TRADIȚII ÎN AJUN de CRĂCIUN. Ce nu ai voie să faci, pentru a avea noroc!

241
TRADIȚII ÎN AJUN de CRĂCIUN. Ce nu ai voie să faci, pentru a avea noroc! - 1-1577200049.jpg

Articole de la același autor

În Ajunul Crăciunului se fac ultimele pregătiri pentru a sărbători Nașterea Domnului cu bunătățuri pe masă și cadouri sub brad. Însă, datina arată că există o serie de superstiții de care trebuie să se țină cont, în această zi, pentru ca totul să meargă bine în casă!

O superstiție ne învață că în noaptea de 24 spre 25 decembrie nu trebuie să deschidem ușa nimănui, pentru că zboară norocul din casă. O altă superstiție arată că este bine ca grajdul să fie plin cu fân, pentru că boii prind glas omenesc și povestesc despre Nașterea Domnului.

Se mai spune că pentru a avea noroc, în decursul vieții, nu trebuie să mănânci nimic în ajun de Crăciun. Mai mult, în ziua de Ajun când gospodinele ies prima dată în curte trebuie să adune câteva surcele pe care mai apoi să le împrăștie prin casă, aceste surcele se numesc "pui".

Cei care cresc albine nu trebuie să dea nimic din casă în ziua de Ajun, pentru ca albinelor să le meragă bine și să nu le piardă la roit, conform click.ro.

În Ajunul Crăciunului nu se bea rachiu, întrucât se spune că aceasta a fost inventat de diavol, care apoi își bate joc de cel ce-l bea, zicând că rachiul are întâietate înainte tuturor bucatelor.

Tradiția mai spune că în Ajunul Crăciunului nu e bine să te bați, nici măcar în glumă, cu cineva, căci faci buboaie peste an.

În alte regiuni ale țării, fetele, pentru a-și vedea ursitul, lasă afară peste noapte puțin din toate felurile de mâncare negustate, astfel ursitul va veni și va gusta, iar acestea vor putea să-l vadă. Ajunul Crăciunului este o sărbătoare plină de obiceiuri și tradiții populare, multe dintre ele păstrându-se încă atât la sate, cât și la orașe.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.374 secunde