Toamna vine cu vești proaste în învățământ: tăieri de posturi și salarii ciuntite

1877
Toamna vine cu vești proaste în învățământ: tăieri  de posturi și salarii ciuntite - fotofondtaieriposturi-1538407491.jpg

Articole de la același autor

Sindicaliștii din învățământ își exprimă îngrijorarea cu privire la intenția conducerii Ministerului Educației Naționale de a reduce numărul de posturi din centrele educaționale din țară.

Primii care trag un semnal de alarmă în această privință sunt cei de la Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret", care consideră că Ministerul Educației Naționale continuă politica de măsuri abuzive în învățământul preuniversitar, îndreptate, în general, împotriva salariaților, dar cu consecințe negative asupra actului educațional și, evident, asupra elevilor.

"Ținta cea mai nouă a ministerului o reprezintă salariații din centrele de resurse și asistență educațională (atât județene, cât și al municipiului București), care nu mai beneficiază de sporul pentru învățământ special de 15% din salariul de bază. Aceasta în condițiile în care dreptul respectiv este prevăzut de Legea-cadru nr. 153/2017, iar legislația în domeniu definește aceste instituții ca fiind instituții de învățământ special integrat. Mai mult, deși pentru colegii noștri - personal didactic - din cadrul CJRAE/CMBRAE au fost deja încheiate contracte individuale de muncă la plata cu ora, Ministerul Educației solicită expres «blocarea acordării plății cu ora la nivelul unităților de învățământ tip CJRAE/CMBRAE». Cu alte cuvinte, pentru munca prestată în baza acestor contracte de muncă, colegii noștri nu vor fi plătiți. De asemenea, în ciuda dezmințirilor din partea MEN, ca răspuns la comunicatul nostru din data de 31 august - prin care se dădeau asigurări că nu vor fi făcute disponibilizări în sistem - inspectoratele, din dispoziția ministerului, continuă campania de diminuare a numărului de posturi din învățământul preuniversitar de stat, inclusiv din învățământul special. Subliniem faptul că este vorba atât de personal didactic de predare, cât și de personal didactic auxiliar și nedidactic. Grav este că nu vorbim despre posturi vacante, ci despre posturi ocupate de persoane încadrate cu contracte individuale de muncă. În total, peste 4.000 de posturi. Și toate acestea, pentru acoperirea unui deficit pe fondul de salarii de 400 milioane lei - deficit despre care membrii Executivului afirmă că nu există", explică Marius Ovidiu Nistor, președintele FSE "Spiru Haret".

★ ★ ★

Astfel, Federația Sindicatelor din Educație "Spiru Haret" solicită Guvernului României să dispună măsuri urgente pentru stoparea diminuării numărului de posturi și a salariilor personalului din învățământ - măsuri ilegale, inoportune și în contradicție cu interesul învățământului și cu necesitatea asigurării unui act educațional de calitate. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.273 secunde