Timp de trei zile

Tomisul s-a întors în vremea dacilor și romanilor

1294
4
S-a încheiat și Festivalul Antic Tomis. Cu regret, constănțenii care nu se mai dădeau duși zilele trecute dintre pinii de sub malul edificiului cu mozaic și-au luat la revedere la marea paradă de ieri. A cuceritorilor, i-au spus ei, organizatorii, și bine au zis că, într-adevăr băștinașii au fost cuceriți.

A fost marea confruntare a serii de vineri, în care dacii și sarmații au luat cu asalt fortificațiile romane (din baloți de paie aduși de la microrezervație) și care stimulați de încura-jările spectatorilor care în mod vădit țineau cu dacii, au părut a învinge însă cumva sorții s-au întors împo-triva lor - cât am coborât de pe strada ce domină malul și câmpul de luptă, jos, pe teren, situația s-a modificat în favoarea romanilor. Drept dovadă că romanii au fost învingători, unul dintre prizonierii daci a fost crucificat în fața noastră în uralele ostașilor.

După luptă s-a intrat în tabăra dintre pini. Torțele s-au aprins și au fost înfipte în pământ, între corturi. Atelierul de fierărie și-a atras imediat ucenici curioși. Fierul înroșit a fost luat la bătaie de un tânăr cetățean al Tomisului. S-a opintit o vreme sub ochiul vigilent al fierarului, a simțit fierul aplatizându-se și deformându-se sub mâna lui și s-a oprit. "Greu!" a spus el râzând ștergându-și fruntea cu dosul mâinii într-un gest atât de firesc. "Dar tot e frumos". De-acum vrea să se intereseze unde se pot face în Constanța cursuri de metaloplastie, sau măcar dacă mai există vreun potcovar… Și un băiețel de care mamă-sa se tot ruga să-l imortalizeze cu un roman, vrăjit fiind de atelierul de campanie al fierarului, s-a întors spre ea încruntat:. "Lasă-mă! Mie nu-mi plac romanii, mie-mi plac dacii!", în râsetele aprobatoare ale câtorva concitadini "Bravo, băiete! Dacii sunt de-ai noștri, romanii au fost aici doar așa… în trecere". (Adevărul e că și după încheierea marii lupte, când cele două "echipe" și-au strigat salutul, "Vivat Dacia!" a răbufnit cam din toate piepturile odată - și de daci, dar și de constănțeni).

A doua zi, în tabără, munca era în toi. Femei dace pregăteau dejunul într-un ceaun, din care se împrăștiau arome ce te trăgeau de nas. În atelierul de olărit era mare înghesuială. Fetițele mai ales se întreceau care mai de care să-și arate îndemânarea. Tot ele făceau clacă și la atelierul de țesut, câțiva copii și adulți se întreceau într-un joc roman de-a aruncatul conurilor în niște oale, alții se luaseră la lupte în săbii, cu romanii sau în falxuri, cu dacii, unii trăgeau cu arcul în baloți de paie alții în ținte. Boltele au fost deschise iar în ele rulau filme despre cetățile învecinate Tomisului, astfel, cei interesați putând vedea, de exemplu, cum arăta cândva Histria, ridicată virtual din ruine, într-o animație 3D.

Festivalul Antic a fost o sărbătoare mult așteptată de constănțeni de care s-a bucurat toată cetatea. Încântarea se vedea pe toate chipurile și se auzea pornind de pe toate buzele.

Flacăra Tomisului s-a stins, dar speranța că tabăra festivalului va ocupa din nou parcul cu pini, va rămâne aprinsă până la anul când constănțenii vor auzi din nou buciumul Festivalului.

Dan Frigioiu de la Groove Hour, cel care a venit cu inițiativa, cu mun-ca, cu filmele, cu muzica (ce s-a potrivit mănușă atmosferei) și Corina Martin (președinta Asociației Litoral Delta Dunării), și-au manifestat speranța și intenția ca festivalul antic să intre an de an în Tomis, orientându-și mulțumirile către cei care i-au susținut dar și către asociațiile Terra Dacica Aeterna, Legiunea XIII Gemina Cohors Prima, Dacii liberi, Hasta Sarmatorum și Legiunea IV Scythica.


Comentează știrea

Marius
20 august 2012
Ali Baba si cei 40 de hoti

Eforie este condusa de mafioti, iar Brailoiu este seful lor. Cea mai stralucitoare realizare a lui Brailoiu a fost distrugerea sistematica, an de an, a turismului din Eforie. Cea mai ridicola, nerusinata si nebuna actiune a lui Brailoiu in acest sens a fost taxa de parcare. Oriunde parcheaza un turist in Eforie, chiar si in locuri total neamenajate, e fortat de mafia lui Brailoiu sa plateasca taxa de parcare. Nicaieri in Romania nu se practica aceasta taxa criminala. Am vazut nenumarati turisti cum au plecat scirbiti cind hienele lui Brailoiu le-au cerut taxa de parcare. Taxa asta nu numai ca e foarte mare dar, in primul rind e extrem de OFENSATOARE PTR. CA E TILHARIE PE FATA.Aceasta taxa meschina reprezinta principala cauza a dezastrului pe care-l inregistreaza turismul si comertul in Eforie in ultimii ani. Mafiotii, in general, pot fi impartiti in doua categorii distincte: destepti si idioooti. Brailoiu nu face parte din prima categorie.

Gina
20 august 2012
Taxa de parcare reprezinta un act de sadism din partea lui brailoiu fata de locuitorii din Eforie

Acest sezon a fost dezastruos, a fost cel mai slab din ultimii ani si asta datorita mafiotului brailoiu care, in cel mai dusmanos mod fata de locuitorii din Eforie, a mentinut taxa aberanta de parcare.. Chiar si acum, cind numarul turistilor e la pamint, el continua cu cea mai josnica nerusinare sa mentina aceasta taxa criminala care practic ne ia orice posibilitate de supravietuire .

Gogu
20 august 2012
felicitari pentru festival

In calitate de spectator la Festivalul Antic tin sa felicit organizatorii si participantii pentru efortul depus. A fost o lectie de istorie in aer liber foarte reusita. As dori, daca se poate, ca acest eveniment sa se repete si in anii urmatori.

Constantin
20 august 2012
Brailoiu, dusmanul care nu mai are frana

Este revoltator cum acest dusman al locuitorilor din Eforie, Brailoiu, isi continua, prin taxa de parcare, lucrarea criminala impotriva noastra.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6041 secunde