Tradiții populare. Care este legenda Babei Dochia

257
Tradiții populare. Care este legenda Babei Dochia - zilelebabeidochia-1519825555.jpg

Articole de la același autor

Potrivit calendarului popular, aceste prime zile ale lunii lui Mărțișor îi sunt dedicate Babei Dochia sau Baba Marta, cum i se mai spune în unele zone. Reprezentanții Muzeului de Artă Populară din Constanța susțin că pe seama Dochiei circulă o serie de legende cu mai multe variante, însă toate pun în evidență firea capricioasă a vremii de la începutul lunii martie, numită în popor Mărțișor. 


Ei spun că într-una dintre legende se spune că Dochia era o fată foarte frumoasă, fiica unui mare împărat, care fusese învins într-un război. "Auzind de frumusețea fecioarei, învingătorul vru să o ia de soață. Însă fata, prinzând de veste, s-a îmbrăcat cu nouă cojoace (12 în altă variantă) și-a luat turma de oi și o furcă de tors în brâu și s-a urcat pe munte. Fiind însă vremea frumoasă și caldă, pe măsură ce urca pe munte, fata lepăda în fiecare zi câte un cojoc, până a rămas doar în cămașă. Însă deodată se făcu foarte frig și se porni o furtună năprasnică. Atunci fecioara se puse să cârtească împotriva lui Dumnezeu. Acesta nu numai că nu se îndură de soarta sa, dar o și pedepsi transformând-o în stană de piatră, împreună cu oile ei", au explicat muzeografii constănțeni.


Aceștia au mai spus că într-una dintre variantele acestei legende se spune că Dochia era fiica lui Decebal și fugind ea din calea împăratului roman Traian, pe muntele cel sfânt al Dacilor, Ceahlău, împreună cu oile sale, se rugă fierbinte zeului Zamolxe să o scape de învingătorul poporului său. 


Zeul se îndură de rugăciunea ei și ca să-i pună capăt suferinței iminente o transformă pe ea și pe oile sale în stânci.


Există și credința că, în timp ce urca la munte, Dochia a tors un fir alb și unul roșu, simbolizând iarna și vara, astfel născându-se mărțișorul care se dăruiește în prima zi a lunii martie. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.0594 secunde