Tradiții și obiceiuri de Moșii de toamnă

383
Tradiții  și obiceiuri  de Moșii  de toamnă - traditiisiobiceiuri-1478278404.jpg

Articole recomandate

Sărbătoarea Moșilor de Toamnă sau Sâmbăta Morților, cum i se mai spune în termeni populari, va avea loc anul acesta sâmbătă, 5 noiembrie.

Biserica Ortodoxă îi numește pe cei trecuți în viața de dincolo, "adormiți", termen care simbolizează o stare din care cei trecuți în neființă se pot trezi. Cu alte cuvinte, termenului "adormit" îi este asociată noțiunea de înviere. Ortodocșii se roagă pentru cei morți, pentru că au credința că prin rugăciunile lor, sufletul pentru care se roagă va ajunge la Judecata de apoi, într-o stare mai bună decât aceea cu care s-a despărțit de trup.

Biserica face pomenirea celor adormiți sâmbăta, pentru că această zi premerge duminicii numită și ziua Învierii sau cea dintâi zi a noii creații.

În această zi se merge la biserică, se fac rugăciuni pentru cei care au trecut în neființă și se fac pomeni. Se împart celor săraci pachete cu mâncare alături de o lumânare aprinsă sau chiar diverse obiecte materiale, în funcție de fiecare regiune a țării. Flacăra lumânărilor aprinse semnifică atât lumina credinței, cât și lumina faptelor bune ale celui comemorat.

Coliva și vinul sunt nelipsite de la slujbe. Coliva este preparată din boabe de grâu, semnificând astfel trupul celui adormit și expresia materială a credinței noastre în înviere. Mântuitorul Iisus s-a folosit de parabola bobului de grâu, prevestind Învierea Sa.

Tradiția spune că, în urma acestor pomeniri, puterea divină îl învrednicește pe cel care le împlinește cu harul de care are nevoie și cu toate cele care îi sunt de folos. Mai mult, respectând tradiția Moșilor de toamnă vom petrece postul Crăciunului în deplină sănătate.

"Moșii de toamnă" se sărbătoresc în fiecare an în prima sâmbătă din luna noiembrie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2955 secunde