Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae. "Moșul cel bun" aduce multe daruri

446
Tradiții și obiceiuri de Sfântul Nicolae.

Articole de la același autor

Astăzi, 6 decembrie, Biserica Ortodoxă îl cinstește pe Sfântul Ierarh Nicolae sau Sân-Nicoară, unul dintre cei mai îndrăgiți sfinți din calendar, iubit în mod special de copii, ziua mai fiind numită și "Crăciunul copiilor". Cu această ocazie, Înaltpreasfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la biserica "Sfântul Nicolae" din cartierul constănțean Coiciu. Tot aici, corul de copii al parohiei, coordonat de către pr. Bogdan Tudor Gavrilă, va interpreta câteva colinde, iar la sfârșitul slujbei, vor fi dăruite 250 de pachete cu alimente și iconițe, acțiune filantropică ce poartă numele "Moșul cel bun".

Directorul Muzeului de Artă Populară din Constanța, Maria Magiru, a declarat că acest sfânt, milostiv cu săracii, orfanii, văduvele și, în special, cu tinerele fete fără zestre era cinstit cu multă evlavie de către țăranul român pe vremuri. În acest sens, dovadă stau icoanele pe sticlă sau pe lemn în care Sân-Nicoară este înfățișat. La ora actuală, muzeul găzduiește în expoziția sa permanentă, de la parter, astfel de icoane care îl înfățișează pe sfântul cu barbă albă.

"Cele două icoane pictate pe sticlă, realizate într-unul dintre vestitele centre de iconari din Transilvania, la Șcheii Brașovului, în secolul al XIX-lea, similare din punct de vedere al compoziției, îl redau pe Sfântul Nicolae stând pe un scaun arhieresc ținând într-o mână Sfânta Evanghelie, în timp ce cu cealaltă mână binecuvântează. Icoana din lemn este realizată în secolul al XIX-lea, într-un atelier lipovenesc. Și aici, sfântul este înfățișat binecuvântând și ținând Evanghelia într-o mână.

Pe seama milosteniei Sfântului Nicolae circulă o mulțime de legende cu multe variante. Cea mai cunoscută este cea conform căreia era odată un om sărac care avea trei fete mari cărora nu putea să le găsească un rost. Din acest motiv, tatăl strâmtorat se gândi să-și trimită fetele după câștig, dar Sfântul Neculae aflând de gândul său puse capăt sărăciei aruncând pe fereastra sărmanului părinte o pungă (trei, în alte variante) cu galbeni", a declarat Maria Magiru.

Aceasta a precizat că, potrivit tradiției populare, iarna începe de Sân-Nicoară, iar dacă pe 6 decembrie, ziua prăznuirii sale, ninge, se spune că sfântul își scutură barba cea albă. De asemenea, se mai zice că sfântul aduce zăpada călare pe un cal alb, dar dacă Sfântul vine pe cal negru, iarna va fi lungă.

La fel ca și de sfântul Andrei, și de Sân-Nicoară există obiceiul să se pună în apă crenguțe de pomi fructiferi în apă, ca să înflorească de Anul Nou, prilej cu care se putea aprecia rodul livezilor. Tot în această zi, copilașii primesc mici cadouri, pe care părinții le pun în ghetuțe.

Precizăm că Sfântul Nicolae este patronul celor care călătoresc pe ape, dar și al celor care merg la oaste, deoarece el șade călare pe tun. Totodată, se mai spune că și tâlharii se roagă la acest sfânt.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.7745 secunde