Tradiţii populare legate de culesul viei şi obţinerea vinului
Articole de la același autor
Scandal la o şcoală din Ovidiu! Directoarea a repartizat elevii de la clasele pregătitoare după bunul plac
16 Septembrie 2021
Prof. Ana Maria Brăteanu: „Un director care a condus o grădiniţă este capabil oricând să conducă o şcoală”
24 Septembrie 2021
Controale în urma scandalului de abuz sexual de la Teatrul „Oleg Danovski”! „Sunt cinci persoane manipulate”
15 Septembrie 2021
Vor merge studenţii la cursuri? Ce scenarii au adoptat universitățile din Constanța
28 Septembrie 2021
Bombă în lumea culturală! Fiul maestrului Oleg Danovski vrea să retragă numele Teatrului de Operă şi Balet
01 Octombrie 2021
În satele dobrogene, în această perioadă există o mulţime de tradiţii legate de culesul viei şi obţinerea vinului. Se spune că încă din data de 14 septembrie, când este sărbătorită Înalţarea Sfintei Cruci, până la Sfânta Paraschiva (14 octombrie) are loc „ostrovul viilor”. Potrivit directorului Muzeului de Artă Populară Constanţa, Maria Magiru, pe vremuri, fiecare familie stabilea o zi în care strugurii erau culeşi, iar ziua culesului reprezenta un prilej de socializare, de întrajutorare între familii şi de veselie. Nu de puţine ori, pentru a avea spor, se cânta, se juca şi se spuneau poveşti, atmosfera fiind una de veselie.
În mod tradiţional, strugurii erau zdrobiţi prin călcatul cu picioarele într-un recipient special, scobit dintr-un trunchi de copac de esenţă moale. În satele dobrogene, acesta este cunoscut sub mai multe denumiri: „corâtă”, „coretă” (Dunăreni, Dobromir, Oltina, Ostrov, Băneasa, Viile, Aliman), „butuc”(Oltina), „uluc” (Rasova, Cochirleni, Adamclisi) etc.
De asemenea, în Dobrogea este cunoscută şi metoda zdrobirii strugurilor cu ajutorul sulului de la războiul de ţesut, atunci când strugurii erau depozitaţi într-un vas mare de lemn, numit putină sau butoi. „Depozitarea vinului în butoaie din doage de lemn este o practică generală întâlnită în toate satele dobrogene. Butoaiele păstrate în beciuri răcoroase erau pregătite cu mult timp înainte, se curăţau şi se clăteau cu mai multe ape. Nu de puţine ori, pentru a-şi asigura o recoltă bogată şi sănătoasă, preotul satului era chemat de către gospodari pentru a le sfinţi via şi butoaiele. Acest obicei, al sfinţitului în scop benefic, se practica şi cu prilejul semănatului şi recoltatului grânelor şi are o răspândire largă în satele sud-dobrogene”, a. precizat directorul.
Comentează știrea
Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Articole pe aceeași temă
Joi, 23 Septembrie 2021
Joi, 02 Septembrie 2021
Marţi, 14 Septembrie 2021
Vineri, 13 August 2021
Vineri, 06 August 2021
Marţi, 20 Iulie 2021
Vineri, 16 Iulie 2021
Vineri, 09 Iulie 2021
Luni, 05 Iulie 2021
Sâmbătă, 03 Iulie 2021