Transferurile elevilor de liceu, la Constanța. Cine a avut succes și cine nu

Luni, 17 August 2015, 21:21
3676
Învățământul românesc este din nou zguduit, zilele acestea, de un mare scandal, de data aceasta făcut public chiar de Ministerul Educației, care a trimis echipe ale corpului de control în județele Prahova, Bihor și Brăila, în urma suspiciunilor de fraudă la admiterea în licee, în etapa transferurilor. 


La Constanța, Inspectoratul Școlar Județean a făcut publică, pe site-ul său oficial, soluționarea situațiilor speciale apărute în urma celor două etape de repartizare computerizată. 


După cum a declarat, pentru "Cuget Liber", prof. Alina Codreanu, inspector școlar general adjunct, au fost depuse la ISJ Constanța 297 de solicitări de transfer, dar au fost rezolvate doar 58. 


"Au fost soluționate favorabil, așa cum prevede metodologia de ad-mitere, situațiile medicale speciale, dovedite cu documente, redistribuirea candidaților gemeni, distribuire sau redistribuire pe locuri rămase libere pentru apropiere de domiciliu", a explicat inspectorul școlar. 


De exemplu, reușita fratelui geamăn la Colegiul "Mircea cel Bătrân" l-a ajutat pe cel repartizat la Liceul "Călinescu" să vină și el la "Mircea", în două cazuri, cum tot, la fel, fratele care a reușit la Liceul "Ovidius" l-a ajutat pe cel admis la Colegiul Pedagogic să-i fie alături. Am mai consemnat transferuri de la Liceul "Lucian Blaga" la "Călinescu" sau de la Liceul "Decebal" la "Eminescu". 


La capitolul "apropiere de domiciliu", marea majoritate a transferurilor au fost soluționate la licee din județ, cu trei excepții, elevi ajunși la Colegiul Tehnic Energetic, Colegiul Tehnic "Tomis" și Colegiul "I.N. Roman", unde oricum nu e bătaia… peștelui. În fine, cele șase cazuri medicale se referă la transferuri acceptate la liceul din Cogealac, două la "Călinescu", "Traian", "Virgil Madgearu" și TELECOM. 


În schimb, între cele 241 de transferuri solicitate care nu se încadrează în metodologie, am remarcat cele aproape 30 invocate numai la Colegiul Național "Mircea cel Bătrân". Aici își doreau să ajungă cinci elevi care au fost repartizați la "Ovidius", alți nouă de la "Traian" și alți 14 de la "Eminescu". De altfel, alți 15 repartizați la "Eminescu" au solicitat să ajungă la "Traian" și nu li s-a aprobat. Și la Liceul "Ovidius" și-au dorit să ajungă foarte mulți, dar nu s-a putut: vreo șapte de la "Traian", 12 de la "Eminescu" și alții de la Pedagogic ori "Decebal". 


Comisia de admitere formată din șapte inspectori ai ISJ Constanța a purtat discuții cu părinții timp de două săptămâni, pentru a-i lămuri de imposibilitatea unui transfer, chiar și în cazul în care aveau media de admitere corespunzătoare speciali-zării solicitate. Am aflat că mai toți părinții care au solicitat transferurile invocau aceeași medie de admitere, punând greșeala pe seama neștiinței în completarea fișei de opțiuni de dinaintea repartizării computerizate. 


În treacăt fie spus, printre concluziile Corpului de control al Ministerului Educației la anchetele derulate în inspectoratele școlare avute în vizor, s-a mai numărat faptul că "nu au existat consultări între comisia județeană și minister pentru cazurile speciale de transfer; comisia a introdus criterii de transfer, fără să solicite avizul Ministerului Educației, deci acestea exced reglementărilor legale. Există date care arată că cel puțin un membru al comisiei nu a fost prezent la ședințele comisiei în care s-au discutat aceste situații".


Pagina a fost generata in 0.2673 secunde