Triplu eveniment cultural. Regizorul Cristian Mitescu montează o nouă premieră pentru copii

426
Triplu eveniment cultural. Regizorul Cristian Mitescu montează o nouă premieră pentru copii - premiera2-1614185213.jpg

Articole de la același autor

Regizorul şi actorul Cristian Mitescu le pregăteşte celor mici o mulţime de surprize în perioada următoare: o nouă premieră, o lansare de carte şi o expoziţie, care vor avea loc în aceeaşi zi, la începutul lunii aprilie.

La începutul acestui an, echipa de actori a Teatrului pentru Copii şi Tineret „Căluţul de mare” a început repetiţiile la piesa „Hansel şi Gretel”, a cărei premieră va avea loc peste aproximativ o lună, şi care are un scenariu care se va regăsi în volumul al doilea al lui Cristian Mitescu, „Teatru de animaţie-scenarii”. Piesa este, de fapt, un musical dedicat tuturor spectatorilor cu vârsta mai mare de patru ani, ce cuprinde multă coregrafie, riguros făcută de către Ionuţ Sergiu Anghel. Muzica îi aparţine lui Viorel Andrinoiu, scenografia este semnată de Eugenia Tărăşescu Jianu. Din distribuţie fac parte: Daniela Vlad, Rovena Praschivoi, Graţian Prisacariu, Claudia Brădescu şi Ion Ciolan.

În aceeaşi zi, a precizat Cristian Mitescu, vor avea loc în holul teatrului două expoziţii cu schiţele viitoarelor lui proiecte. Va fi o expoziţie formată din schiţele păpuşilor, costumelor şi decorurile de la „Don Quijote” şi următorul său proiect, „Baroqe Dystopia”, care va avea premiera în cadrul celui mai mare festival de teatru de animaţie din România, de anul acesta. Scenografia acestui spectacol-concert de animaţie şi dans contemporan este semnată de Radu Făgărăşan, iar coregrafia îi aparţine Getei Răvdan- Huncanu. Referitor la cartea pe care urmează a o lansa, autorul ne-a declarat că s-a apucat de scris pentru că acest sector de teatru de animaţie nu are aproape nimic scris, sunt foarte puţine cărţi pe piaţă, dar foarte multe cercuri de teatru şi studenţi care nu au după ce să lucreze. „Aşa m-am hotărât să le strâng pe toate într-un volum şi să le public, dacă există cerere pentru aşa ceva. Cartea are aproape 300 de pagini şi cuprinde 13 scenarii. Probabil că şi cel de-al doilea volum va avea tot 13 scenarii”, a declarat pentru „Cuget Liber”, regizorul.

Toate acestea în condiţiile în care teatrul de animaţie are şi el nevoie în permanenţă de piese noi destinate celor mici, iar de cele mai multe ori se apelează la vechile poveşti celebre, dar care au şi ele nevoie de straie noi, potrivite cu vremurile noastre, şi chiar de finaluri fericite.

De aceea, repovestirile la modul ironic, sau parodiile unor poveşti clasice sunt mereu prezente în repertoriile teatrelor de gen. „Aceste poveşti străvechi inspiră şi astăzi pe creatorii din domeniu, şi se bucură de interesul micilor spectatori mai mult decât piesele realiste şi moralizatoare. Fantasticul rămâne domeniul preferat al copiilor. Ca regizor de teatru de animaţie, Cristian Mitescu este autorul a numeroase spectacole în teatrele de gen: Mica Sirenă, Elefănţelul curios, Povestea Porcului, Spărgătorul de nuci, Punguţa cu doi bani, Prinţ şi cerşetor,

Pinocchio, Peter Pan, Vrăjitorul din Oz, Crăiasa Zăpezii, Prinţesa şi Broscoiul, Cei Trei Muschetari, Lebedele. Unele piese au fost scrise de-a lungul anilor pentru diferite teatre. Cele mai multe dintre aceste spectacole îmbină mijloacele animaţiei cu cele ale artei dramatice şi coregrafiei, şi cu momentele muzicale, ţinând cont de preferinţele micilor spectatori. Volumul de faţă adună texte ale acestui prolific autor, şi faptul este salutar, pentru că astfel, cei care doresc să scrie piese pentru copii, au la dispoziţie această vastă experienţă artistică a lui Cristian Mitescu”, a declarat despre lucrarea care va fi publicată, renumitul regizor Cristian Pepino.   



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.3467 secunde