Tenorul Răzvan Săraru:

"Trebuie să arzi ca o torță, nu să pâlpâi precum o lumânare"

1255

Articole de la același autor

Munca artiștilor constănțeni nu rămâne nerăsplătită. Luna aceasta, soprana Laura Eftimie și tenorul Răzvan Săraru, de la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski", au fost premiați la Gala Operelor Naționale de la Iași.

Evenimentul, ajuns la cea de-a VI-a ediție, a fost dedicat Centenarului Marii Uniri și s-a desfășurat pe scena Operei Naționale Române din Iași, conduse de Beatrice Rancea. Noutatea ediției de anul acesta a constat în faptul că premiile acordate de această dată artiștilor, dar nu și spectacolelor din stagiunea 2017-2018 au fost stabilite de juriu, fără a mai fi anunțate nominalizările.

Întrebat ce înseamnă această nominalizare pentru el, tenorul Răzvan Săraru a declarat, pentru "Cuget Liber": "Premiul pe care tocmai l-am primit în cadrul Galei Operelor Naționale de la Iași este, de fapt, o recunoaștere a valorii și importanței teatrului nostru, Teatrul Național de Operă și Balet «Oleg Danovski», între instituțiile de cultură de prim rang din țara noastră. Pentru mine, personal, acest premiu este oarecum lipsit de importanță, întrucât valoarea aparițiilor mele artistice este dată sau confirmată de către publicul spectator și mai ales de către propria mea conștiință profesională. Din acest motiv, am spus fără tăgadă că acest premiu aparține întregului colectiv al teatrului nostru: soliști, coriști, membri ai orchestrei, pianiști corepetitori, garderobiere, doamnele de la make-up, mașiniști, plasatoare, doamnele și domnii de la birouri, toți! Fără colegii mei, acest premiu nu ar fi fost posibil! Suntem o echipă mică, dar extrem de muncitoare".

15 ani de la debut

Artistul a mai spus că acest premiu vine exact în anul în care împlinește 15 ani de la debut, care s-a produs în anul 2003, cu rolul Alfredo din opera "La Traviata", în Iowa-SUA și în același an, pe scena Sălii Radio –"Mihail Jora" din București, alături de Orchestra Națională "Radio", sub bagheta maestrului Horia Andreescu, cu "Messa în La bemol minor", de Schubert.

"Din acel moment și până astăzi, au urmat ani la rând de călătorii în cele patru colțuri ale planetei, cu spectacole și concerte cu prestigioase orchestre, în săli de concert sau spectacol celebre. Cu toate acestea, dacă aș putea da timpul înapoi, nu aș mai alege acest drum. Acesta este, poate, un răspuns neașteptat, însă este adevărat! Astăzi sunt mulți cei care mă caută pentru a se sfătui cu mine în legătură cu vocalitatea lor și pot spune că am studenți în mai toată țara, ba chiar și în străinătate. Nu încurajez pe nimeni pe acest drum decât dacă, într-adevăr, are calități excepționale! Și ar mai fi o vorbă pe care o folosesc des cu studenții mei, spusă mie de către marele regizor de operă, care mi-a fost și profesor la Conservatorul bucureștean, Hero Lupescu: «Trebuie să arzi ca o torță, nu să pâlpâi precum o lumânare»", a adăugat tenorul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.6245 secunde