Tradiţia ouălor. În Dobrogea încă se mai practică vopsitul în culori naturale

685
Tradiţia ouălor. În Dobrogea încă se mai practică vopsitul în culori naturale - oualedepaste-1619725786.jpg

Articole de la același autor

Nu există casă în care, de Paște să nu existe ouă înroșite pe masă. De fapt, oul reprezintă unul dintre principalele simboluri pascale, semnificând jertfa mântuitoare și Învierea lui Iisus din mormânt.



Conform tradiției, de Paște se înroșesc ouă, culoarea roșie simbolizând sângele care s-a scurs din rănile Mântuitorului, pe când se afla răstignit pe cruce. Specialiștii Muzeului de Artă Populară din Constanța au declarat că o veche legendă spune că Maica Domnului a așezat la picioarele crucii pe care era răstignit Fiul Său un coș cu ouă, aduse pentru a-i îndupleca pe prigonitori să nu-L mai chinuiască atât. Sângele care se scurgea din rănile lui Iisus a curs în coș, iar o parte din ouă s-au înroșit complet, iar altele au fost doar stropite și s-au „împestrițat”.


De atunci, ouăle se vopsesc și se încondeiază în Joia Mare, însă cine nu a reușit să facă acest lucru în această zi mai are la dispoziție Sâmbăta Mare.


„Cu timpul, s-au vopsit și ouă galbene, albastre sau verzi, nu doar roșii. Dacă la început culorile folosite pentru vopsitul ouălor se obțineau pe cale naturală, prin fierberea a diferite plante, rădăcini și scoarță de copac, după rețete bine știute, cu timpul s-a optat pentru culori din comerț. Pe cale naturală se obțineau cinci culori, cu nuanțe diferite: galben, verde, roșu, albastru și negru. În Dobrogea încă se mai practică vopsitul ouălor cu culori naturale, ouăle fiind colorate în zeama în care s-au fiert foi uscate de ceapă galbenă, pentru culoarea galbenă, sfeclă, varză roșie sau foi de ceapă roșie, pentru nuanțe de roșu. Tot în Dobrogea se obișnuiește ca pe ouăle fierte în prealabil să se imprime frunze de verdețuri comestibile de sezon”, au precizat muzeografii.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5761 secunde