele există și astăzi și au o adâncime de aproximativ 19 metri, drumul lor ducând până la Ovidiu, acolo unde se afla sursa de apă.

Alimentarea cu apă la acea vreme se făcea foarte ușor: erau construite fântâni de mari adâncimi, iar populația își procura apa potabilă din apa strânsă de la ploaie. Bineînțeles că apa era de o calitate foarte proastă, având în vedere condițiile de păstrare, iar cetățenii se plângeau deseori de acest aspect.

"De la jumătatea secolului I d. Hr, Tomisul a cunoscut o dezvoltare de proporții, s-a popularizat orașul mai mult și astfel au avut loc primele lucrări de introducere a unui sistem de alimentare cu apă. Inițial, au fost construite, în a doua jumătate a secolului II, câteva apeducte mai mici, iar odată cu începutul secolului III, când Tomis a devenit capitală, a crescut foarte mult consumul de apă, astfel dezvoltându-se și catacom-bele. Sursa de apă provine mai exact din malul sud - vestic al lacului Siutghiol", a declarat, pentru "Cuget Liber", arheologul Gheorghe Papuc, autor al lucrării "Tomis. Aprovizio-narea cu apă în epoca romană și epoca romană târzie".

Tot de la arheolog, aflăm că surplusul de apă din conducte se strângea în termele construite lângă Edificiul Roman cu Mozaic, iar oamenii veneau seara și se scăldau în apa adunată acolo.

Ce au scos la iveală săpăturile?

Pe parcursul anilor, săpăturile au scos la iveală și alte apeducte, în diferite zone ale Constanței. Săpăturile arheologice au avut loc începând de pe faleza estică a Tomisului, dintre actuala plajă Modern și Portul turistic Tomis. Au continuat apoi, în anul 1964, aproape de zona Pescărie, când a fost descoperit un canal din blocuri de piatră, iar în 1967, lângă piața Soveja, s-a mai descoperit încă un apeduct.

Din păcate însă, ceea ce relatăm aici rămâne așternut doar pe hârtie, căci constănțenii nu vor afla niciodată cum arată galeria subterană a vechii cetăți Tomis.

Deși pot fi cu succes obiective de atracție foarte importante ale orașului, catacombele nu sunt deloc exploatate turistic.

"S-a încercat odată, în anul 1969, introducerea catacombelor într-un circuit turistic, însă, din cauza scurgerilor de apă foarte abundente, care ajung să inunde galeriile, acest lucru a devenit aproape imposibil. Accesul la galerii nu este imposibil, însă nu putem băga turiștii în asemenea condiții", a concluzionat arheologul Gheorghe Papuc.

Comentează știrea

Marius
20 martie 2012
catacombe romane?

am mari indoieli ca romanii au facut catacombele Tomisului. 100 de ani de ocupatzie romana pe un petec micutz din Dacia si gata...orice caramida pusa "deshtept" e opera romanilor. George Papus asta ne poate spune cat au stat romanii in actuala zona Dobrogea? sau cat de smecheri au fost romanii ashtia sa "tranteasca" sub cetate gramada de catacombe? si...intre noi fie vorba...sunt mult mai multe decat zice arheologul,m-am plimbat prin ele....multzi constantzeni le-au treansformat in beciuri si ascunzatori..deci mucles turism printre muraturi si sticle de vin sau si mai si....marfa de contrabanda:))

istoricul
21 martie 2012
Marius esti mult pe langa...

Marius, frate, esti praf! In primul rand, Dobrogea de azi (Schythia Minor sau Scitia Mica) a fost doar cativa ani in componenta Daciei lui Burebista, dupa ce Regele a CUCERIT si Tomisul. In rest, Dobrogea nu a avut nicio treaba cu Dacia! Dobrogea a fost in componenta Imperiului Roman mai mult de 700 de ani si a dus-o foarte bine. A fost cucerita apoi de bulgari. Valurile de pamant si piatra, precum si biserica de creta de la Murfatlar au fost construite de bulgari! Dobrogea a intrat apoi in componenta Imperiului Otoman, dar ca parte a Bulgariei! Abia in anul 1878 au sosit sosit si românii (adica noi!), dobandind Dobrogea cu ajutorul Imperiului Tarist (a rusilor!). Concluzia este ca noi, românii, suntem veniti cam de curand pe aici, prin Dobrogea, doar de... 133 de ani!

4D
21 martie 2012
Subscriu cu @2

Fac si eu o mica completare. In timpul in care s-a aflat in componenta Romei, Dobrogea a fost una dintre cele mai bogate provincii din Europa, iar Constanta (Tomis) a fost Capitala provinciei. Pe teritoriul Dobrogei existau 5 drumuri romane pietruite, avand si borne de masurare a distantelor. Aceste drumuri erau echivalentul Autostrazilor de azi! Deci cum 2.000 de ani aveam 5 Autostrazi in Dobrogea! Numele Dobrogea este bulgaresc si provine de la Despotul bulgar Dobrotici!

observatorius
21 martie 2012
daca il scapati pa iepureus printre tuneluri

nici cojocareus cu marioareus nu l mai prinde. ca doar daco-rromanis estem.

grigorof marioara
23 martie 2012
sugestie

Va sugerez sa va mai ocupatzi si de politicienii din Romania(Constantza) si sa le facetzi cate o biografie-mai ales.cam pe unde s-au shcolit...Publicatzi-le fotografia in ziar si o scurta analiza(de unde lunga?) a ce au promis ca vor face si ce au realizat ,, 'MNEALOR" de la alegeri si pana acum,cum au trudit ei ptr bunastarea si fericirea votantzilor.Astfel ,,BOBORUL"sa stie ,,CU CINE VOTEAZA NEICUSORULE",ca la fatza nu prea ii vede truditorul de rand ,cateodata nici la alegeri,ca sunt trimishi de la ,,CENTRU" ! Sa spuna ca au facut ptr banii care ii iau din buzunarele noastre,in care isi vara mana din ce in ce mai adanc an de an si scotocesc si ne iau tot . In ordine alfabetica si corect,sa nu zica vreunul ca a fost omis,discriminat sau ,,ATACAT POLITIC ! ". Ex :am vazut la TV un politician (o Doamna) care se lauda ca Domnia Sa este ,,LIBERTINA"(sau poate chiar o fi?!...) Recomndatzi-le Ditzionarul Limbii romane-asta daca stiu sa caute in el (???)....,iar daca nu stiu,sa foloseasca cuvinte mai simple,pe care le intzeleg totzi romanii,chiar si cei analfabetzi sau semianalfabetzi,al caror numar creshte an de an si ,,MNEALOR" nu realizeaza ce se intampla si nu ii intereseaza viitorul acestei natziuni . Cu stima ptr cei ,,CARE LE ZICE BINE" ,M.Grigorof

Vyo
24 martie 2012
pentru istoricul

Daca citeai sau invatai la scola putina istorie aflai faptul ca Dobrogea a fost unul din teritoriile peste care a domnit Mircea cel Batran iar dupa moartea acestuia la 1418 Dobrogea a fost alipita Imperiului Otoman pana la 1877.

Răspuns la: Marius esti mult pe langa...
Adăugat de : istoricul, 21 martie 2012
Marius, frate, esti praf! In primul rand, Dobrogea de azi (Schythia Minor sau Scitia Mica) a fost doar cativa ani in componenta Daciei lui Burebista...
Tobala
8 mai 2013
mai cititi ,o carte ma cautati inscriptii

bai fartiilor in loc sa va dati cu presupusu ,cititi niste inscriptii,documente,izvore va cotraziceti reciproc daca e alba neagra .......mai cititi daca va itereseaza istoria nu spuneti din capul vostru pana si manualele din scoli sunt scrise aiurea istoria adevarata se face pe tren ,nu din vorbe .....

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.163 secunde