"Triunghiul Bermudelor" din Mamaia. Unde sunt vechile statui

Marţi, 04 August 2015
3472
Autoritățile locale au sesizat dispariția unui număr de zece statui din stațiunea Mamaia. Primarul interimar al municipiului Constanța, Decebal Făgădău, a declarat că s-a făcut o sesizare la poliție, urmând gândirea unui proiect pentru inventarierea, repoziționarea și punerea în valoare a monumentelor.

Primarul Decebal Făgădău a anunțat că va organiza o întâlnire cu reprezentanții Direcției de Cultură, Ordinului Arhitecților, precum și personalități ale culturii constănțene. Din cele zece statui din stațiunea Mamaia, cinci dintre operele de artă erau clasate ca monumente istorice, categoria B. Deși dispariția lor a fost constatată încă de la începutul lui 2004, nici până astăzi nu se mai știe de soarta statuilor. "Bustul" lui Ovidiu, "Fata cu căprioara", "Fecioara cu mărul", "Primăvara" și "Nou-născut" sunt o parte din statuile furate.

Statuile sunt realizări ale unor sculptori români importanți, precum Ion Jalea, Oscar Han, Constantin Baranschi, Corneliu Medrea, Ada Geo Medrea sau Doina Lie.

Direcția Județeană de Cultură a anunțat dispariția acestor statui, însă lucrurile s-au blocat.

Criticul de artă Doina Păuleanu ne-a declarat că este regretabil că aceste statui, executate în anii ’60 - ’65, au dispărut.

La rândul lui, Florin Anghel, profesor de istorie din cadrul Facultății de Istorie a Universității "Ovidius", s-a arătat surprins că un asemenea act de vandalism cultural și civic a fost trecut cu vederea atât de administrația locală, dar și de forurile competente.

"În niciun alt oraș nu s-a mai întâmplat așa ceva!"

"Aceste statui au fost declarate în anul 1992 monumente de categoria B. Este uluitor că statuile din bronz, care cântăreau peste 100 de kilograme, au dispărut din centrul stațiunii Mamaia fără să observe cineva. Nu cred că într-un alt oraș din țara aceasta s-a mai întâmplat așa ceva! E clar că cei ce le-au furat au fost niște persoane care dispuneau de tot ce era nevoie ca tehnică, pentru că nu e ușor să furi asemenea statui imen-se", a subliniat istoricul Florin Anghel.

Specialiștii nu au exclus și varianta ca statuile să fi fost furate și să fie expuse în spații private. Cum erau confecționate din bronz, majoritatea tind să creadă că au fost pur și simplu topite.

v v v

Potrivit Direcției Județene de Cultură, statuile care au fost furate sunt "Nou-Născut", sculptor Oscar Han, bronz, 1959, "Bustul lui Ovidiu", bronz, sculptor Corneliu Medrea, 1958, "Fata cu Căprioara", sculptor Constantin Baranschi, bronz, 1965, "Fecioara cu Mărul", sculptor Ion Jalea, bronz, 1943, "Primăvara", bronz, sculptor Corneliu Medrea, 1964. Acestora li se adaugă "Cosmonaut", calcar, "Fata cu Margareta", "Fata pe Tobogan", toate de Ada Geo Medrea, "Basorelief", sculptor Corneliu Medrea, "Înotătoarea", bronz, Doina Lie. 


Articole pe aceeasi tema

Pagina a fost generata in 0.456 secunde