Tunelurile secrete ale Constanței

Marţi, 20 Martie 2012, 18:14
6840
Dacă astăzi nu funcționează nimic fără termenul "tehnologie modernă", ei bine, nici în urmă cu 2.000 de ani situația nu se prezenta altfel. În a doua jumătate a secolului al II-lea, romanii au construit, în Dobrogea, o rețea de tuneluri, numite catacombe, menită să asigure aprovizionarea cu apă a cetății Tomis.

Potrivit arheologului Gheorghe

Papuc, catacombele există și astăzi și au o adâncime de aproximativ 19 metri, drumul lor ducând până la Ovidiu, acolo unde se afla sursa de apă.

Alimentarea cu apă la acea vreme se făcea foarte ușor: erau construite fântâni de mari adâncimi, iar populația își procura apa potabilă din apa strânsă de la ploaie. Bineînțeles că apa era de o calitate foarte proastă, având în vedere condițiile de păstrare, iar cetățenii se plângeau deseori de acest aspect.

"De la jumătatea secolului I d. Hr, Tomisul a cunoscut o dezvoltare de proporții, s-a popularizat orașul mai mult și astfel au avut loc primele lucrări de introducere a unui sistem de alimentare cu apă. Inițial, au fost construite, în a doua jumătate a secolului II, câteva apeducte mai mici, iar odată cu începutul secolului III, când Tomis a devenit capitală, a crescut foarte mult consumul de apă, astfel dezvoltându-se și catacom-bele. Sursa de apă provine mai exact din malul sud - vestic al lacului Siutghiol", a declarat, pentru "Cuget Liber", arheologul Gheorghe Papuc, autor al lucrării "Tomis. Aprovizio-narea cu apă în epoca romană și epoca romană târzie".

Tot de la arheolog, aflăm că surplusul de apă din conducte se strângea în termele construite lângă Edificiul Roman cu Mozaic, iar oamenii veneau seara și se scăldau în apa adunată acolo.

Ce au scos la iveală săpăturile?

Pe parcursul anilor, săpăturile au scos la iveală și alte apeducte, în diferite zone ale Constanței. Săpăturile arheologice au avut loc începând de pe faleza estică a Tomisului, dintre actuala plajă Modern și Portul turistic Tomis. Au continuat apoi, în anul 1964, aproape de zona Pescărie, când a fost descoperit un canal din blocuri de piatră, iar în 1967, lângă piața Soveja, s-a mai descoperit încă un apeduct.

Din păcate însă, ceea ce relatăm aici rămâne așternut doar pe hârtie, căci constănțenii nu vor afla niciodată cum arată galeria subterană a vechii cetăți Tomis.

Deși pot fi cu succes obiective de atracție foarte importante ale orașului, catacombele nu sunt deloc exploatate turistic.

"S-a încercat odată, în anul 1969, introducerea catacombelor într-un circuit turistic, însă, din cauza scurgerilor de apă foarte abundente, care ajung să inunde galeriile, acest lucru a devenit aproape imposibil. Accesul la galerii nu este imposibil, însă nu putem băga turiștii în asemenea condiții", a concluzionat arheologul Gheorghe Papuc.


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.2782 secunde