Transmarisca, episcopia de pe malul Dunării

506

Articole de la același autor

Așezarea și cetatea antică Transmarisca, din orașul contemporan Tutrakan, Silistra, a avut un rol important în apărarea și funcționarea periferiei romane și bizantine timpurii pe parcursul a șase secole (I-VI).
Din ghidul "Cinci cetăți dobro-gene", realizat în cadrul unui proiect implementat de Consiliul Județean, aflăm că Transmarisca a apărut la sfârșitul primei jumătăți a secolului întâi, servind, și în următorul secol, drept tabără a unei unități militare de dimensiuni medii, dar și ca așezare civilă, având ca avantaje posibilitățile de transport ale râului, drumul antic de-a lungul periferiei și condițiile economice favorabile ale regiunii.
Primele urme ale așezării pe acest teren sunt reprezentate de vasele tracice lucrate manual, oasele de animale și lemnul ars, următorul strat conținând ceramică tracică târzie, vase romane din lut, iar cea de-a treia perioadă a așezării este indicată de fragmentele din vase tracice și vase din lut de culoare deschisă. De asemenea, în cel de-al patrulea strat cultural a fost descoperită ceramică tracică lucrată manual.
La finalul secolului al III-lea p.Chr. începe o nouă dezvoltare a sistemului de apărare și rolului Transmariscăi în apărarea peri-feriei, orașul devenind parte a unui program amplu de construcție inițiat de Dioeclețian cu scopul stabilizării forței de apărare a periferiei Dunării inferioare.
În cea de-a cincea perioadă a așezării este descrisă înălțarea zidurilor cetății, construcția datând din anii 292-309/310. Potrivit unei inscripții din Transmarisca, cetatea a fost construită în anii 298-299 p.Chr., la porunca împăratului Dioclețian.
Orașul este menționat în Listele eparhice, existența Transmariscăi în calitate de episcopie semnificând faptul că orașul era un centru important de pe Dunăre, cu rol de apărare, cel puțin până în perioada lui Iustinian.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 31 Ianuarie 2011
Stire din Cultură-Educație : La mulți ani, Ileana Ploscaru!
Luni, 31 Ianuarie 2011
Stire din Cultură-Educație : Muzeul de Artă a dat lovitura!
Sâmbătă, 29 Ianuarie 2011
Stire din Cultură-Educație : Portal pentru studenții constănțeni
Pagina a fost generata in 3.9824 secunde